Monday, November 16, 2015

Nešto kao maneštra ili varivo od graha i povrća






Obožavam jesen !
Ma volim ja  svako godišnje doba, svako je lijepo za sebe al jesen mi je nekako savršeno godišnje doba. Još uvijek ima svega ljetnog i još svačega drugog što dolazi baš u ovo vrijeme.
Već odavno kao da nema proljeća ni jeseni, već kao da izravno iz zime ulazimo u ljeto ili iz ljeta u zimu,
ove godine to nije slučaj. Ove godine jesen traje i duža mi se čini nego inače.
Kada uhvatite zadnje trzaje mahuna koje više nisu onako mlade i koje su lagano prezrele da se kuhaju cijele, tada ih iskoristimo na drugi način.
Sjećam se, dok sam još bila malo dijete, da smo puštali te mahune da dobro prezru pa smo ih onda čistili i ta zrna iznutra je mama sušila i kuhala zimi.
Ne radi se to više !!!
Ja svašta nešto radim i sve probam iskoristiti al to raditi mi ne pada na pamet !!!
Al izvaditi to zrnje i onako ga svježe skuhati, to uvijek može !!!!


To sam i danas radila .
Mama mi je nedavno dala tog svježeg zrnja a meni se tada nije kuhalo pa sam ga zamrzla i danas iskoristila.
Ovo jelo je nešto kao "Maneštra" al bez kukuruza ili kao "minestrone" al bez pašte. Mogu ga zvat kako god, jako je fino i ukusno !
U ovakvim receptima mjera se ne treba slijepo držati, a može se koristiti povrće koje vam je god pri ruci.

Potrebno je:

Suhih kostiju ili komad slanine
300g svježih zrnja graha
1 kapula nasjeckana na sitno
2 poriluka, bijeli dio tanko narezan
češnjak sitno nasjeckan
2 mrkve narezane na komadiće
malo celera narezanog
4-5 narezanih pomidora (ja koristila moj pelat )
četvrtina glavice kupusa, narezanog
3 krumpira
2 žlice koncentrata od paprike ( o ovom ću u nekom drugom postu uskoro)
malo maslinovog ulja

Suho meso skuhati i sačuvati tekućinu.
Na malo ulja zafrižiti kapulu i poriluk dok omekša pa dodati češnjak, mrkvu i celer i još malo kuhati.
Dodati grahi zaliti vodom u kojoj se kuhalo suho meso. Kuhati 10-tak minuta pa dodati pomidore i kupus te paziti da je sve podliveno tekućinom. Kada je kupus napola gotov dodati krumpir izrezan na kockice i koncentrat paprike i kuhati dok se sve fino raskuha.
Odvojiti meso i narezati i poslužiti sa varivom.
Po želji prije jela sve podliti maslinovim uljem,



Paziti da voda u kojoj se meso kuhalo nije preslana da vam ne presoli varivo.
Komad kruha i čaša crnog vina je sve što vam uz ovo jelo treba.
Dobar tek !!!

2 comments:

Laka kuharica November 17, 2015 12:11 PM  

Jako volim ovakve guste juhe ili variva. Često radim s mladim grahom, ovo mi se čini slično. meni je takvo nešto posve dovoljno za ručak, može i bez mesa.

Branka Pratežina November 17, 2015 10:46 PM  

Slažem se, može komodno i bez mesa !!!
Preukusno je svakako !!!!

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP