Zec sa ruzmarinom i maslinama
Dobila sam zeca !!!!!!!!
U stvari, nije ni zec, onaj divlji, vec kunic,
al svejedno,
ja to sve zovem zecom !!!!!
Dok se neki mozda zgrazaju, neki drugi kao ja, se istinski obraduju finom zalogajcicu ;)
Ja sam veliki gurman, ja to sve gledam kroz "lonac" !
Netko ga voli, a netko ne,
nekome je to meso "stupavo" jer nema masnoce u sebi, a meni to odgovara.
Ne treba ga pretjerano dugo kuhati, on ce uvijek imati onaj svoj "griz",
nece se raspasti kao teletina ili piletina.
Za moj pojam je i kunic "divlje meso", a divljac volim zaciniti sa zacinskim biljem,
Volim mirisne sosove koje jos zacinim i ljutom paprikom da ih malo dodatno zagrije.
Radila sam zeca ranije po Monsoonkinom receptu i bio je savrsen za mene, al ovaj put sam htjela nesto drugo.
Ponovno, par obicnih sastojaka fino i sa mjerom sastavljenih mogu vam dat savrsen okus !!!
Pa da krenemo,
Potrebno je :
1 kunic
malo brasna
2 vece kapule
2-3 mrkve
par stapica celera
list lovora
2 cesnja cesnjaka
ljuta paprike ( po izboru)
1 zlica koncentrata od rajcice
2 dcl crnog vina
ruzmarin
par zlica brasna
sol i frisko mljeveni papar
1 l pileceg temeljca
masline
Zeca narezati na komade, posoliti ih i popapriti, lagano zabrasniti i isprziti na malo vruceg ulja.
Ako nemate dovoljno siroku posudu, ovo napravite u dva puta.
Prziti zeca dok dobije zlatkastu boju.
Zeca izvaditi u drugu zdjelu, a na ulje u kojem se przilo meso dodati narezanu kapulu, mrkvu i celer, te lagano proprziti dok kapula ne postane staklasta.
Dodamo ljutu papriku, lovorov list i narezan cesnjak pa kada on pusti svoj miris dodamo proprzeno meso nazad u zdjelu, dodamo koncentrat od rajcice, dobro promijesamo, dodamo grancicu - dvije ruzmarina, zalijemo crnim vinom te pustimo kuhati dok vino ne ishlapi.
Podlijevamo temeljcem i kuhamo poklopljeno nekih 40- 50 minuta na laganoj vatri uz povremeno mijesanje.
Pred kraj kuhanja dodamo i masline te i njih lagano ukuhamo par minuta,
provjerimo okus i posluzimo.
Moze se sluziti samostalno uz kruh ili kao prelijev pastama, rizi ili krumpiru.
Zaliti sa crnim vinom i uzivati.
Dobar tek !!!!
8 comments:
Ma zec je uvik zec kad je ovako lipo spremljen, još uz ove fotke, za prste polizati!!!
Zec i ružmarin su uvijek odlična kombinacija.
Umak mi izgleda genijalno! :)
Nekada davno muž je uzgajao kuniće, ali uzalud. Iako obožavam divljeg zeca, ovog nisam mogla staviti u usta (uvijek bih se sjetila kako se vole pariti sa štakorima), a ni djeca nisu htjela jesti (pojma nemam zašto ne). Pa smo prestali s uzgojem. Svejedno, recept je divan za "divljaka", a fotke prosto mame.
Ne znam kada sam ga zadnji puta jela! Meni se jako sviđa ali, mm: nema šanse!
Fantastično pripremljeno ali i uslikano!
I ja sam nedavno dobila zeca i nisam se mogla natjerati probati ga. Nekako mi ga je bilo žao.
Ja se još sićan mirisa kunića (onog divljeg) šta ga je moj dida sprema... Divan recept Branka, sigurno ću ga probat!
ajme ja obozavam kunice... divota!
Post a Comment