Wednesday, March 9, 2011

Idemo dalje sa maslinama ili moje masline ...kako god

masline- 099


Boze dragi, tek sad sam promislila kada smo ono brali masline..... davno...
poceli smo negdje u 11-tom mjesecu.
posto mi ih svi vole, ove godine sam spremila ogromne kolicine na razne nacine.
Namjera mi je bila izabrati meni najbolji, nesto sto cu ponavljati iz godine u godinu znajuci da je provjereno vise ili manje dobro.
Do sada sam isprobala par recepata, a ovaj mi je nekako vremenski bio najduzi., mada imam jos jedan u pripremi al tog sam najzadnjeg pocela raditi.
Dosavsi ovdje (sad ponavljam nesto iz prijasnjeg posta o maslinama) i pocevsi pricu o maslinama, naisla sam na, za mene cudne reakcije da ne kazem cak i bezobrazne.
Primjetila sam da kada ides reci nesto novo, nesto malo drugacije, kao da nikoga nije briga za tvoju pricu,
preko tvojih rijeci se prelazi kao da nisu nikada ni izricene.
Kao da ljude ne zanima nista novo i pogotovo nista drugacije, svi su majstori svega i oni to kao najbolje rade :0
e pa zato sam i krenula u ovaj moj mali eksperiment sa maslinama ove godine....
napokon sam ih se domogla, pa bas da se uvjerim.
Takvo ponasanje, inace, mi ni u zivotu ne lezi a u svijetu kuhinje i razmjene recepata, po mom misljenju mu stvarno nema mjesta.
Recepti su tu da se razmjene,ako smo ih vec voljni mijenjati i da se proba uvijek nesto novo i nesto drugacije pa da se onda donese misljenje, nevazno da li je pozitivno ili ne.

moje masline 015

Ovaj recept sam donijela iz Australije, dao mi ga je covjek cije smo masline doslovno jeli kao bombone.
Covjek je Grk, zaista majstor kada su masline u pitanju.
Kod njega su bile obradjivane "kalamata" masline, a kod mene "oblice" i "leccino".
Kalamata masline obozavam, ukusnije su mi od ostalih, a i intenzivnijeg su okusa, a zrele "leccino" me svojim oblikom cak i podjecaju na njih.
Htjela sam probati obradjivanje kalamata maslina i na ove dvije vrste koje su mi bile dostupne pa da vidim kako ce to ispasti.

masline 055


Recept:


1. Zrele i zdrave masline oprati i staviti u prikladnu plasticnu posudu.
2. Pripremiti slanu otopinu sa oko 6 % soli,
testirati kada se sol rastopi ovako:
Dobro rastopite sol i u tu otopinu stavite svjeze nekuhano jaje,
Jaje bi trebalo postepeno isplivati na vrh a da povrsina jajeta bude izvan vode manje od promjera kovanice od 5 centi ili 10 lipa.
3. Otopinom soli i vode preliti masline koje bi trebale biti uronjene u nju nekih 5-6 cm od povrsine vode.
Otopina ce masline podizati prema vrhu pa je potrebno staviti nesto na njih tako da su stalno uronjene u otopinu.
Posudu pokriti i spremiti (meni je stajala na balkonu).
4. Poslije 4 dana ponovno testirati otopinu sa jajem,
primjetit ce te da jaje vise ne isplivava na povrsinu.
Sada pocmite dodavati sol u malim kolicinama svakih 3 dana dok masline ne "pokupe" svu sol.
Ovaj proces (dodavanja jaja) bi trebalo ponavljati svakih 2 tjedna tako da slanoca otopine bude konstantna.
5. Primjetit ce te vremenom da vam se na vrhu otopine stvaraju mali komadici plijesni.
Plijesan treba pazljivo otkloniti,
a on je dobar znak da su se masline fermentirale i da proces dobro radi.
Vodu ne smijete mijenjati nikako.

moje masline 037


To je recept koji sam dobila i po kojem sam radila.
Mislim da mi je uspjelo, mada me bilo strah jer sam koristila oko 10 kg maslina u ovom receptu...bilo bi mi jako zao da je krenilo kako ne treba, mada sam bila uvjerenja da nema sto kreniti lose.
I nije nista ispalo lose, mada sam nasla par stvari koje mi nisu pasale....
mislim da sam ja pretjerala malo sa soli, pa sam to poslije htjela ispraviti namakanjem maslina u obicnu vodu, sto se pokazalo odlicnim i laganim razrijedjivanjem slane otopine.

moje masline 053

Dalje.....ovo je vec stvar dorade,
znam da je u maslinama radjenim na ovaj nacin bilo i kvasine (octa) kojeg sam dodala kada sam ih prebacila u staklenke,
dodala sam nekima i narezane kriske limuna a nekima i ljute paprike.
Na vrh staklenke sam stavila malo ulja i zatvorila.
Pokazale su se odlicnima i definitivnooooo su jedan od mojih favorita odnosno, nesto sto cu ponavljati i cemu cu se uvijek vracati.
Izvadila sam ih iz otopine prije par dana,
uzelo je dosta vremena, skoro 4 mjeseca,
al u svakom slucaju vrijedilo je cekati.
Za razliku od zasoljenih maslina, ove masline nisu mekane, vec cvrste, skoro kao kupovne, a okusom su daleko, daleko bolje od kupovnih.


masline- 199

Uzivajte !

Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP