Tuesday, June 14, 2011

Juha od tikvica

kajsije, tikvice 128




Sad mi je vrijeme raznog dozrelog povrca, al tikvica imam trenutno u izobilju.
Probam ih radit na sve moguce nacine samo da ih utrosim i da mi ne propadnu.
U zadnjem postu sam vam rekla da mi djeca nisu volila tikvice,
al sve se promjenilo.
Ovaj nacin pripreme je jos jedan dokaz toga.
Inace, recept sam uzela iz knjige : "The Food i love" od Neil Perry .
On je za mene daleko najbolji australski chef, madjionicar u kuhinji koji me je svojom jednostavnoscu kuhanja davno oborio s nogu.
Obozavm njegove recepte, njegov pristup hrani, njegove kuharice koje obiluju prekrasnim receptima popracenim jednostavnim a prelijepim fotografijama,
obozavam njegovu finocu, pristojnost, strpljenje sa mladjim i neiskusnijim kuharima i zelju da ih nauci.....
Cisti dokaz da i potpuna suprotnost od zestokog pa i vulgarnog Gordon Ramsay-a pali !
Da me ne shvatite pogresno, volim ja i Ramsay-a, a oni koji prate i gledaju emisije i od jednog i od drugog znaju o cemu pricam .
Ma covjek je cudo od kuhara.


kajsije, tikvice 132-1

U potrazi za receptom od tikvica sam nasla ovaj recept u spomenutoj knjizi i naravno, odmah ga isprobala.
Kombinacija tikvica i bosiljka je odlicna.
Tikvicama koje i nemaju neki posebno jak okus bosiljak da okus svjezine,
ali ne u pretjeranoj mjeri, vec tek toliko da pogura malo okuse, a parmezan to sve upotpuni.
Za mene je ovo daleko najbolja juha od tikvica koju sam do sada probala.



kajsije, tikvice 135-1


Potrebno je:

750 g zelenih tikvica, narezane na kockice
ekstra djevicansko ulje
6 cesnjeva cesnjaka, sitno narezanog
3 rukoveti svjezih listova bosiljka
sol
1.5 l pileceg temeljca
25 ml vrhnja za kuhanje
40 g parmezana, naribanog
svjeze mljeven crni papar

Zagrijati ulje i dodati tikvice, cesnjak, natrgani bosiljak i lagano zasoliti.
Poklopiti i ostaviti na srednjoj vatri nekih 10 - tak minuta uz povremeno mijesanje, dok tikvice ne omeksaju.
Dodati temeljac, dovesti do vrenja te na najmanjoj temperaturi nepoklopljeno kuhati jos nekih 8-10 minuta.
Juhu uliti u blender i pulsirajuci je izmiksati.
Vratiti juhu na vatru i dodati vrhnje i parmezan, izmijesati i zagrijati, al da ne prokuha.
Posluziti uz ekstra nariban parmezan i svjeze mljeven crni papar.

Ova juha je odlicna za ljetno vrijeme i vrucine a hladna je fantasticnog okusa,
cini mi se cak i bolja nego vruca.


kajsije, tikvice 123

Dobar tek !

8 comments:

  1. Napravicu je danas, odlicno izgleda :))

    ReplyDelete
  2. Fantastično izgleda, navukla si me!

    ReplyDelete
  3. Ovu juhu moram probati, jer još nisam radila juhu od zelenih tikvica, obično radim od butternut tikve

    ReplyDelete
  4. Ooo, lepota! Ja baš neki dan kuvala sa tikvicama, evo danas postavila kad vidim i kod tebe. E, ovo probam jer tikvice rado jedem. Mnogo mi se dopada.

    ReplyDelete
  5. http://www.coolinarika.com/slika/658185/

    ReplyDelete