Kruh sa crnilom od sipe
Zamijesila sam kruh na moj uobicajen nacin uz dodatak sipinog crnila .
Kocku svijezeg kvasca sam razmutila sa malo vode i jednom zlicicom secera da se kvasac uspjeni.
1 kg brasna sam prosijala u zdijelu,dodala mu soli po potrebi i uspjenjeni kvasac , dolila jos oko 600-700 ml mlake vode koju sam pomijesala sa pune 3 zlicice crnila.
Kuhacom sam lagano izmijesala brasno sa vodom,samo da se spoji i onda tijesto izradila na mixeru.
Tijesto je pokriveno odstajalo dok nije udvostrucilo volum.
Premijesila sam ga, pa taj proces ponovila jos 2 puta.
Tijesto sam razdijelila na 3 komada, oblikovala duguljaste struce i stavila peci u zagrijanu pecnicu na 220* i pekla nekih 25 minuta.
Posto je tijesto crno i nece dobiti zlatkastu boju, kao normalni bijeli kruh, potrebno je kucnuti po njemu prstima, pa ako cujete "supljikav" zvuk,a ne tezak i tup, kruh je pecen .
Kruh izvaditi iz pecnice i ostaviti ga na resetki od kolaca da se ohladiti.
Posluziti i uzivati.
Uz ovaj kruh sam spremila jos nesto sto sam mislila da bi islo uz njega, sos od pecenih kozica i feta sira.
Kozice obozavam,a feta sir isto tako.
Dugo vremena sam ga koristila samo u salatama, dok nisam otkrila daje prekrasan pecen.Ovo su "garlic prawns" na malo drugaciji nacin.
5-6 reznjeva cesnjaka
500 g kozica
persin
malo maslinovog ulja
2 lovorova lista
ljute paprike, po zelji
1 manja kantica pomidora
casa bijelog vina
1 zlica konserve od pomidora
sol i paparNa malo maslinovo dodati lovorov list, ljutu papriku i na sitno narezan cesnjak i lagano mijesati pazeci da nam cesnjak ne zagori.Dodati mu kanticu u grubo zgnjecenih pomidora i kuhati lagano dok se sos malo zgusne.
Kada se sos lagano zgusnuo,dodati i koncentrat od pomidora i kuhati jos minut-dva dok ga malo ukuhamo, pa onda zalijemo sve sa vinom.
Posolimo po ukusu i popaprimo, dodamo izrezani persin i kuhamo nekoliko minuta dok se vino ne ukuha.
Prebacimo sos u vatrostalnu zdjelu, dodamo mu ociscene kozice, izmijesamo i preko svega namrvimo feta sir.
Zapecemo u zagrijanoj pecnici nekih 15-tak minuta ili dok sir dobije zlatkastu boju.
Izvadimo iz pecnice i posluzimo.
Za mene,ovo uvijek moze....svidjaju mi se ovakve stvari...brze su, lagane, a povise svega prekrasno izgledaju i savrsenog su okusa.
9 comments:
Ovo je za mene nešto novo i volila bi provati. Izgleda jako zanimljivo iako je crn ali i samim tim neobićan.
Verujem da je ukusan,iako je crn,Prelepo napisano!
dvije fotografije su mi upale u oko; druga i poslijednja. Crnilo na drugoj fotografiji izgleda "ka pitura", gusta i ljepljiva... bas onakva kakva ti se uvuce pod nokte i uporno i tvrdoglavo odoljeva svim sredstvima za pranje.
Poslijednja mirise morem i tek ispecenim kruhom...
Prekrasno Branka!!!:)))))
draga branka, predivno izgleda, kao i sve što izađe iz tvoje kuhinje, znaš da sam tvoj veliki fan..
čestitam na blogu, do sada nisam znala da si ga otvorila, baš se veselim!
Ovo mi je bio mali experiment....Cudno izgleda, neobicno, al je fino i ukusno.
Milice, drago mi je da si tu i hvala sto si me posjetila :):)
Jako mi je zanimljiv ovaj recept, jela sam crnu tjesteninu i svakako ću isprobati i kruh.
Ovo se mora probati, jedva čekam da osjetim okus. Čini mi se da bi odlično išao uz neku crvenu buzaru.
Draga Banka, prije nego što završim sa pisanjem posta o tvom blogu želim ti poručiti da je ovo nevjerovatno. Koja boja! Apsolutno sam oduševljena.
Ovaj vas kruh zapazila sam jos davno,davno i kada god radim neke kombinacije sa kruhom on mi padne na pamet :) Uskoro sam u Splitu i jedva ga cekam probati..Tamo mi je crnilo na dohvat ruke. Veliki pozdrav...
Post a Comment