Thursday, January 27, 2011

Limoncello po Brocki

limoncello 118




Nisam bas neki ispijac alkohola osim ako je vino u pitanju,
casa dobrog crnog vina mi je najdraza popiti iza jela,
to ne odbijam nikada.
Zestoka pica apsolutno ne trosim, mozda 2-3 vodke u godini pomijesane sa sokom od narance i to bi bilo to.
Za Limoncello nisam ni cula jer nisam bas ni ispijac likera...bar nisam bila do sada,
al ovo pice me odusevilo.
Valjda nisam bila ispijac ovih domacih likera zato sto tamo gdje sam ja zivjela, pravljenje rakije je bilo zakonom strogo zabranjeno

limoncello 041


Recept Limoncella je postavila Brocka davno na Coolku, al posto takve stvari nisam tosila, taj recept nisam ni primjetila,
al dolaskom kuci probala sam ga kod moje prijateljice Line i odusevila se okusom.
Inace kod Line ima i maslinika, nasade mandarina a i limuna,
a ona posto je prijateljica siroke ruke sve to podijeli sa mnom.

limoncello 081


Ove godine smo imali i svoje vino po prvi put tako da smo na kraju imali i rakije.
Vise nije bilo potrebe traziti rakiju od tate ili nekog drugog,
ima je vise nego dovoljno......bar je tako moj muz mislio
Radila sam ga duplu dozu ove godine i uvidjela da ce nam to biti malo, tako da sam ponovno napravila duplo.
Nismo sve popili ni od prve ture,
nesto se popije, al dosta zam podijelila prijateljima na poklon, tako da imam jako male zalihe.
Brocka je inace moja apsolutna kraljica likera,
ima ih raznoraznih......sve fino i domace.
Radila sam njezinu ragacusu.......
i ona je nestala brzinom svetlosti.
Cini mi se malo cudno, al moj muz obozava ovakve stvari,
cudno mi je zato sto muskarci inace piju zesce stvari,
al ne ovaj moj :)
Ja sam ovaj recept malo doradila po svom,
u stvari prilagodila sam pripremu rada prema sebi, onako kako je meni lakse,
mada mislim da je u principu sve to isto kao u originalu.
O orginal receptu Limoncella ne zelim pricati, jer iskreno, ni ne znam puno,
al gledajuci na Googlu, ima raznoraznih recepata....
sa votkom, rakijom, cistim alkoholom,
samo sa korom od limuna, sa korom i sa sokom,
sa mlijekom, sa vrhnjem.............
ima svasta.
Mene je ovaj recept odusevio.


limoncello 083


Za Limoncello po Brocki potrebno je:


3 l rakije lozovace
1,25 g secera
1 kg neprskanih limuna
2 vrecice vanila secera
1 mahuna vanilije




Limunu oguliti koru i mesu limuna odstraniti kostice i isjeci i izmiksati stapnim mikserom.
U staklenu posudu sireg grla dodati limun, vanilije, rakiju i secer, te zatvoriti i pohraniti na tamno mjesto najmanje 40 dana.
Povremeno protresti posudu da se secer rastopi.
nakon 40 dana izvaditi koru od limunaa ostatak propasirati kroz pasirku i razliti u boce.
Bocu Limoncella drzati u zamrzivacu prije konzumiranja,
a posluziti liker u hladnim casama.




limoncelo 022

limoncelo 029

limoncelo 035

Ja sam ogulila koru limuna pazeci pri tom da minimalno koristim bijeli, gorki dio limuna.

limoncelo 040

limoncelo 050

Nisam koristila stapni mikser vec blender tako da na kraju nisam ni imala sto propasirati, sve je vec bilo unutra propasirano.
Svejedno sam dobila prekrasne komadice ili mrvice limuna u casi.
Limoncelo mi je prekrasne mutne zute boje.
Posto je moja rakija malo jaca, seceru sam dodala malo vode i na taj nacin ga rastopila, te tu smjesu dodala rakiji i limunu,
nije bilo potrebe protresati povremeno posudi.
Napravila i zaboravila na njega 40 dana........

limoncello 013


cekala i docekala,
I stvarno je bilo vrijedno cekanja svake minute.

U zdravlje !!!!!!

limoncello 008

8 comments:

Just Cake Girl January 27, 2011 5:19 PM  

mmmmm prekrasno :))) Al tko će čekati 40 dana :) haha :))

Nevena Buljan January 27, 2011 5:46 PM  

Uh, ja bih itekako čekala :D, sad si mi dala ideju, u mercatoru sam vidjela mahune rogača za kupit, a na placi jedna žena prodaje domaće limune tako da ćemo ovo isprobati. Meni je najljepše kad mi dođe društvo na klopu pa im onda ponudim ovako nešto :D

dvi ribe dva kumpira January 27, 2011 5:50 PM  

Ja trenutno imam hrpu domacih neprskanih naranci,
mislim da cu sutra iskombinirat neki liker od njih,
mislim da bi i to bilo jako dobro,
Ovaj mi se okus svidja, pa zato mislim da bi i sa narancama bilo odlicno.

Unknown January 27, 2011 9:04 PM  

Moram se baciti i ja na ovakve stvari. Potpuno sam se odvikla.
Prekrasne slike i pojašnjenja!

Laka kuharica January 27, 2011 9:30 PM  

Fantastično izgleda, a Limoncello jako volim, iako rijetko pijem. Odmah bi ovo radila, ali nemam ni lozovaču (to još nekako), ali neprskani limuni su ovdje science fiction. Nema šanse da ih nađem. Svejedno, bilježim recept, možda nekad i uspijem nabaviti i limune.

Marija January 28, 2011 8:02 AM  

Ovo izgleda odlično

mojamediteranskakuhinja February 01, 2011 11:59 PM  

Obožavam limoncello, najbolji digestivo. Prekrasno ti je ispao :)
Ovog ljeta nam ga je pripremio mužev ujak (Limunova korica + čisti alkohol + šećer i voda; izračunali smo da je ispao oko 35%).

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP