Cokoladni mousse
Valjda to ide sa vremenom.
Nema veze, neka ljeta jos malo, uskoro kada nam pocmu kise i hladnoca cemo zaliti za njim !
Ovo radim cesto i godinama radim po ovom receptu koji je za mene savrsen i nikada me nije iznevjerio ! Ovaj recept nikada nisam ni probala prepravljati ni mijenjati, eto koliko sam zadovoljna s njim !
Idealan je i zimi a posebno za ovakve tople dane,
pecnica se ne pali, desert je gotov za par minuta + hladjenje, a sebe nadarite sa prekrasno bogatom cokoladnom slasticom laganom kao paucina.
Ma savrsenstvo bez mane.
Ovo nitko ne odbija !
Usput, opet cu napomenut da volim ovakve recepte gdje se koristi multipraktik,
masina koja mi je poslije mog Kenwood Chef miksera stvarno desna ruka u kuhinji.
Ustedite na vremenu, a i na rukama.
Potrebno je:
300 g tamne cokolade
300 ml vrhnja za kuhanje
2 zlice ruma
4 bjelanjka
1/2 salice secera
1/2 salice lagano tucenog slatkog vrhnja
Vrhnje zagrijati da dodje do vrenja ali ne smije zavriti.
Cokoladu staviti u multipraktik i samljeti pa postepeno dok motor radi dolijevati vruce vrhnje dok se ne dobije i glatka smijesa, dodati i rum.
Prebeciti u vecu zdjelu.
4 bjelanjka staviti da se muti i postepeno dodavati secer, zlicu po zlicu dok se secer ne ulupa dobro.
U cokoladnu smijesu dodati bjelanjke u 2 puta i lagano mijesati sa spatulom, tako da ostane puno zraka.
Na kraju dodati i drugo vrhnje koje smo stukli lagano i sve ponovo izmijesati spatulom, staviti u case za serviranje i ostaviti u frizideru par sati ili preko noci.
Prije posluzivanja ukrasiti po zelji sa extra vrhnja.
Cokoladu staviti u multipraktik i samljeti pa postepeno dok motor radi dolijevati vruce vrhnje dok se ne dobije i glatka smijesa, dodati i rum.
Prebeciti u vecu zdjelu.
4 bjelanjka staviti da se muti i postepeno dodavati secer, zlicu po zlicu dok se secer ne ulupa dobro.
U cokoladnu smijesu dodati bjelanjke u 2 puta i lagano mijesati sa spatulom, tako da ostane puno zraka.
Na kraju dodati i drugo vrhnje koje smo stukli lagano i sve ponovo izmijesati spatulom, staviti u case za serviranje i ostaviti u frizideru par sati ili preko noci.
Prije posluzivanja ukrasiti po zelji sa extra vrhnja.
Ja posto nisam ljubitelj ruma stavim malo kahlua likera(od kave) i malo viskia.
Moze se napraviti i par dana ranije prije upotrebe jer se odlicno sacuva u frizideru
Moze se napraviti i par dana ranije prije upotrebe jer se odlicno sacuva u frizideru
Recept je preuzet iz Womens Weekly French Cookbook.
Dobar tek !!
13 comments:
Obožavam čokoladni krem. Svidja mi se recept, kao i fotografije.
Izgleda prekrasno!
u ove sitne nocne sate rado bih potopila zlicu u ovo blago!!!!!
Divno izgleda i na fotkama se vidi kako ima neznu i vazdusastu teksturu...odlican ti je ovaj "trkaci" desert, zabelezicu recept za probu!;))
Bogami, ne bih odbila ni ja! Vidjela sam sinoć na fejsu i odlepila. Ti ženo ni si tačna! <3 :)
Hvala vam cure ;)
Meni su ovi trkaci recepti najdrazi u ljetno vrijeme. Ovo je zaista lagano i puno zraka, a jako, jako ukusno ;)
Preporucam u svakom slucaju !!!
Zaista divno izgleda iako ja ne bi izbjegla taj rum jer volim njegov okus.
Super je,ali da li se ovo drugo vrhnje izmiksa u čvrsti šlag? i koja je mjera za šalicu, 2 dcl?
Mjerica sa salicu je 250 ml, a drugo vrhnje ja samo lagano ulupam, cak ga ne lupam da bas bude cvrsto,
svejedno ostane lijepo prozracno.
Ok,hvala ma mislio sam da se vrhnje mikserom istuče....
Izgleda tako pjenasto, baš kako pravi mousse traba izgledat! Divno :)
Ovaj sam recept isprintao prije par dana tako da se spremam ubrzo ga i isprobati :)
Aaa, super! Recept i fotke!
Pozdrav,
C&T
Post a Comment