Bogati bozicni kolac
Prva asocijacija na fruitcake je Engleska I njena tradicija.
Medutim, fruitcake je dio cjelokupnog europskog nasljeda.
Tako npr. Talijani imaju Panettone I Panforte a Njemci Stollen.
Cini se da je ideja Fruitcake ili vocnog kolaca nastala zajedno s uzgojem zita I pocetkom sjedilackom nacina zivota.
Najstarija zabiljezena verzija vocnog kolaca je onaj iz Starog Egipta, koji se stavljao u grobove kao popudbina.
Rimljani su svoju verziju vocnog kolaca pravili sa zrnjem sipka, pinjolama i jecmenom kasom.
Mmmm... kakva kombinacija…to mora da je bilo dobro.
Takav vocni kolac je bio cijenjen zbog svoje dugotrajnosti, a rimski su ga vojnici nosili sobom na bojista.
U srednjem vijeku dodao se med, suho i usecereno voce i razni zacini.
Tek u 16-tom stoljecu se poceo dodavati secer,a poslije i orasasti plodovi.
Na poslijetku dodao se I alcohol.
Recepata danas ima na tisuce I vodi se vjecna bitka ciji je bolji. No u jednom se svi slazu a to je da se vocni kolac mora ostaviti “sazrijevati” najmanje mjesec dana (neki cak I do jedne godine!!!)..
Fruitcake je u Australiju stigao zajedno s Englezima, kao dio njihove bozicne tradicije I Bozic je bez njega ovdje nezamisliv.
Ovog Bozica I ja (po prvi put) pravim Fruitcake…
Potrebno je:
1.5 kg suhog voca (tamne i svijetle grozdjice i suhe borovnice)
500 g maslaca
375 g smedjeg secera
8 jaja
1 zlica golden syrup
3 zlice djema od borovnice
500 g brasna
1 zlicica praska za pecivo
1 zlicica sode bikarbone
1/2 zlicice soli
1 zlicica cimeta
1 zlicica mijesanih zacina(mjesavina cimeta,coriandera,klincica i orascica)
150 kendiranih tresanja
20-30 oguljenih badema
1/4 solje tamnog ruma ili brandy
Pomijesati tamne i svijetle grozdjice sa suhim borovnicama,staviti ih u oveci lonac i prekriti vodom te pustiti da zakuha.Smanjiti temperaturu i kuhati 5 minuta.Skinuti sa vatre i procijediti te ostaviti tako preko noci da se cijedi .
Kalup 24×24cm obloziti 3-4 puta sa papirom, a njegove stranice isto tako, samo sto papir na stranicama isijecemo par centimetara visim nego sto su stranice.To radimo jer kolac dosta naraste.
Zagrijati pecnicu na 160*.
Brasno i sve suhe namirnice pomijesati i presijati 4 puta.Istuci maslac sa secerom te mu dodavati jedno po jedno jaje,pazeci da poslije svakog dodanog jaja dobro izmijesamo.Dodati i golden syrup i dzem pa i to dobro umijesamo.
Ugasimo mixer i dodajemo naizmjenicno brasno pa voce lagano mijesajuci kuhacom, a na kraju dodamo tresnje.Po vrhu kolaca lagano utisnemo oguljene bademe.
Stavimo smijesu u tepsiju od pecenja i stavimo peci 4 sata u zagrijanu pecnicu na 160*.
Kada je peceno,a jos vrelo, izvadimo papir sa stijenki od kalupa , prelijemo brendiem, zamotamo cijeli kolac u aluminijsku foliju i ostavimo da se hladi.
Kada je sasvim ohladjen kolac,umotamo ga ponovno u cistu foliju ili papir pa prebacimo u plasticnu posudu sa poklopcem i tako poklopljeno drzimo na tamnom mijestu 4-6 tjedana.
Nadam se da ce biti dobar,ali vidjet cemo za Bozic :)
A poslije Bozica, ovaj kolac moze jos tjednima trajati.
Tko zna, mozda i meni postane tradicija praviti fruitcake .
2 comments:
Ovo mi je super, zanimljivo i možda ću ga raditi čisto iz znatiželje i to bi volila napraviti dva jedan da odma načmem i provam a drugi za mjesec dana da se uvjerim o kakvoj i kolikoj je razlici riječ:)))
NoLita, probaj pa javi :):)
Post a Comment