Ajme, maslineeeeeeee....
U nasoj blogerskoj kuvarigrici Ajme koliko nas je koju je osmislila Monsoon, nasa ovomjesecna domacica je Maslinka.
Toliko sam se obradovala kada sam vidjela zadanu temu....masline.
U stvari, bas joj i odgovara imenu :)
Tako mi je bilo drago, ma neopisivo mi je bilo drago jer masline obozavamo pocevsi od najstarijeg pa do najmladjeg.
Moja djeca ih jedu kao bombone.
Umjesto na teglice i grame, kod nas se masline kupuju na kilograme....eto koliko ih volimo.
Na tek vidjenu temu na pamet mi je palo bezboroj ideja, a mjesec bas i nije dug.
Maslinu kao maslinu obozavam, maslinovo ulje....mmmmmmm.......nezamjenjivo u mojoj kuhinji, a tapenadu da ne pricam..........
U svakom slucaju za mene savrseno odabrana tema.
Cesto recem da maslinovo ulje toliko volim da bih ga mogla piti, tek onako.
Prva stvar na koju sam pomislila je bio "dipping sos" koji je presavrseno jednostavan a isto tako i ukusan,
Nedavno kada sam bila u Sydneyu smo ovo narucili kao jedno od predjela,
ja sam se odusevila.
Super ideja koju oni u restoranu naravno masno naplate :-)
Maslinovo extra djevicansko ulje i kvalitetan balsamicni ocat......
nista drugo i nista vise,
osim naravno odlicnog domaceg kruha za mocenje.
Jednostavno presavrseno.
Recept......
extra djevicansko maslinovo ulje
balsamicni ocat
Mjesajte omjer koji volite i mocite kruh i uzivajte :-)
Kada molimo "Oce nas" molimo "Kruh nas svagdasnji daj nam danas" pa sto onda drugo odabrati nego kruh i to ne obicni, vec sa maslinovim uljem,
Maslinovo ulje mu daje posebnu mekocu i hrskavost korice,
radila sam ga ovaj mjesec nekoliko puta i svaki put je nestao brzinom svjetlosti.
Potrebno je:
1 kg bijelog brasna + extra za posipanje
3 zlicice soli
20 g svjezeg kvasca
oko 2 3/4 solje vode, sobne temperature
1/2 case extra djevicanskog maslinovog ulja
obicno ulje za podmazivanje zdjele
Razmutiti kvasac i 3 zlice vode u manjoj casi i mijesati dok ne dobijete kremastu tekucinu.
Prosijati brasno , staviti ga u zdjelu i dodati kvasac i vecinu vode.
Poceti mijesati i dodati postepeno ulje.
Po potrebi dodati ostatak vode i mijesati dok tijesto ne postane sasvim glatko i elasticno.
Staviti tijesto u lagano nauljenu zdjelu i u njoj ga okrenuti tako da bude nauljeno i sa gornje i sa donje strane.
Pokriti ga vlaznom krpom ili plasticnom folijom te ostaviti 2 sata da miruje i udvostruci obujam.
Lagano dignuto tijesto staviti na pobrasnjenu povrsinu.
Nije ga potrebno premijesivati, a ni istisnjivati zrak.
Oblikovati pazljivo dugu traku, oblika kobasice, oko 50-55 cm, krajeve podviti jedan pod drugi tako da dobijemo oblik kruga.
Prebacimo u tepsiju u kojoj ce mo ga peci i ostavimo ponovno preklopljenog sa vlaznom krpom da odstoji jos 1 sat.
U medjuvremenu zagrijemo pecnicu na 230 *.
Ukvasali kruh pospemo lagano brasnom i stavimo peci u zagrijanu pecnicu oko 10-15 minuta, a zatim smanjimo temperaturu na 190 i pecemo jos oko pola sata ili dok "kucnemo" po njemu dobijemo "supalj" zvuk.
Peceni kruh ohladiti na resetci i posluziti.
Ovaj kruh je savrseno mekan i super ukusan.
http://www.wildyeastblog.com/category/yeastspotting/
14 comments:
ajme branka, slika s umocenim kruhom je ludilooo!!!:)))) posalji je na jugalbandi, imas jos vrimena danas.:)
Hvala Snjezana,
bila je jedna bolja slika od ove, ali vidio se Andjelin napola nalakirani nokat :(:(:(
A steta, bas bi bila fina slika.
A Jugalbandi eto vama draga moja, sa vise iskustva u slikanju....nisam ja za to,
preobicna sam :):):):)
Ohohooo bas lep hleb. A kako tek volim da ga ovako umacem...Ja ponekad ubacim u to i malo origana, pa ne umem posle da stanem.
Branka, vidim da ce uskoro novi post o tvojim receptima :))
Draga Branka, kruh je predobar i ne zaboravi ga prijaviti za yeastspotting...
Dip mi je super, pa kako imam još 12 sati fore prije objavljivanja posta, a nisam imala sličicu za uvod sa zdjelicom maslina i umakom kao mezom eto prilike da iskoristim ovaj tvoj jer te superjednostavne sastojke uvijek imam kući.
Koji odličan dip, a nikad mi ovako nešto nije palo napamet. Ovo ću već danas isprobati jer i je te sastojke uvijek imam u kući.
Kruh također izgleda fantastično. :)
I Branka, ti si sve samo ne obična! :)
Hvala :)
Cosmo, hocu, prijavit cu,
hvala sto si me podsjtila ;))
Andrea, mene je ovaj dip odusevio, super jednostavno a stvarno finoooo ukusno ;))
Ljiljo,, tocno te razumijem kako ti je :):)
ovo je ludo dobro... obozavamo svez, domaci, hleb mociti u maslinovo ulje ali sledeci put pravim ovako...
Sviđa mi se ovaj kotač-kruh :))
uopće ne mogu zamisliti kakvog bi okusa mogao biti, ali me jako privlači... i ja obožavam maslinovo ulje :) fotkice su super, a kruh mi se jako sviđa... isprobat ću ga jer vjerujem vašim receptima nakon što sam već jedan probala :)
Nije dobro gledati ove tvoje slike na prazan stomak :)
Ne mogu se sloziti sa tvojom konstatacijom da su ti slike preobicne. Apsolutno sve sto uslikas izgleda neverovatno ukusno, bila bih u stanju da pojedem i nesto sto ne volim :)
Divan kruh, krasan post, jednostavno a efektno. Od mene 5-ica!
Hvala cure:))
Marija, od majstora fotografije kao sto si ti, ovo mi je poseban kompliment,
sto sam mislila reci je da se ja i ne trudim oko slika, nema nikakvog posebnog sredjivanja, nikakve prekrasne podloge ili kompozicije fotografije kao sto na primjer vidim kod tebe.
Ti to draga moja radis savrseno dobro i ne trebam ti uopce govoriti da si mi uzor, ti to vec znas.
Ja jednostavno slikam tanjir ili komadic hrane, nastojim da izgleda privlacno i da onaj tko pogleda slikicu to pozeli i pojesti ;)
Znaci u tom dijelu uspjevam ;))) i to mi je jako drago :)
Ja volim prirodne slike, dnevno svijetlo i nikako umjetno,
Ti si Marija jedna od rijetkih kojima i umjetno svijetlo ne pravi "stetu".
Tvoje slike uvijek rado pogledam i divim se svaki put :))
ovaj dip je prekrasan,a uz što se to točno služi i koji je neki idealni omjer balsamica i maslinovog ulja?
Denis, tesko je dati tocan omjer,
sve je stvar ukusa,
naravno zavisi i od balsamicnog octa...stvarno sve je stvar ukusa.
Dip se sluzi sam a moci se domacim kruhom, vjeruj mi, to je sasvim dovoljno.
Ljilja kaze da stavi i malo origana, nisam probala, al hocu.
Post a Comment