Tuesday, February 7, 2012

Suplje krofne

suplje krofne 018



Svako godisnje doba ima svoje cari...ne znam, uvijek kazem da ne volim vrucinu i da mi je draze hladnije vrijeme, al brate mili ovo je za mene strava....snijeg i led.
Nisam iz kuce izisla danima, a i nemam zelje.
Onda da se ispravim, volim hladno al bez oborina.
Volim kada su vani hladnije temperature a meni unutra u kuci fino i toplo, kada drva pucketaju u peci a ja nesto smrdam po kuhinji.

gif animation maker


Ziveci u Australiji 20 godina odvikla sam se snijega, a i nije nesto kod nas doma strasno padao dok sam bila dijete. Sijecam se snijega da je padao svega par puta.
Moja djeca snijeg nisu nikada ni vidjela, tako da je njima ovo strasna  novina i ogroman dogadjaj !
Oni su se odusevili !
Ledenu kisu u zivotu nisam vidjela i da dalje ne nabrajam.
A o spremnosti za "zimske radosti" da ne pricam, onako kako sam spremna ja spremna je i vecina Dalmacije...
Slabo i nikako !!!!

gif animation maker


I kada mi netko kaze da i snijeg ima svoje cari......
neka oni budu i ostanu ocarani, ja nisam !
Jedinu car koju vidim je sto se mogu posvetiti kuhinji malo vise nego inace, jer svi smo doma i uvijek se nesto trazi, nesto slatko ili slano....nevazno.
E, tu ulijecem ja.
Ovih dana, sto god da sam spremila, slatko ili slano je nestalo,
sve se pojede.

suplje krofne 020

Listajuci stranice interneta naisla sam jucer na privlacne fotografije supljih krofni.
Krofne volim radit, a volim ih i pojest.
Dok sam bila dijete i isla u skolu, to mi je obavezno bila marenda,
nista mi nije bilo draze od krofne sa dzemom i jogurta,
ta slatkasto kiselkasta kombinacija mi je uvijek bila odlicna.
Ovaj recept mi se cini savrsen i za nadolazece vrijeme maskara, kada su krofne i fritule jedno od najcesce pravljenih slastica kod nas.
Suplje krofne su za mene novina,
niti sam ih radila, a iskreno, nisam ih ni vidjela.

suplje krofne 012

 Nasla sam ih kod Minje, kod nje ja cesto zalutam, doslovno zalutam, jer kada odem na njezin blog, odnosno u njezinu kuhinjicu, zadrzim se sigurno pola dana ;)
Zena je majstor svog posla i kod nje se moze puno toga naucit
Odusevila sam se.


Ja cu recept zapisati onako kako sam ja radila.

Potrebno je :

2 zumanjca
2 zlica masti ili maslaca
1 zlicica soli
18 g svjezeg kvasca
500 ml mlijeka
950 g brasna
 Staviti kvasac u malo mlakog mlijeka  kojem smo dodali zlicicu secera, da se aktivira.
U zdjelu pomijesat zumanjca, mast, sol i secer, dodati mlijeko i aktivirani kvasac. Tu smjesu dodati u prosijano brasno i umijesiti mekano, al ne ljepljivo tijesto.
Ostaviti tijesto pola sata da se digne.
Tijesto razvaljati i oblikom za krofne ( okruglim kalupom) oblikovati kruzice.
Ostaviti jos nekih 10-tak minuta da s malo digne, pa opet lagano oklagijom preci preko tijesta.
Ostaviti jos par minuta  i krofne su spremne za przenje.
U zagrijano, al ne pregrijano ulje, pazljivo spustati komadice oblikovanog tijesta tako da ona strana koja je bila gornja, sada bude donja i da s prva przi u ulju.
Kada krofna dobije boju okrenemo je na drugu stranu i dovrsimo przenje.
Vadimo ih supljom zlicom iz ulja i stavimo na papirnate ubruse.
Punimo sa punjenjem po zelji i lagano pospemo secerom u prahu.

Samo da napomenem, dok se prva strana krofni przi ja obavezno poklopim zdjelu poklopcom, a kada ih okrenem, nije potrebno vise poklapati. Na taj nacin mi se krofne uvijek savrseno dignu i napusu, a i uvijek dobijen onaj prekrasan prsten koji mi je za njih specifican.

suplje krofne 001


Nadjev od vanilije :


3 zumanjka
8 zlica secera
4 zlice brasna
1 puding od vanilije
1 l mlijeka
4 bjelanjka
Uzavreti oko 7 dcl mlijeka.
U zdjelu pjenjacom umutiti zumanjca, secer, brasno i puding pa dodati toj smjesi ostatak mlijeka kojeg smo oduzeli  one litre, te tu smjesu uliti u uzavrelo mlijeko. Kuhati dok se zgusne.
Prohladiti par minuta pa u tu smjesu lagano umijesati snijeg od bjelanjaca.
Tom jos toplom smjesom puniti vrecicu sa manjim  spricom i lagano probiti svaku krofnu i napuniti je nadjevom.


suplje krofne 015

Nadjev ce se hladjenjem stisnuti.
Ovaj nadjev inace koristim za punjenje princes ustipaka i odlican je.
Nije presladak, a gustina mu je savrsena, mada dok je jos topao izgleda rijedak.
Svakako preporucam !!!!
Ja sam recept napisala onako kako sam ja radila, a original recept mozete naci ovdje  kod Minje.
Dobar tek !!!

13 comments:

What's for dessert? February 07, 2012 8:23 AM  

Kad sam objavila post za krafne, neke blogerice su mi napisale da rade šuplje krafne. Nisam do tada nikad čula za njih i nije mi bilo jasno koja je svrha šupljih krafni. Sad kad sam vidjela presjek tvoje mi je postalo jasnije :)
I sad sam u dvojbi - puno tijesta i sredina ispunjena nadjevom ili malo tijesta i jaaaaaaaaako puno nadjeva.

Κάθαρσις February 07, 2012 8:46 AM  

Krafne savršeno izgledaju i meni nikada tako ne ispadnu, pa se neću više ni truditi:) Ovih dana samo vrebam one koji baljezgaju o "zimskim" radostima da im dam porciju jezikove juhe. Vrijeme je jednostavno fuuuuuuuuuuuuj!

julija February 07, 2012 8:46 AM  

Krafne ti izgledaju odlično! Ja sam ovih dana u buhtlama- a za danas mi je starija najavila da će ih ona raditi! :))))
No da se na krafne vratim... krafne koje je moja mama radila i koje su za mene "krafne" - nisu ove tzv šuplje. Krafne moje mame su po tjestu slične, ali je postupak drugačiji- najprije se razvalja tijesto, na njega se u dovoljnim razmacima stave hrpice mermelade i onda se sve preklopi drugom polovicom tijesta te se tek onda režu krugovi i ostavljaju da još malo kvasaju. Poslije je postupak prženja isti kao kod ovih.
Te krafne su bile "pune" krafne i nije bilo na njima rupica od punjenja.
Kad sam se već raspisala- još ću spomenuti i krafne moje babe- tjesto bi razvaljala na malo deblje , čašom bi rezala krugove, ostavila da kvasaju i tik pred prženje prstima bi ih probušila na sredini- napravila im rupu. Te smo krafne posipali kristal šećerom i to su stvarno bile najbolje krafne! :)))
Da ne bude zabune- ma volim ja i ove šuplje krafne- samo sam se eto, gledajući ove tvoje sličice - prisjetila maminih i babinih krafni. :)))

Just Cake Girl February 07, 2012 10:32 AM  

Baš su zanimljive ove krafnice :) Ja više volim one pune ali i ove su ok :) posebno ako su punjene vanilijom, možda čak i isprobam ovo :)

Petra Kranjica February 07, 2012 10:44 AM  

Nisam nikada čula za šuplje krafne. Baš zgodno izgledaju. Nadam se da ćete se uskoro odmrznuti i da će vam biti lakše.

branka February 07, 2012 10:47 AM  

U dvojbi sam i ja....koje su bolje ????? Tesko se odlucit ;)
Κάθαρσις , meni je ovo zimska "jeza", zimske radosti nikako !
Julija, ja sam inace uvijek radila krofne kao tvoja mama, tim postupkom sa nadjevom od dzema, i te mi isto budu odlicne.
Meni su ove krofne novina i jako su nam se svidile !!!!

branka February 07, 2012 10:49 AM  

Petra, hvala ti !
Sto se mene tice, sljedeci put neka snijeg ovako padne za 20 godina, a mozda ni tada ;)

Dilajla February 07, 2012 1:38 PM  

Ja jako volim zimu ali i meni je previše ove hladnoće i bure koja puše i puše a krafne volim iako mi i ne ispadnu baš idealno.

Miki February 07, 2012 3:43 PM  

Ja spadam u one koji vole sneg i zimu... I sve sto uz to ide. :)
Cula sam za te suplje krofne, ali jos ih nisam videla. Moracu ih napraviti da pokazem mami...
U Srbiji je Minja vec postala legenda. Ali stvarno... Meni kad dodju neke rodjake u goste, svi su culi samo za Minju. Ja im spomenem neke druge bloggere (npr. Maju - Cooks and Bakes), ali ne - oni samo za Minju znaju... :)

Snježa February 07, 2012 11:28 PM  

Ne znam šta bih rekla, ne volim više ni ljeto ni zimu. Ne izlazim iz kuće, a ako izađem sreća da sam malo teža jer bi me bura otpuhala. Danas je najhladniji dan u Kninu otkako se prati vrijeme. Ne mogu ni stan ugrijati kako valja jer i kroz njega puše. A ne mogu se krafne praviti u hladnoj kući, zar ne?
Ja pravim godinama po jednom te istom receptu karfne i volimo krafne s manje tijesta a više pekmeza! Ove tvoje, odnosno Minjine su upravo za nas ali, moram se snaći za puniti ih!

lusitania February 08, 2012 9:11 AM  

sto se snijega tice - ja mogu samo reci blago vama, no shvacam da vam je panika. sto se krafni tice - izgledaju pravo domci, tjesiteljski!!!

Nataša February 09, 2012 2:57 PM  

Čini mi se da se ovo vrijeme "ubilo" za pržena tijesta.

Kod nas djeca ne idu u školu do kraja sedmice, a kako najavljuju nove padavine sada za vikend, teško da će ići i slijedeće.
Polovično se raduju, jer znaju da u junu moraju nadoknaditi izgubljene časove, što je meni baš onako žao. :(

Krofne su ti ispale fantastične! Ne znam kako je kod vas, ali moji mama i baka su stalno govorile da je "prava" krofna, ta koja unutra ima rupu. To je kao značilo da je tijsto za krofne dobro.

Jel to tako ili ne, ne znam, a moja djeca ne prave pitanje jel su šuplje ili ne. Bitno je da ih ima. Ne pravim ih često, a kada ih napravim, onda ništa drugo i ne jedu, nego ih tamane. :)))))

cosmo2503 February 14, 2012 4:04 PM  

Predivno, predivno izgledaju, a tek ovaj nadjev, njam... Volim i ja krofnice, ali ih izbjegavam u širokom luku.
Vjerujem da je ovo nevrijeme stvarno na vas dolje nenavikle na snijegove pretjerano. I ovdje ga ima koliko ne pamtim. Bilo ga je više 2001-ve, ali je pao jedan ogroman i nie padalo iz dana u dan po 30-40 centimetara. Dodijalo je i jedva čekam tanke cipelice i haljine.
Nadam se da će se povesti računa o tome gdje će ovaj silni snijeg kada se počne topiti i želim od sveg srca i duboko se nadam da će kod vas ove godine sve biti uredu i da vas Neretva neće poplaviti.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP