Slow - roasted lamb shanks with caramelised onion and bean puree
Ja volim lijepo jesti, ali to i nije nesto novo,
pa tko ne voli ;)
Obicno kada idem vani narucim nesto neobicno ili nesto sto necu jesti kod sebe u kuci, dok moj muz uvijek ide na sigurno, on rijetko isprobava nove stvari, a to mi nekada bude zao.
Volim nove okuse,
volim doci kuci i pokusati spremiti takvo nesto sto bih jela vani.
Nekada mi ispadne, a nekada malo manje.
Ovo jelo bih rijetko narucila vani, vjerujem da bih se odlucila za nesto drugo iz cistog razloga sto mi je ovo bas pravi "comfort food",
jelo u kojem se uziva "doma" a ne vani.
Ali zahvaljujuci cijeloj maloj biblioteci kuharica koje imam uvijek otkrijem nesto novo,
u stvari ni nemam dana koliko bih novih stvari i jela, a i htjela oprobati.
Ovo jelo me je odusevilo okusom i stvarno bi moglo zauzeti mijesto i u najfinijem restoranu.
Okusi su cisto savrsenstvo za mene,
bogato, svjeze, slatkasto....savrseno.
Inace kada se malo bolje pogledam ja ili kuham nesto sto zahtjeva minimalnu pripremu ili onda opet idem u drugu krajnost, kuham satima.
Volim kuhati pa mi ne smeta, kuhinja me opusta i odmara.
Trenutno nam je zimsko vrijeme, a to mi godisnje doba nekako "trazi" bogate sosove,
i mogu vam reci da jednostavno uzivam.
Radila sam janjece koljenice koje inace obozavam i kuhane i pecene,
ovaj put sam ih i kuhala i pekla u jednom jelu.
Meso od misica je obicno tvrdje i nije za upotrebu u nekom "brzinskom" jelu, ali spremljeni na laganoj vatri nekoliko sati, pretvore se u prvoklasnu hranu,
meso se naprosto topi i odvaja od kosti.
Potrebno je:
2 zlice maslinova ulja
8 janjecih koljenica
1 zlica secera
1 1/2 solje crnog vina
2 solje gobedjeg temeljca
3 cesnja cesnjaka, protisnutog
20 g maslaca
1 mala kapula na sitno narezana
1 stapic celera na sitno narezan
1 zlica koncentrata od rajcice
1 zlica svjezeg ruzmarina u grubo narezanog
Pire od graha:
2 x 400g kantica bijelog graha
1 solja pileceg temeljca
4 cesnja cesnjaka protisnutog
1 zlica soka od limuna
2 zlice maslinovog ulja
karamelizirana kapula:
40 g maslaca
2 srednje crvene kapule (luka)
1/4 solje smedjeg secera
1/4 solje balsamica
Zagrijati pecnicu na 150*.
Koljenicama odstraniti zilice i masnocu.
Donji dio kosti odkinuti, a ostatak kosti ocistiti od mesa.
Lagano meso zasoliti i staviti na zagrijano ulje da se lagano proprzi dok dobije svijetlo smedju boju.
Dodati vino, temeljac, secer i cesnjak.
Pustiti da zavri, poklopiti, maknuti sa vatre i staviti u pecnicu da se pece.
Peci 4 sata i u medjuvremenu dva puta mesto okrenuti.
U medjuvremenu napraviti pire i karamelizirati kapulu.
Isprati pod vodom i ocijediti grah, dodati mu pileci temeljac i staviti kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta ili dok tekucina ne ispari.
prebaciti u blender, dodati ostale sastojke i izmiksati.
Za karamelizirani luk je potrebno na otopljeni maslac staviti tanko narezan luk i na srednjoj vatri ga prziti 15-tak minuta uz povremeno mijesanje.
Dodati secer i balsamicni ocat i kuhati uz mijesanje jos 15 minuta dok se luk karamelizira,
dok tekucina ispari.
Kada su koljenice pecene izvaditi ih vani, staviti ih na toplo i odliti sos koji je ostao u teci.
U istu tecu staviti extra maslac i dodati mu kapulu i celer,
mijesati na laganoj vatri dok omeksa.
Dodati brasno i mijesati minut - dva, a zatim dodati i koncentrat od rajcice te zaliti sosom kojeg smo ranije odstranili.
Dodati i ruzmarin te kuhati par minuta dok se sos zgusne.
Procijediti ga kroz cjedaljku i posluziti uz pire, meso i karameliziranu kapulu.
Ova kolicina je dovoljna za 4 jako gladne osobe ;)
Na kraju kada pogledam, pa i nisu mi neki posebni okusi, nisam ni koristila neke posebne namirnice,
ali krajnji rezultat me je jednostavno odusevio.
11 comments:
boze kako ovo savrseno izgleda... :)
Mmmmm ... gorgeous :) The pictures are so real :)
Savršenstvo, kao i sve kod tebe!
Jooj mogu ja malo kod tebe preseliti?
Ne mogu više trpiti tvoje slike, slikaš tako blizu sočne, ljepljive i njami hrane da se jednostavno moram vratit vidjet ponovo pa opet i opet ...
I ja gledam peti put. Neverovatne slike!
Prema jagnjetini sam obicno ravnodusna, ali na ovu bih se zalepila kao muva ;)
Pozdravi!
Predivno kao uvijek,znam da je kod vas zima..a ti nas i hranom vraćaš u to godišnje doba...klopa ti je pravo savršenstvo!
ajme kako bi ja rado zagrizla u to socno meso! predobro!!!!!
Kao da si opisivala mene i mog dragog u restoranima. I ja sam uvijek ta koja je spremna na nemoguće kombinacije dok je njemu najvažnije da se dobro najede.;)
Janjetinu volim u svakom obliku, za me je to najposebnije meso.
Pretpostavljam da je u Australiji jako dobra janjetina, ili se varam?
Prezentacija recepta je kao i uvijek fantastična. :)
Kako ovo savrseno izgleda...nisam ni ja ljubitelj jagnjetine ali ovu bih probala :))
E ovo je stvarno extra:) kako li samo mekano i sočno izgleda:))
Po drugi put pravim tacno po receptu i nemam rijeci najbolji recept za janjece koljenice, mnogo hvala, zaista je bez greske. Cesto smo jeli u restoranima slicno, ali poslije ovoga nema vise. Odsad samo na ovaj nacin i za nas i za specijalne goste
Torontella
Post a Comment