Wednesday, January 21, 2009

Moj polubijeli kruh




Na nasoj igri, Ajme, koliko nas je, tema je integralno brasno, koju nam je zadala ovomjesecna domacica Mamajac.
Integralno brasno, koliko kog bilo zdravije od bijelog, jako je malo zastupljeno u mojoj kuhinji.
Moji ukucani nikako da se naviknu na okus, a ja ga volim.
Kruh kupim sama za sebe i smrznem, pa po potrebi koristim.
Ponekad ga kupim i njima, glumeci im da nije bilo drugog, pa da nisam imala izbora.
Za moj ukus je ukusniji nego bijeli, ali,
kao sto sam rekla nisam u kuci jedina, a vecina nije "za" .

Mislila sam sto cu napravit, dakako, kruh je bilo ono prvo sto mi je palo na pamet,
pa nisam htjela previse komplicirat kako to moj muz zna meni rec.....

Znajuci kakvi su, za pocetak sam probala mijesati integralno brasno i bijelo, cisto zbog okusa da se lakse prilagode i da mi ga mozda oprobaju.

Ja kruh jako malo jedem, ali mi ga je uzivanje praviti.
Bila bi steta da pravim pa da ga bacam,
to mi vec nije nikakvo zadovoljstvo.

Al nisam htjela ni da bude bas obicni, normalni, polubijeli kruh.....
Ideju pecenja sam uzela iz jedne od mnogih kuharica koje imam, pekla sam ga u teracota pitaru za cvijece.
Mora biti malo drugacije....



Koristila sam:


325 g integralnog brasna

300 g bijelog brasna

3 zlicice secera

1 1/2 zlicice soli

2 1/2 zlicice suhog kvasca

3 zlice ulja

400 ml mlake vode



Sve suhe sastojke sam sastavila, dodala ulje i postepeno dodavala vodu dok se zamijesilo glatko tijesto.
Mikserom sam dobro izmijesila i ostavila da se dize dok kvasac ne odradi svoje, tj. dok se volumen nije udvostrucio.




Tijesto sam lagano premijesila, prepolovila u dva dijela i stavila u ciste, nauljene i dobro pobrasnjene teracota pitare.




Prekrila sam ih plasticnom folijom koju sam takodjer nauljila i ostavila da se ponovno dize.







Dignuto tijesto sam stavila u zagrijanu pecnicu na 200* i pekla nekih 45 minuta.
Peceni kruh izvaditi iz kalupa i staviti na resetku da se ohladi.








To sam vam opisala moj drugi pokusaj pravljenja ovog kruha, a prvi....
Prvi pokusaj je skoro zavrsio u smecu skupa sa pitarima.

Kad sam pocela mijesiti tijesto bila sam u zurbi i mislila sam da ga na brzinu zamjesim pa dok se vratim da mi uskvasa.
Zaboravila sam stavit kvasac....
Koja sam ja kuharica.....
kvasac ....
nema veze,samo sam ga razmutila u par zlica vode i dodala tijestu koje sam onda jos malo tukla.

Nije lose izgledalo....

Poslije sam ih oblikovala, ponovno nadigla i stavila pec,
izgledali su prekrasno, a miris kojise sirio kuhinjom je bio predivan.
kada sam tijesto htjela izvaditi iz pitara, nisam mogla nikako......

Puklo je na pola....

Al, oni koji me znaju, znaju da ja na tome necu stati....
Okus je bio fantastican, ali sam primjetila da mi je 30 minuta nedovoljno da se kruh ispece onako kako ga ja volim.

Sutradan sam radila i ispao je savrseno.





Malo vise vremena, malo duze pecenja....
Necete vjerovat, oba kruha su mi se pojela,
stvarno je preukusan.

9 comments:

mamajac January 22, 2009 12:17 AM  

Kako lepo izgleda... Super sto su svi jeli :)

A nisam shvatila, sto prvi hleb nije mogao da se izvadi, zalepio se i pukla saksija?

branka January 22, 2009 12:34 AM  

Prvi pokusaj pecenja je uspio, cak je tijesto bilo puno ljepse nego ovo,valjda zato jer je bilo malo mekse,
al zalijepio mi se za dno pitara, nikako ga nisam mogla odlijepit,
morala sam ga samo onako iscupati vani,....a bilo mi tako zao...
ja mislim da su ovi teracota pitari ostali jos mokri, jer sam ih oprala, posusila krpom i odmah nauljila i pobrasnila.
Mozda sam trebala cekat da se dobro posuse...
mozda zbog nedovoljno dugog pecenja...
nemam pojma, al uglavnom, nisam ih u jednom komadu mogla izvaditi vani.

nlo January 22, 2009 8:51 AM  

ma koja savršena ideja peći kruh u pitaru:)))
izgleda fantastično!

Tash January 22, 2009 10:47 AM  

prelijepi hljepcici :)
vec sam komentarisala na kulki, moje misljenje da je prvom "neuspjehu" kumovalo i to sto su mozda saksije-pitari bili vlazni, mozda nedovoljno podmasceni-podbrasnjeni, ali najvise to, sto nisu bili "razradjeni" - tj. nije nista peceno u njima do tada... a mozda i nisam u pravu... :)
u svakom slucaju, volim sto si tako uporna, jer da nije toga, ne bismo imali ovakve divote pred ocima :) :) :)

Andrea January 22, 2009 11:20 AM  

Kako odlična ideja! Jako efektno izgleda kruh ovako pećen u pitaru. Viš mogli bi se i oni najmanji pitari upotrjebit kao kalupi za muffins ili tako nešto! :)
Inače i kod mene je slična situacija što se integralnog kruha tiče. :)

Andrea January 22, 2009 11:23 AM  

Hmm več sam komentirala ali mi je sistem javio neku grešku. Tako Branka ako dobiješ dva moja komentar ovaj slobodno izbriši. :)
Napisala sam u prvom komentaru da mi je ovo s pitarom odlična ideja i da kruh super izgleda. Palo mi je napamet da bi se možda i oni najmanji pitari mogli iskoristit kao kalupi za muffins ili nešto tako. :)
Inače kod mene je slična situacija što se integralnog hruha tiče. :)

Anonymous,  January 22, 2009 6:16 PM  

odlična ideja s keramičkom lončanicom... morat ću i ja u potragu za jednom jer mi je ideja predobra... kruh izgleda fantastično :)
volim_kuhati.bloger.hr

Vera January 23, 2009 12:01 PM  

Predivna ideja,ali nista bez tvojih majstorskih ruku!

Jovanka Baštovanka April 18, 2012 5:15 AM  

Zahvaljujem na receptu! Isproban zaista je odlican!!!


http://jovankebashtovankekutlacha.blogspot.com/2012/04/peciva-sa-suncokretovim-sjemenkama.html

Srdacan pozdrav!

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP