Pelat
Ne znam da li išta u mojoj kuhinji koristim kao pomidore !
U stvari, ne mogu zamisliti svoju kuhinju bez nje.
Obožavam je i nezamjenjiva mi je !
Sreća moja da živim gdje živim bar što se voća i povrća tiče.
U mojoj dolini raste sve živo ;)
Sada je vrijeme sađenja i rada u vrtovima i koliko god teško bilo volim to vrijeme jer se već unaprijed radujem svemu onom čime će me moj vrt uskoro podarit.
Prošlo ljeto, u neznanju u što utrošiti ogromnu količinu zrelih i mirisnih pomidora, sam isprobala i ovaj recept.
Išlo je dosta brzo i nije bilo teško, a pomidore mi treba cijelu godinu.
Htjela sam je staviti u staklenke onakvu kakva jest, slatku i zrelu, mirisnu i okupanu suncem, al da bude sve prirodno i bez ikakvih kemikalija.
Kada sam mojoj mami rekla šta i kako radim, rekla mi je da isto za svaki slučaj stavim malo konzervansa, da mi se ne daj Bože ne pokvari ;)
Naravno, nisam htjela to napravit, jer takav pelat mogu kupiti u svakoj prodavnici.
Potrebno je :
zdravi i zreli plodovi pomidore
vrela voda
staklenke
veliki lonac
Oprane pomidore stavimo na kratko u lonac sa kipućom vodom, vadimo ih van i ubacimo u hladnu vodu.
Odstranimo im kožicu i cijele pomidore slažemo u staklenke.
Staklenke napunimo do vrha pomidorama koje su sada pustile svoj sok i dobro ih zatvorimo.
Na dno velikog lonca stavimo par kuhinjskih krpa i na njih pažljivo slažemo staklenke i napunimo lonac vodom toliko da razina vode bude oko 3-4 cm preko poklopca staklenki.
Pustimo da zakuha i ostavimo da lagano ključa 20-tak minuta.
Ugasimo vatru i sačekamo da se staklenke ohlade pa ih vadimo van.
Ja to radim navečer i vadim ih tek ujutro !
Staklenke se spreme na tamno mjesto i mogu se koristiti kroz cijelu godinu.
Pomidore se mogu i narezati pa stavljati u staklenke, al meni su uvijek draže u komadu.
9 comments:
tako jednostavno i dobro...
ustvari meni bi najveći problem bio čuvati te staklenke jer mi je u špajzu prevruće :)
Snježana, ne mislim da bi im se išta dogodilo ni u toplom špajzu.
Spremljeno na ovaj način je sigurno gdje god da se držali !!!
ni ja ne volim konzervanse tako da ovaj tvoj nacin spremanja pelata zvuci idealno!!!
Hvala puno za recept. Ovako još nisam spremala i sviđa mi se što nema konzervansa. Ako sam dobro shvatila, ne stavlja se ni sol?
Na ovaj način sam prošle godine napravila pelat za cijelu zimu,
nisam dodavala apsolutno ništa osim pomidora i još imam nekoliko staklenki....taman do početka sezone friških ;)
Uronjene u vodu i kuhanjem, staklenke se vakimiraju tako da nema straha da će se išta pokvariti !
I za koncentrat oliti ga konšervu i za pelate se spremam doći komentirati, pa nikako. I ja koristim i jedno i drugo u velikim količinama, a sad su nas počeli plašiti sa tim nečim što se razvija navodno u konzervi pelata (ma za po...dit više), ima li išta da na ovaj ili onaj način nije otrovno i opasno. Uglavnom, već se neko vrijeme spremam napraviti domaće i svakako dolazim po ove receptiće. Reci mi samo, molim te, jel' mogu ja za koncentrat, obzirom da nemam uvjeta za cjeđenje, kašu nekako sušiti u pećnici?
Tadeja, iskreno ne znam, ne vidim zašto se ne bi moglo.
Ja sam radila na nama tradicionalan način, a imam i sve uvjete za to, tako da nisam pokušavala neki alternativni način !
Al opet kažem, ne vidim zašto se ne bi moglo !
Jeeeej ... :) evo me napokon, pelati su super jednostavni, i kod nas se troše kroz cijelu godinu, a ovo je super način za iskoristiti ponidore, a kad imaš sve svoje onda ne treba kupovati :)
Ove godine će se previti i kod nas :)
P.S. Pobrali smo bob, ima ga cijela hrpa, a svaka mahuna od 30 cm, biti će opet i tvoj namaz od bod+ba sa metvicom, samo za mene, ali ovaj puta ga radim u mužaru.
Kod nas je pelat preskup. A paradajz u jednom momentu bude tako jeftin tako da je ovaj recept pravo blago:)
Post a Comment