Tuesday, July 15, 2014

Pasta alla puttanesca ili kurvanjska manistra







Recite mi da nisam normalna !!!
Kako je i Nigella rekla da nije mogla odoliti a da ovaj naslov ne prevede, tako ne mogu ni ja !!!
Dok je naslov negdje preveden malo "kulturnije" kao "pasta od djevojaka noći" i ja ću ga prevesti baš doslovno, onako kakav u stvari i je !
Iskreno, nekoliko je tvrdnji zašto se ovako zove,
netko kaže da je zato što se ne koriste baš svježe namirnice već ono što uvijek imamo u kući, tako da nema potrebe ustajati rano i ići na pijacu,
netko kaže da je zbog umaka koji je vruć, jak i gust,
netko opet da  je zbog toga što se pripremao u kuhinjama Napuljskih salona za tzv. "masažu" !


Kako god i zbog čega god se tako zvala, o tome bi se moglo raspravljati u nedogled, al iskreno nije me ni briga, al da je brzo, jeftino, lagano i zamamnog okusa i mirisa, to znam.
Ovo je prava domaća "spiza" a  i savršen fast food za mene koji mi odlično odgovara bez obzira na godišnje doba.
Inače,na izgled ne izgleda kao nešto toliko posebno, al vas raspameti eksplozija okusa koju osjetite kada stavite prvi zalogaj u usta:
Umak je lagano ljut i malo slaniji zbog maslina i kapara.
Super ukusno !!!!
I još nešto, da ne zaboravim.....ne morate biti žena od tog zanata da ovo  napravite i da u ovom prekrasnom jelu uživate :)






























Potrebno je :
4-5 žlica maslinovog ulja
4-5 fileta usoljenih inćuna
 3-4 češnja češnjaka
ljute paprike
1 veća tegla pelate pomidore
2 žlice kapara
20-tak crnih maslina
sol i papar
svježi peršin
parmezan sir
500 g špageta

Pastu staviti u zasoljenu kipuću vodu da se kuhaju.
Na maslinovo ulje dodati narezane inćune i lagano ih propržiti dok se istope pa dodati nasjeckan češnjak i ljutu paprilu.
Pažljivo miješati i paziti da čašnjak ne zagori već da samo pusti miris pa dodati nasjeckane palate, kapare i masline.
Kuhati uz povremeno miješanje dok se umak lagano zgusne, zaliti sa malo vode u kojoj se kuhala pasta te ugoditi okus.
Dodati skuhanu pastu, promiješati, posuti sjeckanim peršinom i ribanim parmezanom sirom pa poslužiti.



Dobar tek !!!!

1 comments:

OljaKa July 15, 2014 9:17 PM  

Ovo toliko lepo izgleda na slici da verujem da je izvanredno baš kako si i napisala da je. A ime, samo izaziva da se proba i jede.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP