Komadic Tibeta u Metkovicu
Prosle godine sam tek cula za tibetsku gljivu, do tada nisam pojma imala sta je to.
TIBETANSKA GLJIVA
1.Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara kolesterol u krvnim žilama
3.Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara žučne kamence
4.Liječi gušteraču, jetru i slezenu
5.Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
6.Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta.
7.Regulira krvni tlak
8.Liječi bolesne bubrege i kontrolira mokraćne puteve
9.Zaustavlja razvoj metastaza
10.Spriječava brzo starenje
11.U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12.Sadrži vitamine potrebne za život
NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU
Dvije velike plastične žlice gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25l ) mlijeka.
Nakon 24 sata promiješati drvenom ili plastičnom žlicom i procijediti kroz plastično cjedilo (ono veće, ono za čaj je premalo).
Činite to nježno da ne oštetite gljivu. Procijeđeno mlijeko popijte.
Pazite da ne popijete ni djelić gljive, ni djelić gljive ne smije dospjeti u odvod sudopera ili kanalizaciju.
Gljivu u cjedilu oprati pod mlazom hladne vode.
Ispranu gljivu staviti u čistu staklenku, naliti mlijeko i promješati.
Staklenku poklopljenu plastičnim poklopcem držati na sobnoj temperaturi
Gljiva se ne smije dodirivati prstima niti metalnim predmetima!!!
NE DRŽATI U FRIŽIDERU!!!!
KURA
Mlijeko piti 20 dana i to prije spavanja ( dakle samo jednom dnevno)
Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzirati 10 dana.
Kuru ponovite nekoliko puta dok se ne osjeti poboljšanje.
Gljiva mora uvijek biti u mlijeku jer inače pocrni i nakon 24 sata gubi ljekovitost.
Za vrijeme pauze od 10 dana gljivu treba redovito svaki dan čistiti i držati u mlijeku.
Zdrava gljiva podvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.
NAPOMENA
U Europu je gljivu donio jedan profesor Uniklinike u Glowitzu
Radio je u Indiji preko pet godina i razbolio se od raka jetre..
Monasi su ga izlječili pomoću ove gljive pa ih je prije povratka u Poljsku zamolio da mu daju gljivu.
Koliko je ovo istina ne znam,al u svakom slucaju kefir je super ukusan da ga svi moji ukucani rado piju.
Gledajuci po netu takodjer sam pronasla i razlicite informacije,
neki kazu gljivu prati svaki dan i stavljati ponovno u opranu staklenku dok drugi kazu da se gljiva ne pere, da se ta ljekovita svojstva nalaze bas oko gljive dok se kefir cijedi,cak da ni staklenku nije potrebno prati svaki put ako ce se ista koristiti......
I da nije potrebno praviti pauzu...
Ja osobno ne vidim zasto je ta pauza potrebna, ovo ne moze nauditi nikako.
U svakom slucaju ja sam je dobila od moje prijateljice i drago mi je da je imam,
mazim je i pazim i jedva cekam kada ce mi narasti pa da mogu dijeliti.
Znaci:
Sadrzaj staklenke u kojoj je gljivica odstajala 24 sata procijediti u plasticnoj cjedaljci,
te je oprati pod mlazom vode,
lagano i pazljivo promijesati pomagajuci se drvenom ili plasticnom kuhacom.
Gljivu pazljivo prebaciti u staklenku, preliti je mlijekom, poklopiti je gazom ili papirnatom maramicom i ponovno je pustiti da odstaje na sobnoj temperaturi 24 sata.
Postupak sutra ponoviti i to je to.
Procijedjeni kefir ako ne pijete odmah mozete sacuvati u frizideru i piti po zelji.
I ono najvaznije........ne zaboravite gljivicu podijeliti kada naraste.
U ljetnom periodu gljivica se moze slobodno preko dana ili noci ( po zelji) staviti u frizider,
nece joj nista biti, jedinoce joj se usporiti brzina rasta.
Uzivati u okusu,
Nekako mi se cini da ce mi dugo trebati dok napravim kolicinu koja je mojim ukucanima dovoljna......
4 comments:
Odlican i vrlo koristan post, bas ti hvala na tako detaljnim uputama. Buduci da pravim domaci jogurt bas sam si htjela nabaviti neki starter, pa mozda uspijem nabaviti i ovu gljivu. Hvala ti na ideji i sve najbolje u Novoj godini!
Vidim da si iz Zagreba, pogledaj na Coolinariki na forumu, gore sam postavila link, ima dosta cura iz Zagreba koje nude gljivu, pa ako hoces mozes ih kontaktirati ;)
Ja sam je porucila preko interneta, danas je stigla. Prva tura je vec u tegli, jedva cekam da bude gotova :)))
Hvala ti za detaljne infromacije Branka :)))
Ljilje, odkada sam objavila ovaj post ja sam vec dijelila 4 puta,
da si mi malo blize bilo bi i za tebe ;)
Meni je okus fantastican ;)
Bas mi je drago da si i ti u klubu gljivoljubaca ;)))))
Post a Comment