Sunday, January 17, 2010

Melting moments

brudet 021


Ove keksice mi je bila namjera postaviti davno, davno....
ali uvijek kao da je bilo nesto ljepse ili bolje od njih :) a u stvari i nije.
Samo zato sto su keksici i sto su stvarno nezahtjevni za napravit ih ne pravi nimalo manje vrijednijim od nekih kompliciranih kolaca.

brudet 041

Od Bozica do danas sam ove kekse radila bar 5-6 puta i to po duplu ili troduplu dozu,
savrseno su prhki, lagani i super ukusni.
Kao sto im i samo ime kaze, doslovno vam se tope u ustima.
Glupo mi je da o njima pricam price,
ovo je bas jedan od onih recepata koje morate probati i da se zaljubite u njih.
Ovaj recept sam postavila na Coolinariku prije skoro dvije godine, a pokupila sam ga ih "Australian Womens Weekly magazine", jedan od australskih magazina koje ja obozavam.
Dolaze u raznim varijacijama i sa raznim punjenjima,
ali ovo je klasicni, najobicniji keksic i nadjev....
Probajte i odusevite se.


brudet 037


250 g maslaca
1/2 solje (80 g) secera u prahu
1 zlicica ekstrata od vanilije
1 1/2 solja (225 g) brasna
1/2 solje (75 g) gustina

Filling:

80 g maslaca
2/3 solje (110 g) secera u prahu
1 zlicica fino gratane korice od limuna
1 zlicica soka od limuna

Ugrijati pecnicu na 160*.
Pjenasto istuci maslac i secer u prahu i vaniliju dok dobijemo laganu pjenastu smjesu.
Dodati prosijano pomijesano brasno u dvije ture, najprije jednu polovicu i lagano rukom umijesati, a zatim i drugu.
Sve staviti u slasticarsku vrecicu i oblikovati male ruzice u tepsiji koju smo oblozili papirom i na kojoj pecemo.

brudet 028

Peci 15 minuta samo dok keksi izblijede i osuse se.
Izvaditi iz pecnice,ostaviti 5 minuta u limu i izvaditi da se hladi na resetki.
Kada se keksi ohlade spojiti ih sa nadjevom i sastaviti kao male sendvice .

Nadjev:
Mikserom istuci maslac i secer u prahu dok bude pjenasta smijesa, dodati limunovu koricu i sok.

brudet 031


Ovi keksici se mogu staviti u zamrzivac,ali u tom slucaju ih ne punimo.

brudet 052

Jedina mana ovih krasnih keksica je ta sto im recept nije bas velik, pa u tom slucaju morate bar uduplati smjesu :)

Read more...

Monday, January 4, 2010

Rastika kupus

rastika kupus 150





Postoji izreka u koju vjerujem:
"Simple things in life are the best",
za mene je bas tako, jednostavne stvari u zivotu su najbolje.
Oni koji me znaju ili preko bloga prepoznaju moju kuhinju, vise manje znaju da sam takva.
Za mene su jednostavna hrana i spiza zakon u kuhinji,
bez kompliciranja i suvisnih bar 30 namirnica u jednom jelu.
Nisam lijena, volim kuhati, ali moja kuhinja je takva, jednostavna.
I od jednostavnih i najobicnijih namirnica se moze napraviti jelo od kojeg zastaje dah, a sto je jos vaznije, moze se napraviti jelo koje ce vas svojim okusom ocarati.
Ima jos jedna izreka: "Reci mi sto jedes pa cu ti reci kakav si covjek",
a i u tu vjerujem :)

rastika kupus 047

Rastika kupus je jelo moga kraja i moga djetinjstva.
Moj muz me ponekad zeza da smo je u kuci moga tate skoro svakodnevno jeli,
Nije bilo bas tako, ali kada sam bila dijete sigurno je da je bila na stolu dva puta na tjedan, pogotovo u zimskom vremenu,
a sto je najvaznije, nije se nitko bunio na nju niti prigovarao.
I bilo je tako nebitno kako se spremala, sa svjezim ili suhim mesom, kobasicama ili onako sama, leso, pod ulje.

rastika kupus 075

Inace, zelen kao zelen je jako zdrava, ali iznenadili bi se koliko je zdrava rastika kupus.

Raštika je siromašna kalorijama, bjelančevinama i ugljikohidratima, ali već samo koncentracija karotena, odnosno vitamina A, ruši sve rekorde: četiri puta više od brokule, šest puta više od graška, 40 puta više od celera. Vitamin A je najvažniji imuni zaštitni faktor za sluznice, tzv. transkripcijski faktor za sve genske impulse, koji nas čine vitalnim, optimističnim i dinamičnim. Raštika sadrži sve B vitamine (osim B12), a pritom izuzetno mnogo biotina. Osim toga sadrži značajne količine vitamina C (100 g raštike pokriva dnevne potrebe). Također raštika s obzirom na ostalo povrće ima najviše vitamina E, pa se ubraja u povrće koje zaustavlja procese starenja i pomlađuje.

Smatra se prvim uzgojenim kupusom koji i dan danas raste u Mediteranskom primorju, a još od egipatskog, faraonskog i grčkog, herojskog doba, smatran je svetom biljkom koja ima čudotvorna svojstva.

rastika kupus 043

Koja vazna i zdrava kupusnjaca, zdravija od bilo koje druge, a nekada je smatrana hranom siromasnih :)

rastika kupus 131

Moja mama je sadi cini mi se puno,
ucinilo mi se kao da je pola polja samo u rastici.....al nije bas tako,
to mi se samo ucinilo.
Mada se moze jesti cijele godine, meni je najdraza zimi poslije prvih mrazova,
kao da je omeksaju i kao da nestane one gorcine iz nje.
Tada joj ni ne beremo samo vanjsko lisce, vec kidamo sredinu, koja bude malo svijetlije boje i mekanija i blaza za jelo.
Te "sredice" kako ih mi zovemo, kao da bi cekali cijelu godinu da dodju na red da se obrezu.

rastika kupus 122


Kako sam davno odselila od doma, nedostajao mi je taj kupus,
ali i tu smo se brzo snasli.
Posto je bilo dosta nasih ljudi gdje sam ja zivjela nije uopce bio problem pronaci rastiku, koja je na kraju zavrsila i u mom vrtu, a zatim redovno i u mom loncu.
Moj muz je nije ljubitelj, ali ne zbog okusa vec zbog nekih drugih stvari, ali nije ovo sada prica za to :)
Ja je obozavam, a i moja djeca sa mnom.
Ovaj put sam je skuhala sa krvavicama kobasicama koje su takodjer bile hrana mog djetinjstva.....
Koji prekrasan okus.....
al o tome cu u sljedecem postu
I ovo ce biti jedan od onih od oka recepata.

Potrebno je:

rastike kupusa po zelji
par krumpira
par krvavica kobasica
sol
maslinovo ulje

Kupus oprati i izrezati po zelji i ocistiti i narezati krumpir.
U lonac sa uzavrelom zasoljenom vodom dodati i kupus i krumpir i kobasice i sve kuhati dok ne omeksa.

rastika kupus 114

Ako ne zelite da bas bude juhasto, odliti dio vode i sve zaliti maslinovim uljem.

Ako kuhate kupus sa svjezim ili suhim mesom, kuhanje ce trajati duze,jer najprije se meso skuha pa poslije doda kupus.

rastika kupus 119

Naravno, sve se zalije sa casom dobrog crnog vina.

Dobar tek svima !!!

Zaboravila sam napomenuti da se ovaj kupus kod nas u kuci sprema na dan Bozica,
on se posluzi prvi, a poslije njega sve ostalo.

Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP