Monday, January 4, 2010

Rastika kupus

rastika kupus 150





Postoji izreka u koju vjerujem:
"Simple things in life are the best",
za mene je bas tako, jednostavne stvari u zivotu su najbolje.
Oni koji me znaju ili preko bloga prepoznaju moju kuhinju, vise manje znaju da sam takva.
Za mene su jednostavna hrana i spiza zakon u kuhinji,
bez kompliciranja i suvisnih bar 30 namirnica u jednom jelu.
Nisam lijena, volim kuhati, ali moja kuhinja je takva, jednostavna.
I od jednostavnih i najobicnijih namirnica se moze napraviti jelo od kojeg zastaje dah, a sto je jos vaznije, moze se napraviti jelo koje ce vas svojim okusom ocarati.
Ima jos jedna izreka: "Reci mi sto jedes pa cu ti reci kakav si covjek",
a i u tu vjerujem :)

rastika kupus 047

Rastika kupus je jelo moga kraja i moga djetinjstva.
Moj muz me ponekad zeza da smo je u kuci moga tate skoro svakodnevno jeli,
Nije bilo bas tako, ali kada sam bila dijete sigurno je da je bila na stolu dva puta na tjedan, pogotovo u zimskom vremenu,
a sto je najvaznije, nije se nitko bunio na nju niti prigovarao.
I bilo je tako nebitno kako se spremala, sa svjezim ili suhim mesom, kobasicama ili onako sama, leso, pod ulje.

rastika kupus 075

Inace, zelen kao zelen je jako zdrava, ali iznenadili bi se koliko je zdrava rastika kupus.

Raštika je siromašna kalorijama, bjelančevinama i ugljikohidratima, ali već samo koncentracija karotena, odnosno vitamina A, ruši sve rekorde: četiri puta više od brokule, šest puta više od graška, 40 puta više od celera. Vitamin A je najvažniji imuni zaštitni faktor za sluznice, tzv. transkripcijski faktor za sve genske impulse, koji nas čine vitalnim, optimističnim i dinamičnim. Raštika sadrži sve B vitamine (osim B12), a pritom izuzetno mnogo biotina. Osim toga sadrži značajne količine vitamina C (100 g raštike pokriva dnevne potrebe). Također raštika s obzirom na ostalo povrće ima najviše vitamina E, pa se ubraja u povrće koje zaustavlja procese starenja i pomlađuje.

Smatra se prvim uzgojenim kupusom koji i dan danas raste u Mediteranskom primorju, a još od egipatskog, faraonskog i grčkog, herojskog doba, smatran je svetom biljkom koja ima čudotvorna svojstva.

rastika kupus 043

Koja vazna i zdrava kupusnjaca, zdravija od bilo koje druge, a nekada je smatrana hranom siromasnih :)

rastika kupus 131

Moja mama je sadi cini mi se puno,
ucinilo mi se kao da je pola polja samo u rastici.....al nije bas tako,
to mi se samo ucinilo.
Mada se moze jesti cijele godine, meni je najdraza zimi poslije prvih mrazova,
kao da je omeksaju i kao da nestane one gorcine iz nje.
Tada joj ni ne beremo samo vanjsko lisce, vec kidamo sredinu, koja bude malo svijetlije boje i mekanija i blaza za jelo.
Te "sredice" kako ih mi zovemo, kao da bi cekali cijelu godinu da dodju na red da se obrezu.

rastika kupus 122


Kako sam davno odselila od doma, nedostajao mi je taj kupus,
ali i tu smo se brzo snasli.
Posto je bilo dosta nasih ljudi gdje sam ja zivjela nije uopce bio problem pronaci rastiku, koja je na kraju zavrsila i u mom vrtu, a zatim redovno i u mom loncu.
Moj muz je nije ljubitelj, ali ne zbog okusa vec zbog nekih drugih stvari, ali nije ovo sada prica za to :)
Ja je obozavam, a i moja djeca sa mnom.
Ovaj put sam je skuhala sa krvavicama kobasicama koje su takodjer bile hrana mog djetinjstva.....
Koji prekrasan okus.....
al o tome cu u sljedecem postu
I ovo ce biti jedan od onih od oka recepata.

Potrebno je:

rastike kupusa po zelji
par krumpira
par krvavica kobasica
sol
maslinovo ulje

Kupus oprati i izrezati po zelji i ocistiti i narezati krumpir.
U lonac sa uzavrelom zasoljenom vodom dodati i kupus i krumpir i kobasice i sve kuhati dok ne omeksa.

rastika kupus 114

Ako ne zelite da bas bude juhasto, odliti dio vode i sve zaliti maslinovim uljem.

Ako kuhate kupus sa svjezim ili suhim mesom, kuhanje ce trajati duze,jer najprije se meso skuha pa poslije doda kupus.

rastika kupus 119

Naravno, sve se zalije sa casom dobrog crnog vina.

Dobar tek svima !!!

Zaboravila sam napomenuti da se ovaj kupus kod nas u kuci sprema na dan Bozica,
on se posluzi prvi, a poslije njega sve ostalo.

26 comments:

Κάθαρσις January 04, 2010 11:57 PM  

Mi ovdje jedemo i mladi i kiseli kupus, i na lešo i "prisiljen". Slažem se, jednostavna, dobra hrana. Da me pozoveš na ovakav ručak, bila bih više nego zadovoljna. Muž i ja volimo i krvavice i uz Lički kuhani krumpir i salatu od crvenog kupusa začinjenu bučinim uljem i vinskim octom, nema bolje "seljačke" klope!

Vali January 05, 2010 9:15 AM  

Njam njam, raštika! I još krvavice! Divno!

Snježa January 05, 2010 10:12 AM  

Jedva čekamo da nam rebarca budu suha i spremimo raštiku s njima. Mi je obožavamo ali imamo problemčić pošto je ovdje niko ne sadi pa je nema ni kupiti. Ja sam spremila za tu priliku nešto u zamrzivač.
Obožavamo je svi!

Snjezana January 05, 2010 11:33 AM  

he, he, mogu samo zamislit kako je sjeme stiglo u autraliju, usiveno u rub necijeg kaputa ili haljine.:lol:
jako volim rastiku i moji svekar i svekrva imaju je u vrtu. da znas da cu ici kod njih po nju i skuhat cu ju, naravno minus, krvavice.;)
jednostavnost je nesto najljepse na tanjuru a i u zivotu.:)

romantales January 05, 2010 3:58 PM  

Sad me čisto sram, ti si u AU posadila raštiku, onda bih stvarno i ja mogla u Italiji. Reći da obožavam raštiku nije dovoljno, volim njen okus, miris, boju ... Krvavice više volim napravljene po zagorskoj tradiciji, ali rašika je uvijek bila veza s hercegovačkim korjenima. Nije samoreklama, ali o prvom susretu moje mame Zagorke i raštike pisala sam na svom blogu http://romantales.mojblog.com/p-pastasuta/171705.html ... kasnije je jako zavoljela raštiku i čak ju sadila u vrtu iza kuće :-)

Κάθαρσις January 05, 2010 9:26 PM  

Imas nagradicu na mojem blogu!

Vera January 05, 2010 10:04 PM  

Draga Branka,fotke su ti sjajne,jednostavnost recepta mi je kod tebe uvek bila omiljena jer jelo dovedes do perfekcije ukusa.
Zelim da ti čestitam sa zakasnjenjem sve praznike pozelim punoo zdravlja.
Deca su mi na raspustu pa ne mogu da pridjem komp-stalno su na facebook -igraju neke igrice..:)Sve najbolje !!!

branka January 05, 2010 10:27 PM  

Hvala velika na nagradi :)
Vera draga, i tebi i tvojima sterni blagdani,
Za lijepe zelje nikada nije kasno :))

branka January 05, 2010 11:06 PM  

Roman tales, procitala sam ti post, bas onako s gustom.
Nisam registrirana pa ne mogu ostaviti komentar,
al sredit cu i to :)
Svakako, uzivala sam citajuci tvoj post,
imas prekrasnih prica koje sam i ranije bas sa gustom citala,
a zeno imas i zlatne ruke za goblene i heklanje koje radis,
stvarno impresivna kolekcija :)

zrinka January 06, 2010 9:02 AM  

Moram priznati da raštika zelje još nisam probala, ali na ovim fotkama izgleda primamljivo. Možda je vrijeme da odem do tržnice i isprobam. :)))

romantales January 06, 2010 11:20 AM  

Hvala ti na komplimentima:-)
Za komentare ne trebaš biti registrirana, dovoljno je da ubaciš ime pod kojim će biti vidljiv tvoj komentar, tamo gdje stoji korisnik anoniman, ubaci link na svoj blog i nakon toga objavi komentar :-)

Tadeja January 06, 2010 11:31 AM  

Raštika je hrana djetinjstva mog oca i mama ju je prihvatila, preciznije svi su je prihvatili, osim mene. :( Iako iznimno volim gotovo sve moguće kupusnjače, trave i zelenje. Salate što zelenije i tvrđe sirove jedem, posebno radiče volim, dakle nije stvar niti u mirisu, niti u gorčini, niti tvrdoći, al s raštikom nikako....., juhicu koju pusti još i znam pojesti i potočati u nju, ali sama raštika mi ne ide. Nisam nikad jela ova srca, to bi možda moglo biti pitomije!
S krvavicama kako kad sam raspoložena i kako su napravljene, ali u pravilu volim!
Možda radije uz kiseli kupus i restani krumpir! :)
Ova fotografija gdje se puši iz tanjura ti je fenomenalna!!!

Andrea January 06, 2010 1:06 PM  

Ovo obožavam, nemam tu puno što dodati. :)
Jedna sam od rijetkih u obitelji koja voli i krvavice tako da si me opet pogodila svojom kuhinjom. :)

Jelena January 06, 2010 3:39 PM  

Zdravo, svidja mi se tvoj blog i sve je predivno! Jel mozes moj sajt da stavis u tvoje linkove http://kulinarski-kutak.6te.net/ a ja cu tvoj u mojim linkovima! :)

Branka January 07, 2010 10:21 AM  

prije svega želim ti sve najbolje u Novoj Godini i da uspješno završiš sve što si započela za skrasiti se opet u rodnom kraju !
Potpisujem sve što si napisala za raštiku, kupus, zelen, ...., zdravo, jednostavno, fino, odlično !!

Sanja January 07, 2010 4:12 PM  

mi doma obozavamo rastiku! solicno je radimo i krvavica uz nju- mljac!
na mom blogu imas nagradu :)

cosmo2503 January 09, 2010 7:40 PM  

Draga Branka, evo slušam vijesti i vidim da je dolje u Metkoviću kritično stanje. nadam se da voda nije došla do vas, a žao mi je onog naroda kod kojih je poplavilo. Javi se da znam da je kod tebe uredu.
Pozdravi...
Moja mama je kuhala raštiku dosta često, ja je nešto i nisam voljela, mada mi nije bila ni posebno mrska. Uglavnom ja je ne kuham, mada priznajem da je zdrava namirnica koja se može pripremiti na razne načine po svačijem ukusu.

branka January 09, 2010 11:24 PM  

Selma, za sada sam OK, mada oko mene sve pliva,
doslovno zivim na vodi :(

sandy May 06, 2010 5:31 AM  

Raštika ili broskva kako je mi bodulci iz Šibenskog kraja zovemo je hana mog djetinjstva i najvise bi je jela kad bi isla kod moje pokojne babe. Draga Branka ja nažalost ovdje u Melbourne-u nemogu nigdje naci broskvu. Da li netko zna di bi se to ovde u Australiji moglo nac ili moram cekat moju mamu da mi donese sjemenje pa da ja to lipo posadin kad nemogu kupiti.

branka May 09, 2010 11:25 PM  

Sandy, prvo sto mi je palo na pamet je da je javis Snjezani sa bloga Dalmacija down under, ona je takodjer u Melbournu, mozda ti ona moze pomoc,
To je manje opasno nego da ti mama donosi sjeme, jer kazne su ogromne ;)
Probaj se njoj javit na mail, sigurna sam da ce ti pomoc ako ima sjeme :)

andrijana November 06, 2011 10:53 PM  

divan recept mi u crnoj gori to zovemo raštan i kuva se sa kobasicima njeguskim ili brašnjenim,spremamo ga kao i vi i hvala na iscrpnom obavjestenju okolicini vitamina,moj ga je organizam sa trazio kad sam bila bolesna i prehladjena .POMAZE vjerujte

AerisLeonna July 07, 2016 8:23 AM  

Ima li netko u Australiji sjeme crnog zelja mozda? Mi smo doma jeli kelj ili zelje dva puta tjedno, a u Primorju je nona kuhala crno zelje. Dok sam bila mala mi je to bilo grozno za jesti, ali sada vidim koliko je to zdravo i fali mi ta nasa domaca, normalna hrana,a ne neke kerefeke skupe koje dobijes u restoranima :-) Puno hvala na receptima sa ove stranice, izvrsni su i podsjecaju me na dom - home is where your heart is :-)

Branka Pratežina July 11, 2016 2:17 PM  

Ako misliš na "Cavalo nero" njega možeš kupiti bilo gdje,
Ja sam prvo sjeme kupila u Australiji a prije par godina sam ga i ovdje našla.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP