Wednesday, July 29, 2009

Moj kruh i foccacia

079-1



Vec odavno razmisljam o tome da svoje recepte koje sam imala postavljene na drugom portalu prebacim na svoj blog, ali zbog nedostatka vremena to nisam ranije napravila.
Eto probat cu to sada napraviti, mada sam svjesna koliki je to posao, a sa "vremenom" nisam bas u "najboljim odnosima".
Za unos svakog recepta je potreban ogroman trud, bar po mom misljenju,
al potrudit cu se koliko mogu.
Recept mog kruha sam vec ranije stavila na svoj blog, ali sam ga napisala pod postom "Volila bih da je ne volim" , pa mozda nije tako vidjiv i pregledno postavljen kako bih zeljela,
a i misljenja sam da ovaj kruh zasluzuje puno bolji post ili bar zaseban post .
O "svom kruhu" sam pisala i u postu "Kruh nas svagdasnji" mada nisam pisala recept.


075-1



Ovo je recept koji je za mene nesto posebno, mada po namirnicama i izgledu je nesto mozda preobicno.
ovo je za mene osnovni recept koji koristim i za kruh i za focacciu.
Nadjevi za focacciu se mogu mijenjati, ali ovaj recept je stvarno "osnovni recept", a ako prepustite masti na volju, mogucnosti su stvarno bezbrojne.


083



Potrebno je:



1 kg bijelog brasna
15- 20 g svjezeg kvasca
600 - 800 ml mlake vode
sol
1 zlicica secera


Najprije kvasac izmijesati sa mlakom vodom.
Dodat mu sol (sve je stvar ukusa ,obicno stavim oko 2 male zlicice) i secer.
Ja osobno ne cekam dok kvasac zapijeni, vec ga koristim odmah, cim prosijem brasno.
Prosijati brasno, dodati mu toplu vodu u kojoj smo razmutili kvasac i zamijesimo tijesto.
Ja tijesto radim na mikser a moze se mijesiti i na ruke.


S7300990


Tijesto je dosta mekano, pa ako radimo rukama, bude dosta ljepljivo.
Kada je tijesto glatko zamijesano pokriti ga plastikom i pustiti da pociva dok se ne udvostruci.
Kada je tijesto udvostruceno lagano ga premijesiti i ponovo ponoviti ovaj postupak premijesivanja nekoliko puta.
Vjerovatno je to tajna mojih rupica….
Na kraju tijesto stavim na pobrasnjenu podlogu i kidam ga u komade koje lagano oblikujem u male duguljaste kruhove, al mozete praviti oblike po zelji.


S7301114



051-1



To se ostavi jos 15-tak minuta dizati, mada nije obavezno i onda ga stavim u zagrijanu pecnicu 200-220 za dvadesetak minuta ili dok ne dobije finu boju.



055


063


069-1


Provjerite ako je kruh pecen tako sto kada kucnete po njemu morate cuti supalji ili prazan zvuk i peceni kruh mora biti lagan a ne tezak.
Ja ga vadim iz lima i ostavim da se hladi na resetki.
I to bi bilo to.

Kruh premijesite nekoliko puta i kao sto sam rekla valjda je to tajna rupica.
Probala sam mjeriti sastojke jer inace nista ne mjerim.
Ne smijete imati tvrdo i tesko tijesto.
Obicno ostavim par komada koliko mi je potrebno za taj dan a ostatak kruha kada se ohladi stavim u zamrzivac i vadim po potrebi,
Odledim ga u mikrovalnoj i izgleda kao da imam svjeze pecen kruh svaki dan.
Moze se i zaledjen staviti u lagano zagrijanu pecnicu i ostaviti dok se odledi, a tada imate super hrskavu koricu.

Od ove kolicine ce vam izici 2 vece ili 3 manja komada , zavisi od toga pravite li manji ili veci kruh.


087-1




Kada radite focacciu postupak za pravljenje tijesta je isti i jedino se razlikuje oblikovanje.
Moja najobicnija focaccia je ona sa prelijevom od maslinovog ulja i cesnjaka.
U manju zdjelicu ulijte malo maslinovog ulja i dodajte mu protisnuti cesnjak i ostavite desetak minuta da se okusi prozmu.
Tijesto koje se dizalo par puta i koje je spremno za pecenje iskidajte na 2 ili 3 komada, zavisi koliki je vim koji koristite.


S7301107


S7301117


006



Svaki dio posebno staviti u tepsiju koju smo prethodno namazali sa maslinovim uljem i prstima rasiriti tijesto da bude tanko mozda 1-2 cm.
Poliiti ga cesnjakovim uljem i i pritiskati ga jagodicama prstiju praveci male rupice, tako da mirisno ulje udje unutra.
Pustiti jos 10-tak minuta da odstojii staviti da se pece u zagrijanu pecnicu dvadesetak minuta ili dok dobije finu zlatnu boju.

S7301120



S7301124



Kad je izvadite iz pecnice, staviti na resetku, politi jos malo maslinovim uljem i posuti malo grublje mljevenom solju.

Sve je stvar ukusa koliko staviti ulja i cesnjaka, tesko je staviti tocne mjere za svakoga.
Ja tijesto pravim na mikser i preferiram ga malo mekse, a ne tvrdje.
I ponovo kao i drugi kruh napravim vecu smjesu i ostatak kruha koji necu danas iskoristiti stavim u zamrzivac.


008



Nadjeve prilagodite sebi i svom ukusu, zavisi sto volite.
jedan od mojih drazih nadjeva je feta izmrvljeni sir, masline i suhe pomidore.


008




043

Samo jedna molba, molim vas, molim vas, nemojte koristiti vecu kolicinu kvasca, stvarno nije potrebno vise od navedenog.
Sa povecanom kolicinom kvasca dizanje tijesta ce sigurno biti daleko brze, ali poslije se taj miris osjeti u kruhu,
I ako poduplate kolicinu brasna, sto ja obicno napravim, nije potrebno poduplavati i kolicinu kvasca,
Kvasac ce svoje odraditi, doduse malo sporije, ali ce te imati prekrasno ukusan kruh.


Dobar tek !!!!

http://www.wildyeastblog.com


Brankin kruh

1 kg strong bakers flour
15- 20 g fresh yeast
600 - 800 ml warm water
about 2 tsps salt
1 tsp sugar


Dissolve yeast, sugar and salt in warm water.
Sieve the flour and then add the warm water and yeast mixture.
Knead until you get smooth dough.
The dough will be very sticky but don’t get alarmed, it has to be like that.
Alternately use stand mixer with dough hook attached.
Cover the bowl with some plastic film and leave in a warm place until it
doubles in size.

Knead the dough again and leave it in a warm place to double in size
again.
Repeat the process 2 or 3 times because it seems that’s the
secret of holes in the bread.

After that dust the working surface with flour. Dust your hands with
flour and shape it in long loaves.
Leave the shaped dough in a warm place until your oven gets hot enough (200°C-220°C).
Bake in preheated oven about 20 minutes or until it reaches nice golden brown colour.
Good way of telling if the bread is ready is to tap it several times and if
you can hear a hollow sound coming out of it, the bread is ready.
Baked bread should not be heavy when lifted.
Leave it on a cooling rack to cool.

32 comments:

snjezana July 30, 2009 4:48 AM  

kruh je prekrasan!:))))
ovo s kvascem je zaista tako. govorim iz iskustva.:))))

Vera July 30, 2009 7:33 AM  

U zivotu nisam videla lepsu focaccu,mogu zamisliti ukus!

Shangri La Food July 30, 2009 8:18 AM  

Ovako kruh treba izgledati :)))

cosmo2503 July 30, 2009 11:08 AM  

Divan ti je kruh, kojeg i ja obožavam i koji mi je draži od kolača.
Izgleda sasvim kao "pane toscano", a vidim i da nema soli u tijestu (kao ni kod toskanskog kruha).
Svaka čast, jednostavno i kruh i foccacia izgledaju božanstveno dobro.

Tanja Milo,  July 30, 2009 11:36 AM  

eh sto mi nisi blize svaki dan bih ti dolazila na rucak...i veceru..i marendu..i uzinu -)))

branka July 30, 2009 11:55 AM  

Hvala drage moje ;))
Tanja, uskoro stizem kuci a ako slucajno budemo tamo u isto vrijeme draga, i vise si nego dobrodosla :)))

nlo July 30, 2009 11:14 PM  

ajme lipote:) bolje neg u pekari!
valjda ću i ja jednom na užinu;))

MASATERA July 30, 2009 11:29 PM  

Krasno, prava si pekarica ;)

branka July 31, 2009 12:04 AM  

Hvala Snjeze,
a tebi Ive zabe ne ginu :lol::lol:

Ljilja July 31, 2009 5:26 AM  

Branka, ovakvih nema ni u pekari. Ni ne znam koliko li sam puta napravila hleb i focaccu po tvom receptu, obozavamo ga, jer boljeg zaista nema. Kao i svi tvoji recepti i ovaj se kod nas odomacio i otisao dalje.
Hvala ti puno :)

VŽcool July 31, 2009 12:11 PM  

Kako samo dobro izgledaju..savršeno i mirišu skroz do mene..svaka čast Branka!

Anonymous,  July 31, 2009 2:51 PM  

Predivno izgledaju i hljeb i focaccia.Obozavam i jedno i drugo:)
Cosmo,ide i sol u tijesto:)
Ja sam par puta pokusavala da napravim hljeb po ovom receptu i nisam zadovoljna:(
Ja to pripisujem brasnu:D
Neznam zasto ali uvijek kad radim hljeb od mekanog tijesta dobijem tezak i ne bas dobar hljeb,zato uvijek umjesim tvrdo tijesto.
Vikendom cu opet isprobati.
Stvarno,tvoj hljeb je fantastican.
Pozdrav.
Viper

cosmo2503 July 31, 2009 4:22 PM  

Branka, molim te kada budeš opet spremala neki prekrasan kruh u istoj sedmici prijavi ga na http://www.wildyeastblog.com/category/yeastspotting/
šteta je da ih ne vidi još puno više ljudi.

branka August 01, 2009 1:43 AM  

Hvala drage moje,
Viper, probaj ovako,
zamijesi smjesu kuhacom tek toliko da se spoji,a onda ako koristis mikser mijesi tijesto na najmanjoj mogucoj brzinu tek par minuta.
Ako ne koristis mikser mozes ga samo mijesiti kuhacom,
ako ti i ostanu male sitne grudice nije toliko ni vazno jer tijesto ce se tokom dizanja ionako premijesivat.
Ja sam ranije imala isti problem, na kraju bih dobila teze tijesto sa milione malih rupica i nikada lagano i sa rupicama koje sam htjela, tada sam tijesto mijesila na mikser na jakoj brzini po pola sata i duze
a sada kada ga manje i krace mijesim rezultat je savrsen svaki put.
Vjerujem da ima veze sa razradjivanjem glutena, al ja ti to ne znam objasnit, praksa mi je odlicna, ali teorija slaba, pa bih molila nekoga tko to zna da objasni.
Jos jedan razlog je i brasno, nije svako brasno isto, al posto zivim gdje zivim ne mislim da bi ti moja preporuka za brasno puno koristila,
na zalost.
Prvo dizanje tijesta uzme malo duze vremena i stvarno mu treba dati to vrijeme, poslije njega svako dizanje je puno brze i brze.
Probaj ovako, mozda bude razlike ovaj put.
Cosmo, hvala ti, nisam znala za ovu stranicu.
Ja volim kuhati bilo sto, ali tijesta i kruh su mi nesto posebno,
nekako u njima imam stvarno ogromno zadovoljstvo.
Hvala ;))

Anonymous,  August 03, 2009 1:43 PM  

Hvala Branka na uputstvima:)
Za vikend nisam uspjela da pravim hljeb...
Malo prije sam umjesila tijesto i sad se dize:) slijedila sam tvoja uputstva i bas me zanima kako ce ispasti.Javim obavezno:)
Hvala puno:)
Viper

branka August 03, 2009 2:12 PM  

Viper, nadam se da ce ti uspjeti,
bas sam se mislila da postavim i mali video uz ovaj recept, samo sto mi je jedini problem sto mi nema tko snimati,
mada radim na mikser i ja ga lagano najprije izmijesam kuhacom iz razloga sto koristim duplu dozu brasna pa da mi se brasno ne rasipa okolo,
ali cim mi cerka bude imala slobodan dan napravit cu i postaviti i to,
meni je to uvijek bio najlaksi nacin da nesto napravim.
Hvala ti na povjerenju :)

Anonymous,  August 03, 2009 5:20 PM  

Branka:) hljeb je gotov:)
e sad...:) izgledom i ukusom je prekrasan,mislim da sam uspijela,
zahvaljujuci tvojim instrukcijama.
Tijesto je bilo bas mekano,premijesila sam ga 4 puta...
Pekla sam ga malo duze nego sto stoji u receptu,ali to zavisi od pecnice.
Jedna stvar me "muci" navela si u receptu da hljeb treba biti lagan,
ne tezak....mislim da moj nije ispao bas lagan,kad sam kucnula cuo se taj zvuk sto si opisala,hljeb je dobro ispecen,ima prekrasnu tanku a hrskavu koricu, ima rupicaaaa:)
jedino sto eto nije bas lagan:)
Opet mislim da je do brasna.
Ovaj put sam uzela jedno sto mislim da je najbolje za hljebove.
Sa tvojom dozvolom,mogu ti poslati slike na mail da vidis:)
Pozdrav i hvala jos jednom.
Nemoj zuriti sa videom:)
Viper.

