Friday, May 27, 2011

Piletina sa safranom i rizom

saffron chicken 042



Obozavam grasak ili "bizu" po mome,

to mi je jedno od omiljenog povrca.
Odlican mi je svakako, i smrznut a pogotovo svjez.
Svjez grasak nisam imala godinama,
skoro da sam zaboravila kako je mekan, socan i sladkast.
Lani sam se obradovala kada sam ga vidjela na gradskoj "pjaci" gdje sam i ja imala svoju bakicu koja me je "zarobila";)
Namjerno kazem "zarobila" jer ovdje izgleda kada ides od jednog do drugog da nisi lojalan kupac, ne vole one to nikako.
Morate uvjek dolaziti kod svoje bakice ili tetice, kako god je zvali :))
Ja sam se prosle godine, ponavljam, stvarno obradovala kada sam vidjela "svjezi" grasak i instiktivno sam rekla, cak i bez pitanja koliko kosta, da mi da jednu pozamasnu kesicu....
Od zelje sam uzela jednu mahunu i otvorila je i strasno se razocarala, nije uopce bila ni mlada ni slatka......bila je tvrda....
Pitam moju bakicu kada je ubran grasak a ona mi kaze sinoc, ne moze biti svjeziji nego sto je....
Ja joj kazem da mi je nekako tvrd,
a na to mi ona odgovori pitanjem i objasnjenjem : "Da sta ce ti ono meko, ono ti nicemu ne valja,
ovo ti je najbolje, mozes ga kuhati i od njega nesto bar ostane, a od onog mekog nemas nista....."
Kazem ja njoj da ja volim meko, a ona ce meni : "Sta ce ti to, to ti nista ne valja "
Aj sad budi pametan !
Bilo mi je isto zao, uzela sam ja taj grasak doma i ocistila ga i spremila, al..... bio je bas ono sto sam od njega ocekivala da ce i biti,
tvrdo, zilavo i za mene nejestivo.
Bacila sam u smece,
nisam ni zalila za 20 kuna,
al sam obecala sebi da mi se to vise nece dogodit.
Dobila sam jos par puta kao svjezi grasak,
sacuvala ga, blansirala i zamrzla......al sve je to na kraju zavrsilo u smecu.
To mi se moglo dogodit prosle godine jer mi vrt nije bio spreman, al ove godine nema sanse.
Sa kucom koju smo kupili imamo i ogroman vrt koji je ove godine spreman i koji se vec zeleni raznim povrcem,
mjesto nu kojem ja provodim svo svoje slobodno vrijeme i mjesto na koje sam jako, jako ponosna, a zato me i nema bas cesto na blogu....
Vrt dok mi god ne postane "tlaka" mi je mjesto uzivanja,
a za sada stvarno uzivam u svakoj minuti.
Pun je svega po malo.


saffron chicken 051

U dolini Neretve moze skoro pa sve rasti i Bogu hvala vise manje sve i raste,
ali......
ali....
uvjek ima neko ali koje nas u necem zaustavlja ili sprijecava....
ne znam ako cete mi vjerovat, al proslu godinu dana sam jela jako malo povrca, zeleni...
Ljudi u mozda i najboljoj namjeri i na nacin na koji znaju probaju zaraditi novac.... u stvari, moram se ispravit, nema tu uopce najbolje namjere, vec u trci za novcem ljudi svasta rade, koristi se previse otrova i pojma nemam cega vec, tako da me strah bilo sto kupiti.
Voce i povrce sam uzimala jedino od provjerenih, a u nekom trgovackom centru poslije epizode sa salatom mi nije vise nikako palo na pamet.
Kada sam dosla u supermarket ( da sada ne imenujem koji) i htjela kupiti zelenu salatu koju sam mehanicki samo stavila u kesicu, a na drugi komad malo bolje pogledala zaprepastila sam se,
bila je vise bjela nego zelena, kao da je netko prelio mlijekom....
zadovoljila sam se sa staklenkom kiselih krastavaca ili cega vec.... krastavcima koji su vjerovatno tretirani isto kao i ova salata, al bar taj otrov ne vidim.
Ljudi rade svasta,
naravno, onaj tko prvi proda uhvati najbolju cjenu, a poslije kada toga svega ima i kod drugih uzgajivaca, ode sve za nista,
ljudi se muce za nesto jadno i sitno i od svog truda nemaju nista.


biza i pasta 006

Obrala svoj prvi ovogodisnji grasak.....
u nedoumici sto spremiti za rucak i pricajuci o tome sa svojoj prijateljicom ona mi je ponudila svjezi grasak....
znala sam da ga je posadila ranije od mene pa se nisam toliko ni zacudila, al kada sam malo bolje pogledala svoj vidjela sam da ga i ja imam.
Mali milion ideja,al nisam tocno znala sto napravit.
Odlucila sam se za piletinu sa safranom i rizom....i naravno bizom.


saffron chicken 020


Savrsena kombinacija fantasticnog okusa !!!
Dospjele su i prve pomidore ( rajcice) za sada samo u plastenicima, al uskoro ce ih biti i na otvorenom.
Odlicne su, u isto vrijeme i slatkaste a i lagano kiselkaste,
a miris.....mirisu, mirisu.
U nedostatku svjezih pomidora mogu se koristiti i pelati.


saffron chicken 068

Potrebno je:

1 pile izrezano na komade
sol i papar
3 zlice ulja
1 manja kapula sitno narezana
2 zlicice ljutog paprikasa
8 pomidora, oguljenih i narezanih
komadic cesnjaka, zgnjecenog i izrezanog
350 g rize dugog zrna
1 l vrele vode
prstohvat safrana
2 zlice sjeckanog persina
200 g svjeze bize

Pile narezati na komade, lagano posoliti i zapapriti te staviti u tavu sa zagrijanim uljem te nekih 15-tak minuta prziti na laganoj vatri.
Skoro poprzenu piletinu izvaditi iz tave, ako imate viska ulja odstranite ga, te dodajte mljevenu papriku.
Mijesati papriku oko 1 minutu tako da dobije zagasitu boju, ali paziti da ne izgori, te u nju dodati cesnjak i pomidoru koju przimo nekih 10 tak minuta dok izgubi tekucinu i lagano se uprzi.
Na uprzenu pomidoru dodamo rizu, safran i vodu.
Dovedemo na jakoj vatri do vrenja, dodamo piletinu, zacinimo, poklopimo i kuhamo na najlaganijoj vatri bez mjesanja oko 20 minuta, te izvadimo piletinu van iz tave, a dodamo bizu i persin, pa kuhamo jos nekih 5-10 minuta dok se biza skuha.
Provjerimo okus te dodamo piletinu i lagano izmjesamo.
Posluzimo i uzivamo.


saffron chicken 044


saffron chicken 073

Dobar tek !!!!!!


2 comments:

Roman Tales June 09, 2011 11:39 AM  

Ovaj problem koji opisuješ s graškom je identičan problemu s mahunama - dok se u njima ne počne formirati grah ne beru ih, a kome treba suha mahuna puna konaca i žilava?
Ovaj tvoj post potvrđuje žalosnu činjenicu da lokalnoj ili domaćoj proizvodnji nerijetko nedostaje kontrole ili savjesti onih koji takvo povrće kasnije prodaju. Ne kažem da sva proizvodnja mora biti biološka, niti to očekujem, ali me straši neravnomjerna ili neispravna potrošnja kemijskih zaštitnih sredstava. Tvoja sreća je da imaš svoj vrt.

dvi ribe dva kumpira June 09, 2011 1:42 PM  

Bas iz tih razloga i radim vrt, bar znam sto jedem.
Neka sredstva se, htjeli mi to ili ne, moraju koristiti, inace se ne bi na kraju nista ubralo, ali treba biti oprezan sto i u kojoj mjeri.
A za bizu, ja nisam mogla vjerovat da ljudi kada npr. kuhaju gulas i koriste i bizu, da u isto vrijeme stavljaju i meso i bizu i kuhaju ih isto vrijeme,
za mene biza mora biti jako mlada, a svo njeno kuhanje je svedeno na svega par minuta.
Okus je neusporediv sa bizom koja se osusila na stabljici i u mahuni.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP