Jelly od kupina i ruma
Imam jako lijepu kolekciju kuharica i ponekad mi se cini da ih sve znam na pamet, al to ja samo umisljam ;)
tako mi se cini.
Jucer kada mi je mama pokazala kupine znala sam iste sekunde sta cu sa njima napravit.
Volim radit zimnicu, mada ovo sto sam danas napravila iako se zove zimnicom zime sigurno docekati nece.
Kupine i to one divlje smo jos kao djeca u ljetno vrijeme brali i jeli, a ne sijecam se da se ikada od njih ista posebno radilo.
Ponekad bi se ubacile u kolac i to je bilo to,
a bilo ih je i jos ih ima u izobilju.
Danas, poslije svih godine, a i poslije zivota negdje drugdje izvan svog rodnog kraja, znam da ima bezbroj stvari i bezbroj recepata gdje se one mogu iskoristiti.
Ovaj recept pokazuje bas to.
Nisam htjela raditi obican djem mada i on bude super ukusan, vec nesto trunkicu drugacije,
ovo je za mene malo laganija i elegantnija zamjena za djem.
Mozda je cudno, ali negdje drugdje se vocni jelly jedu uz slane stvari, konkretno uz meso i prijaju fantasticno.
Na primjer, kupinu preporucuju uz dobro zacinjeno peceno meso kao janjetinu, brusnicu uz puretinu i slicno.
Kupine su krasne i ukusne, al ima jedan mali problem sa njima, imaju dosta sitnih sjemenki,
ali ni to nije problem koji se ne moze rijesiti.
Ovaj jelly, kao i svaki drugi, je bistar i bez sjemenki
I da se vratim na moje kuharice......
nasla sam slican recept, ali sam promjenila omjere prema onom sto sam imala, a u original receptu je trebao ici "gin" kojeg ja nisam imala u kuci a nije mi se islo u prodavnicu....pa sam koristila rum.
Savrseno se uklapaju okusi.
Meni je ovo fantasticno.
Potrebno je:
280g sljiva
1.4 kg kupina
450 ml vode
sok od jednog limuna
oko 600 g secera
3 zlice ruma
Sljive oprati i izbockati sa raznjicem ili cackalicom. Staviti ih u lonac u kojem cemo ih kuhati, dolijemo vodom i dovedemo do vrenja.
Smanjimo vatru i na laganoj vatri ih kuhamo nekih 5-6 minuta.
Brzinski operemo kupine i dodamo ih uz limunov sok sljivama.
Dovedemo do vrenja i na laganoj vatri ih kuhamo 20 - tak minuta uz povremeno mijesanje.
Staklenu zdjelu oblozimo gazom i u tu gazu istresemo smjesu zakuhanog voca, pazljivo zavezemo i objesimo o kuhacu i ostavimo da se smijesa cijedi preko noci.
Ocjednjeni sok izmjeriti i dodati mu secer.
Smijesu mijesati na laganoj vatri dok se secer rastopi a zatim na najjacoj vatri kuhati 10- tak minuta.
Ako imate kuhinjski termometar temperatura bi trebala doci na 105*.
Maknuti sa vatre, pazljivo skinuti pjenicu koja se nakupila na vrhu i smjesu izliti u vruce sterilizirane staklenke.
Spremiti na tamno mjesto.
Zatvoreno moze trajati godinu dana, a jednom kada staklenku otvorite drzite je u frizideru i iskoristite u roku od tri mjeseca.
Dobar tek !!!!