maslinka August 03, 2009 6:36 PM  

danas sam pravila i prezadovoljna sam... doduse trebam se jos malo usavrsiti ali hleb je fantastican...

branka August 04, 2009 12:46 AM  

Viper, bas mi je drago da ti je uspjeli,
posalji mi sliku na mail, imas ga gore na vrhu stranice :)
Maslinka, hvala :)

cosmo2503 August 07, 2009 2:04 PM  

Draga Branka, Drago mi je da si ih prijavila. Ja ovu stranicu i razne blogove gdje su glavnina recepata razne vrste kruha i peciva, ovakav kao tvoj rijetko je vidjeti. apsolutno je najljepši koji sam vidjela.

branka August 08, 2009 1:10 AM  

Selma, hvala tebi sto si me uputila na ovu stranicu, nisam znala za nju,
stvarno je odlicna ;)

Marija August 09, 2009 7:47 PM  

Hleb tako dobro izgleda da mi nema druge nego da ga sutra napravim :)

Snježa August 21, 2009 11:08 AM  

Nemam riječi osim savršeno!

Marija August 21, 2009 1:16 PM  

Branka, pravila sam ga juce, pola mere, motala u puzice i izmedju mazala mesavinu pavlake i jajeta. Odlican je!

cosmo2503 September 02, 2009 10:23 PM  

Draga Branka, drago mi je da će ovaj kruh biti tema kuvarijacija, čestitke. Moje pecivo po ovom receptu je upravo izašlo iz pećnice. Iako je ovdje prošlo deset navečer jedva čekamo da se ohladi i da probamo, izgleda izvanredno. Kruh za kuvarijacije slijedi u ovih par dana. recept ti je fantastičan, moram da potvrdim po ko zna koji put

Snježa September 03, 2009 11:18 AM  

Drago mi je što je tema kuvarijacija. Već danas sam počela, goniću do savršenstva ako je ikako moguće stići tebe bar na nekoliko koraka! Ne zbog kuvarijacija nego radi izazova.

Josipa September 18, 2009 1:55 PM  

evo i post na mom blogu s dojmovima http://inspiredfoodie-josipa.blogspot.com/2009/09/fbi-rukavice-brankin-kruh-fbi-gloves.html
kruh je odličan! preporučam svima da isprobaju, a postupak je toliko jednostavan da će uspjeti čak i onima koji prvi puta rade kruh :)

Marija December 31, 2009 5:57 PM  

Draga Branka, ja sam upravo ispekla duplu turu :) Mama prosto ne moze da veruje :) Spemala sam posluzenje za docek Nove godine. Hvala jos jednom na divnom receptu!

Srecna Nova godina!

Anonymous,  August 18, 2010 8:10 PM  

Divan hleb. Pravila sam ga do sada stotinu puta.
Hvala za divan i jednostavan recept.

Šarena Kuhinja December 06, 2012 12:11 AM  

Recept sam danas isprobala i malo je reći da sam prezadovoljna. :)
Evo kako to izgleda... http://sarenakuhinja.blogspot.com/2012/12/seljacki-hleb.html

katja April 11, 2013 10:45 AM  

Tvoj kruh divno izgleda! Moja mama (tvoja imenjakinja!) zivi na Peljescu i pravi i voli dobar kruh, ali u presjeku ne ispadne takav kao tvoj (rupe su najvaznije!!). Sigurno je dio tajne u brasnu, koje koristis? Ti pises: "Jos jedan razlog je i brasno, nije svako brasno isto, al posto zivim gdje zivim ne mislim da bi ti moja preporuka za brasno puno koristila..." Meni ne bi, ja sam i Njemackoj, ali mojoj mami bi, znaci - koje je brasno, ako nije tajna, i - koji kvasac? I je li kruh bas bez soli? Hvala lijepa na odgovoru, javicu kako je uspjelo najkasnije u junu, kad sam opet dole :-)

Branka Pratezina April 13, 2013 11:51 PM  

Ovaj kruh koji je na slikama sam radila dok sam još bila u Australiji i tamo sam bila super zadovoljna sa jednom vrstom brašna koje sam koristila "Special White "http://www.westonmilling.com.au/flour/products/flour/pastries/91-maximus.html
Godinama sam samo s njim radila, stvarno je fantastično !!!
Ovdje od kada sam došla, još sam uvijek u potrazi, al koliko - toliko sam se snašla ;)
Pošto živim blizu Hercegovačke granice, kod njih kupim "Senćansko brašno tip 400- glatko "
Kod nas ga nisam vidjela !
I puno sam zadovoljnija ako koristim svježi kvasac, kruh mi uvijek ispadne nekako bolji nego sa suhim.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP