Sunday, January 4, 2015

Pesto od mrkve





Ovaj post napisan čeka u draftu od prošle godine, ne znam zašto ga nisam objavila. U to vrijeme sam počela pisati i za Coolinariku i ne znam što se dogodilo....valjda sam čekala da se članak najprije objavi tamo .
Kako god, evo ga bez ikakvih izmjena !!!




Mislim da je teško isplanirati svoj život i živjeti ga po tom planu...ne znam, bar je meni tako !
Nikada nisam mislila da će moj život teći onako kako je u stvari tekao do sada.
Koliko god planirala nešto, kao da uvijek "iskoči"  nešto neplanski.
U dosta slučajeva je i dobro da je tako !
Tako sam ja završila 20 godina na drugom dijelu planete,
neplanski, nesmišljeno i neproračunato.
Kada sve zbrojim bilo mi je lijepo, ali kako god me srce odnijelo tako me i donijelo nazad.
Imala sam sreću vidjeti i isprobati svašta nešto što nisam mogla "doma" i to sam debelo koristila, al ipak kao da sam ostala vjerna onim okusima na koje sam  iz djetinjstva pamtila i koji kao da su mi nekako karakteristični za moj kraj.
U stvari, kada malo bolje razmislim, ja sam okuse mog kraja malo upotpunila i obogatila onim što sam usput zavolila i kod drugih kuhinja.
Ne mislim da kuhinja i kuhanje poznaju granice !
Kuhanje je za mene umjetnost jednako kao i glazba, slikarstvo, književnost i svašta još nešto.


Obožavam improvizirati, tražiti nešto novo od onoga što nam čini svakodnevnicu,
pripremiti na neki malo drugačiji način, poslužiti malo drugačije....
uvijek nešto malo drugačije !!!!
Više od svih drugih, obožavam talijansku kuhinju !!!!!!!
Kao stvorena je za mene !!
Jako mi je slična dalmatinskoj kuhinji..... čak i bolja !
U stvari, kada pogledam njihovu kuhinju i sastojke koje koriste kao da vidim  "moj kraj " u kojem raste gotovo sve što i kod njih....sve osim riže.
Ja volim moju Dolinu, prekrasna mi je i ne bih je mijenjala za ni jedno mjesto na svijetu !
Svako godišnje doba ima svoje čari i svako od njih nosi nešto posebno.
Trenutno je zima, mada je ove godine to kod nas nepostojeće godišnje doba, a polja su puna svega.
Između ostalog povrća mrkve ima u izobilju.
Osim u juhama i raznim varivima ljudi je jako malo koriste.


Často znam napraviti od nje krem juhicu, smotati i kiflice koje mi se savršeno ljube sa krem sirom, ispeći ih i svašta još nešto, al
uvijek koristimo samo narančasti dio, a njeno zeleno lišće bacimo.
Vjerujem da kada ste pročitali naslov da ste očekivali nešto narančaste boje ;)


Ne znam da sam odavno jela nešto ovako lijepo i ukusno. Ovakve stvari ja zovem fast food, al definitivno zdravija verzija od onih stvari koje inače nazivamo tim imenom.
Uzme svega par minuta dok se skuha tjestenina i obrok je na stolu.
Nema bacanja !!!
Kod mene se ništa ne baca !!
Ako išta mrzim onda je to bacanje hrane !
I ti prekrasno zeleni listovi bogati mineralima se mogu iskoristiti.
Evo i jednog primjera kako.





Potrebno je :

1 šalica zelenih listova od mrkve
1 režanj češnjaka
8 žlica maslinovog ulja
3-4 žlice oguljenih badema
1/3 šalice naribanog parmezana
malo soli i svježe mljevenog papra

Lišće opratii staviti u multipraktik, dodati mu bademe te pulsirati dok dobijemo grubo mljevenu smjesu,  a zatim dodati sve ostale sastojke i dobro izmješati.
Poslužiti preko vrele tjestenine.
Dobar tek !































Kada sam počela pisati svoj blog, bio je zamišljen sasvim drugačije od ovoga na što danas liči.
Mislila sam pisati o mom rodnom kraju koji mi je strahovito nedostajao, al odmah poslije prvog posta sam shvatila da će to biti nemoguće baš iz razloga što sam bila jako daleko, a htjela sam sve dočarati fotografijama koje jednostavno nisam imala.
Ne volim lažnu skromnost i znam da sam u svojoj kuhinji "apsolutna kraljica" pa sam počela pisati o onom u čemu sam jako dobra, o kuhanju  koje je bez obzira gdje živila uvijek nekako vuklo u Dolinu Neretve.
Ime sam tada promijenila u "Dvi ribe dva kumpira" po Rafinoj pjesmi koja nas savršeno opisuje.
Ako Vas slučajno put odvede na moj blog, ondje možete pronaći recepte koji su provjereni puno puta i s kojima se ja koristim u svojoj kuhinji.
Recept je obično popraćen nekom pričom ili bar detaljnijim opisom jela. Ovo je na neki način moja osobna kuharica-
Na naslovnoj stranici je moj tata koji mi je na neki način postao "zaštitni znak mog bloga ". Ovu fotografiju obožavam, mada me je puno puta vikao, jer kako on kaže :" Poslala sam ga u svijet u šporkoj robi " !



3 comments:

Natasa Pantelic January 05, 2015 7:45 AM  

Pesto deluje fenomenalno! Sve najbolje u 2015. godini

Snježana Petrović Tomić January 07, 2015 10:32 PM  

fantastičan pesto i baš ti hvala i za ovaj recept...i sama sam počela pisati blog gledajući tvoj...divila sam ti se dugo pa sam se i sama odvažila na to...malo si nam urijedila s receptima ali, razumijem...puno pozdrava!!!

Branka Pratežina January 08, 2015 12:11 PM  

Sretna Nova godina svima Vama !!!!
Snježe,ne znam da je bilo išta vrijedno divljenje, al svejedno, hvala ti !!!!
Tada sam imala vremena napretek, a sada mi i nije baš tako, mada se nadam da će se sada malo situacija promjeniti.
Godinu i pol sam bila sama sa najmlađom ćerkom kući i sve je ostalo na meni...i kuća i okolo nje ;) Uspješno je Branka sve to obavila !!!
Sada je opet sve po starom pa vjerujem da ću imat vremena puno više nego ranije !!!

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP