Wednesday, December 31, 2008

Da mi je nesto slatko.......









"FBI rukavice" su mjesecna igra na kuvarigricama gdje se svaki mjesec istrazuje jedan blog i po zelji radi neki recept sa njega.
Ovaj put je pod istragom bio blog "Da mi je nesto slatko" dubrovcanke Ana-Marije.
Moja istraga i nije bila tako temeljita kao sto sam mislila da ce biti.

Jednostavno nisam imala vremena.

Znam da nije nekakav izgovor, ali nekako mi je ovaj mjesec prepun trke i guzve, rodjendana, Bozica i blagdana, sutra Nova godina, mom sinu rodjendan.

Nadam se da cu sljedeci mjesec biti puno temeljitija nego ovaj put.

Mislila sam se hocu li moci, hocu li uspjeti sa vremenom i danas sam skopcala da bi mi bilo zao ako bih propustila igru ovaj mjesec.

Jucer sam malo njuskala po receptima,trazila sam nesto brzinsko, a da imam sve namirnice u kuci.
Istovremeno dok sam trzila recept, mijesio mi se kruh.
Naisla sam na Aninom blogu na aromaticni kruh sa cesnjakom.
To mi je stari poznati recept.




Garlic bread...mirisni ljepotan , parfem moje kuhinje.
Cesnjak obozavam u svemu, tako da mi je ovaj recept stvarno dosao kao narucen.
Jedina razlika je sto nisam stavljala ljutu papricicu jer sam imala tudje djece kod mene na veceri, tako da sam se mislila kako uopce da im uvalim i kruh sa cesnjakom.

Al to je bio najmanji problem,
kuca je zamirisala,
jedva su cekali veceru.

I moj muz koji obicno u vrijeme dok spremam veceru prilegne u drugom kraju kuce, je doso cim se miris poceo siriti i cekao je veceru.....





Nisam koristila kupovni kruh francuz, vec moj domaci, sa prekrasno hrskavom koricom i super mekanom unutrasnjosti.

Nisam cak ni koristila mjere....provjereno znam da ga volim.
Svoj cesnjak i persin nisam bas na sitno, sitno sjeckala, vec onako, malo grublje.
Tako mi pase uz ovaj kruh.

Ocjena ovog recepta je svakako odlican, a sljedeci pt cu probati sa dodavanjem svjezeg kopra smjesi.





A danas sam sva nikakva, boli me glava, ne osjecam se bas 100 %.

Danas je Stara godina, a sutra mom sinu rodjendan.
Mislim se sto da napravim za desert, mislim,smisljam i odustajem od svega,
ma ne da mi se nista.
A i sta ce njemu kolac, nije vise mala beba od 5 godina.
tada me uhvati griznja savjesti, pa kakva sam ja majka,
tesko mi napravit kolac za djetetov rodjendan.
Iskreno, nisam ni mislila radit kolac, vec nekakvi mousse ili nesto,
mislila sam u stvari raditi bijeli cokoladni mousse,
a onda sam se sjetila,
Ivan ne voli bijelu cokoladu ni pomirisat, a kamoli jesti.

Citajuci jucer recepte smijala sam se kada sam citala neki Ana-Marijin recept gdje je ona mislila da joj torta nije uspjela pa je bacila u smece,
pa sam danas posla ponovno u potragu.

I nasla sam ga .

Gresno cokoladna torta.....


Isprintala sam recept, sve sastojke pripremila i pocela.
Greska broj 1,
prije nego sam ista pocela pogrijesila sam pri sastavljanju namirnica,
stavila sm cokoladu sa maslacem i pocela mjerit secer.
Vadi prstima,maslac mekan, ja masnih ruku....
Znala sam, ako ovako krene znam kako ce zavrsit, u kanti kao kod Ana_Marije.
Polako, ispocetka proucavaj recept i kreni ispocetka.

Jaja sam stavila u mikser sa najplicom zdjelom, pa sam u pola mijesanja morala prebaciti smijesu u drugi mikser, jer na rucni to meni bas ne ide.




Onaj drugi mi je ostao u sudoperu neopran od sinosnjeg kruha, sve se skorilo....
Toliko sam bila ljuta na sebe, sve sudje sam sinoc oprala, a to mi ostalo,
Da sam bar nalila vode u zdjelu, ni pola jada.
strugala sam ga sa zicom koliko sam bila ljuta sama na sebe.
Koristila sam kalup od 24 cm, tako da sam pekla malo duze, nekih 45-50 minuta sveukupno, cisto iz razloga sto ce kolac biti malo deblji nego onaj peceni u 28 cm.
U stvari imala sam i druge kalupe, ali svi su sa odvojivim dnom, a nestalo mi aluminijske folije.
Nisam se ponovno htjela vracat u prodavnicu, nego sam svoj kalup stavila u drugi silikonski, pa tek onda u vodenu kupelj.






Evo i recepta:


22 dkg tamne čokolade

34 dkg maslaca

225 g šećera

125 ml mlijeka6 jaja (srednjih do velikih – ne malih)

1 vanilin šećer

malo soli


0) Zagrijte pećnicu na 180, namastite kalup (vidi napomenu) maslacem i pokropite ga brašnom pa stavite sa strane

1) Na laganoj vatri miješajte maslac, šećer, vaniliju i mlijeko sve dok se maslac ne rastopi pa dodajte čokoladu i neprestano miješajte dok se ne rastopi (vatra ne smije biti prejaka jer će čokolada izgoriti)

2) Mikserom tucite jaja jedno 5min i na kraju malo posolite

3) Malo po malo dodavajte čokoladnu mješavinu u jaja (između svekog dodavanja dobro promiješajte). To radite polagano da vam topla čokoladna smjesa ne bi „skuhala“ jaja pa da ne dobijete čoko-kajganu umjesto torte. Kad ste dodali svu smjesu, sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu mješavinu.

4) Ako želite (ja jesam) procijedite smjesu tako da na cjediljki eventualno ostanu neki komadići čokolade ili zgusnuto jaje. Procijedite smjesu u pripremljeni pleh.

5) Prokuhajte vode koliko je dovoljno da dođe skoro do pola visine većeg pleha (onog veličine pećnice) pa je ulijte u njega i u tu vodu stavite manji pleh sa smjesom. Voda za tu kupku mora biti vruća.

6) Pecite 40ak minuta, izvadite manji pleh iz vode i pustite kolač da se hladi 20 ak min. Nožem prođite oko ruba pleha da se torta sasvim odlijepi pa ga prevrnite na tanjur za posluživanje. Ako želite, možete ga ponovno prevrnuti na pravu stranu na neki drugi tanjur.

7) Hladite ga BAREM 3 sata prije posluživanja, a idealno bi bilo preko noći (vjerujte mi, isplati se malo strpiti)

Napomene:- moj pleh je bio 28 cm promjera, ali može i nešto manji, sve do 24 je ok. Ako korisite pleh sa odvojivim dnom, trebli biste ga 2-3 puta omotati aluminijskom folijom tako da voda ne može ući u njega, ali ovaj dio nisam isprobala- Umjesto dijela mlijeka (ili umjesto cijele količine) možete upotrijebiti kavu ili neki liker- Pridržavajte se točno recepta i na kraju ćete se sigurno pridržavati za stomak .







I evo tek sam sada skopcala da ne mogu kolac ocijeniti dok ga ne oprobam, takoda cu ovaj post morati zavrsiti sutra, kada se nacme i oproba. :):)



MMmmmmmmmmmmmmm...........


Evo me sutradan,
Kolac mi je prenocio u frizideru i izgleda odlicno, samo....nije mi nekako rodjendanski,
preobican izgleda,prejednostavno.....

Ukrasila sam ga samo malo sa slagom i jagodama, takodjer umocenim u cokoladu....
e pa kad je "gresni", neka bude gresni do kraja.














Znate sto,
kada sam zagrizla, bio je sve osim obicnog, jednostavnog kolaca....






ljudi moji ,......ovo je stvarno gresnooooooo.....

A ja gresnica........velika.....

Prekrasno, prelijepo, preukusno,
i mada nisam ljubitelj kolaca,
ovo mi je nesto stvarno prekrasno.

Ana Marija, tvoj kolac mi izgleda malo vise kao jelly, moj nije bio takav,
Poslije sam ga ostavila izvan frizidera malo da se opusti, ali tekstura tvog kolaca i mog ne izgleda ista,
ali nije ni vazno.

Jos nesto da kazem, ovaj blog mi je odlican, sigurno cu ga spremiti na svoju listu i svakako opet posjetiti,
A nacin na koji Ana Marija pise me stvarno odusevljava.


Read more...

Tuesday, December 30, 2008

Kamenice na tri nacina





Znamo svi sto su kamenice.....



Skoljke nepravilnog oblika koje podsijecaju na kamen i pretezno na njemu i rastu.
Zive u kolonijama na stijenama ili tvrdim predmetima poput stupova na dubini i do 40 metara.
Neki kazu da su ruzne skoljke, dok ja mislim suprotno, a svaka skoljka unikatnog oblika.
Kazu da svaka kamenica izbaci oko milion jajasaca, koja velikim dijelom postanu hrana drugih morskih organizama.
Danas se najvise uzgajaju u uzgajalistima koja su najcesce u blizini mjesta gdje se mijesaju slatke vode sa morskom.
Kazu da razvoj kamenice traje izmedju 3-6 godina zato i jesu jedne od najskupljih skoljki.
Ima ih vise vrsta i velicina.




Obiluju vitaminima A,B,B2,C i D, a po kolicini bjelanjcevina i ugljikohidrata jedna je od najhranjivijih skoljki.Pune su kalcija i dobre za kosti.
Cak se preporucuju kao prirodni lijek protiv zgrusavanja krvi.
Vjeruje se i da su odlican afrodizijak....
Ja ih naprosto obozavam, a i svi moji ukucani, sto nekada i nije dobro....salim se.
Djeca mi obozavaju ribu i skoljke pa sve sto pliva ili u rijeci ili moru u mojoj kuci je omiljeno.
Kamenice su mi nesto posebno.
Najdraze su mi svjeze, pokapane sa par kapi limunovog soka, mada ih mogu jesti spremljene i na druge nacine,

ali, natural su moj favorit.

Vec godinama kupujem kamenice sa ogromnim povjerenjem od covjeka koji ima svoju farmu kamenica u Batemans Bay na Clyde River,
Mjesto savrseno za kamenice, spoj slatke i slane vode.
Super su svjeze i prekrasnog okusa.
On me je naucio jednu stvar koju nikada nisam procitala u ni jednoj kuharici, a to je da se zatvorene kamenice nikada, nikada, ne smiju staviti u frizider.

Hladnoca ih ubije.

U frizider se jedino stave ociscene otvorene kamenice.

Zatvorene skoljke se mogu perfektno ocuvati i do 10 dana (zavisi o vremenu da li je ljeto ili zima) ako ih drzimo u vlagi.
Ja ih umotam u mokar rucnik i spremim na tamno mijesto, a u medjuvremenu samo navlazim rucnik.U ljetnim danima i to na australskim vrucinama, nije nikakav problem sacuvati ih tjedan dana, ali pazite da skoljke uvijek imaju vlage, to je najvaznije.




Rucnik skvasite i ne cijedite, vec samo s njim omotajte kamenice .
Naravno, otvaraju se tek prije koristenja, a mogu se otvoriti i spremiti na dan- dva u frizider, ali ne duze od toga.

Pokverenu kamenicu osim po izgledu cete osjetiti i po mirisu.....
bacite je,mozete se otrovati.

Moraju biti ugodnog mirisa.
Svjeze kamenice trebaju biti teske i pune vode.
Kada ih cistite, pazite da zadrzite tu vodu koja je unutar skoljke, a ta tekucina mora biti bistra.
To je jos jedan znak svjeze kamenice...
Kao sto sam vec rekla, najbolje su kada ih otvarate sami prije upotrebe.
Ako nemate pravi noz za otvaranje, koristite mali cvrsti noz sa ostrim vrhom.
Uvijek koristite krpu, tako da se ne porezete.




Najdraze su mi sirove, pokapane sa par kapi limunovog soka.
"Kamenice natural"






Odlicne su za predjelo, a prekrasno izgledaju na plitici slozene sa plodovima mora.
Posluzite ih na mljevenom ledu sa komadima limuna.






U Canberri ima jedan hrvatski restoran, gdje sam jela malo drugacije kamenice a ovaj recept sam slozila onako po okusu koji mi je ostao u ustima.
Nazvala sam ih "Kamenice Maestral" po imenu tog restoranu gdje sam ih prvi put probala na ovaj nacin.





I svaki put kada odem tamo to mi je "pod obavezno"na meniu.
Za to vam je potrebno malo extra djevicanskog maslinovog ulja,soka od limuna, malo cesnjaka protisnutog, malo persina sitno narezanog, malo soli i papra.
Kolicine su jako male, trebalo bi biti taman tekucine da sa njom napunite skoljke.
Kamenice najprije izvadite sasvim iz skoljke i stavite u malu tecicu, dodate ulje, limun i ostale sastojke, stavite na vatru i ostavite dok dodje do kuhanja, te odmah maknite sa vatre.



Sve je gotovo za minut, od pocetka kuhanja do serviranja.....
molim vas nemojte ih prekuhati......
U svaku skoljku vratite meso kamenice i zalijete sa sokom.




Posluzite vruce, mada je i hladno krasno.




Posluzite ih na pladnju posutom sa krupnom soli, tako da kamenice mozete lijepo sloziti, a da se sok ne prolijeva.
Kao za inat nisam mogla naci krupnu sol nigdje u kuci, a znam da je imam :)

Ja sam ovo prije radila i na rostilju, ne bih vadila meso iz skoljke, vec bi samo svaku skoljku napunila sa mjesavinom ulja, limuna....
i pekla,
ali, na taj nacin, posto skoljke nisu ravne sa donje strane, bi mi se uvijek sos prolio.
Ova verzija mi je nekako zgodnija.



Jos jedan nacin, jako uobicajen i mozda jedan od najpoznatijih su "Oysters Kilpatrick".



Klasika modernije Australske kuhinje.....
Ima raznih varijacija u receptima, a meni je moj nekako najjednostavniji.

U tepsiju u kojoj cete skoljke peci stavite malu resetku koju koristite za hladjenje kolaca ili nesto slicno, pa u supljine ili resetke slazite skoljke da stoje vodoravno koliko mogu, da nam ne iscuri sos.




Sitno narezanom slaninom ili sunkom (bacon) pospete skoljke, te prelijete sa worcestershire sosom i stavite pod vrel gril te zapecete par minuta dok slanina dobije boju.







Posluziti vruce na plati sa solju.
Spoj slanine i kamenice je odlican.
Mozda neobican, ali stvarno odlican.



Read more...

Monday, December 29, 2008

Terina od krumpira i tapenade




Evo i moj doprinos "kuvarigricama".

Ja sam ovaj post davno pocela pricat jer sam ovo jelo radila prije par tjedana, a kada sam skoro zavrsila svoj post vidila sam da ga ne mogu objavit prije 29.12......

Sve je otislo u brisanje, a sada mi je zao....






Ostala sam odusevljena sa ovom terinom.

Jednostavno, izdasno i jeftino, a povrh svega neobicnog prekrasnog izgleda.

Radila sam skoro punu mjeru 2 kg krumpira, mada moram priznat tapenade nisam mjerila, vec sam radila onako, od oka.

U tapenadu od zelinih maslina sam dodala malo ljute papricice, cisto onako da malo "poguram"okus u nekom svom smjeru.

Jako jednostavno za pripremu, a okus, za moj ukus bas prekrasan.

E, jos da sam posolila krumpir dok se kuhao......

zaboravila ja......

Mislila sam poslije da mozda i nije potrebno previse solit jer tapenade budu dosta jake i slane,

ma nije ni vazno.....posolila sam poslije nego sam probala .

Odusevila sam se okusom, mislila sam da ce biti mozda prejakog okusa zbog tapenade i ostala sam ugodno iznenadjena.

Ovo je svakako nesto sto ce se ponovno naci na mom stolu.

Veca polovica se pojela za veceru,

imala sam goste i ovo sam uz salatu posluzila kao predjelo,

a sutradan sam skoro sama sve pojela.

Lagano i ukusno.

Hvala na receptu i hvala na prijedlogu ovog mjeseca.

Ovu ljepotu mozete pronaci "ovdje" .



Read more...

Sunday, December 28, 2008

Salata od narance i mladog spanjaka






Ajme, koliko nas je ide dalje.......

Ovomjesecna domacica Vali sa bloga "Vali voli torte", je kao temu zadala narancu.

Kod mene je naranca najcesca namirnica u slatkim jelima, mada sam se ovaj put odlucila za slano.
Zbog nedostatka vremena i zbog bozicnih i blagdanskih guzvi odlucila sam se za nesto brzo i jednostavno.
Ovaj put je salata od narance.
Nisam je nikada prije radila i priznajem bila sam malo skepticna.....kako ce to izgledati, kako ce se spojiti okusi.
Ostala sam iznenadjena ugodno.....
ljudi moji, ovo su eksplozije okusa........
Osvjezavajuce, mirisno, socno, ukusno, slatko i kiselo...stvarno sam odusevljena, dok me moj muz samo blijedo gledao kako jedem.
Nije mu jasna ova kombinacija nikako, voca u salati.....
Volim probati sve, ako mi se svidi, odlicno,
a ako ne, nije uopce vazno, jednostavno to drugi put necu radit.
Ovu salatu, pogotovo u ovom, meni ljetnom vremenu, cu sigurno raditi malo cesce i u malo drugacijim kombinacijama.







Za ovu salatu je potrebno;

1 veci luk (kapula)
3 narance
mladog spanjaka po zelji
15-20 maslina


Preljev:


1/3 solje maslinovog ulja
1/2 zlicice senfa u prahu
1/4 zlicice secera
1/4 solje bijelog octa






Naranci odstraniti koru i narezati ih na tanje snite.
Narezati lik, a spanjak opreti i posusiti.
Sastojke za preljev staviti u manju bocicu i dobro izmijesati.
Na pliticu posloziti i spanjak i narancu, luk i masline,
Preliti preljevom i odmah posluziti.






Read more...

Thursday, December 25, 2008

Bozic za mojim stolom





Ranije sam rekla da je moj Bozic u ljetu.
Kratki rukavi i japanke, tempetature od minimalnih 30* pa na vise .....
koliko god cudno zvucalo nekom, ali , meni je tako.
Godinama se nisam mogla na to navici, ali......lijepo je i to.
Nije onaj ugodjaj kao doma, ali, svejedno , lijepo je.
I sto kuhati u sred ljeta?
Sigurno sarmu necu, koliko god ona bila tradicionalna za taj blagdan, isto kao i purica.
Tu sam prihvatila australske obicaje....seafood,
a meni tako i odgovara.
Lagano i bez puno muke.

Kada sam danas zvala tatu da mu cestitam Bozic, pitao me sto sam kuhala.....
Kada sam mu rekla ribu, bilo mu je jako cudno, da tko sprema ribu na Bozic :):):)
Evo ja je spremam kao i milioni drugih ljudi.









Hladno i toplo predjelo od kozica i kamenica,







Dimljeni losos na malim kolacicima od krumpira,




Moj gratinirani jastog( koji je malo priplanuo)




Al, ipak sam spremala i malo mesa,
punjene prepelice koje su stvarno bile prekrasno slatke i ukusne.




Za desert sam radila pored tradicionalnih kolacica i pavlovu sa cokoladom, koja je na neki nacin takodjer postala tradicija u mojoj kuci za Bozic.


Lagana, bas pahuljasta.....mmmmmm...........







Jos jedan desert.....jos najzdraviji :):)
Voce, nezaobilazne tresnje, jagode i grozdje.




Read more...

Wednesday, December 24, 2008

SRETAN BOZIC



Gdje god da te zivot nosi.................

za Bozic smo ponovno svi skupa, pa makar u mislima.
Tako mi nedostaju moji roditelji, sestra, braca......cijela obitelj.....prijatelji..susjedi.....
al ipak,
mada i nemam onaj stari osjecaj Bozica, ipak negdje daleko u srcu......ima ga...ima ga...ipak se nazire.....
i ponovno bar za ove dane koji su za mene nekako najtezi u godini.....
SRETAN BOZIC SVIMA
Sretan Bozic mojoj obitelji u mojoj Neretvi,
Sretan Bozic svim Neretvancima u Neretvi i onima rasprsenim svuda po svijetu,
sretan Bozic svima vama sirom svijeta koji navratite na ovu stranicu,
Sretan Bozic svim ljudima dobre volje.

Read more...

Tuesday, December 23, 2008

Bozicni kolaci






Stizu najuzbidljiviji dani u godini...Bozic i blagdani.

Dok sam zivila doma to je za mene bilo neko drugo vrijeme u koje bih se i sada volila vratit.

Najprije je bilo hladno, nekako kako u mojoj glavi i prilici Bozicu,

Kao dijete nisam ni mislila da bi moglo ni biti drugacije od toga,

ali ima i drugacije.


Bozic u Australiji...Bozic u ljetu.

Malo drugaciji i Bozic i ugodjaj, al o tom cemo za nekoliko dana.

Ono sto mi nedostaje je ono uzbudjenje koje sam osjecala kao dijete, ne zbog darova vec bas zbog samog dana Bozica.

Bilo je tada svega u obilju,

bilo je veselja, pijesme, smijeha,

bili su neka druga vremena, bar za mene.

Sada nekako, kao da svega toga nedostaje, ili bar nema dovoljno.

Bozicno vrijeme mi je i vrijeme orehnjace, prekrasne savijace napunjene orasima.

Bila prhka ili ne, stvarno mi je uvijek mirisala Bozicom.

I kao sto sam rekla mada zivim u zemlji gdje Bozic bude ljeti, a ljetno vrijeme sa sobom mi ne nosi suhe kolace, nekako mi je nezamisljivo da na dan Bozica nemam orehnjacu.

To mi je obavezno.

Cisto iz navike i cisto zbog mirisa koji me podsjeca na Bozic.

Ove godine sam napravila sve tri savijace koje volim, i orehnjacu i bademnjacu, a i makovnjacu.

Makovnjaca nije nekako uobicajena u mom kraju, bar ne u nasoj kuci,

ali to me nije nikada sprijecavalo da je ne radim.

Kad je hrana u pitanju, predrasuda nema.

Ovaj recept je iz knjige:
"Zlatna knjiga slatkih jela"
Taj recept uvijek radim za makovnjace ili bademnjace.
Ovo tijesto mi je stvarno prekrasnog okusa i teksture.
Spuzvasto i mirisno,
stvarno pravo odusevljenje.






Potrebno je:


Kvas:

30g svjezeg ili 10 g suhog kvasca

10 g secera

50 ml mlijeka

30 g brasna


Tijesto:

400g brasna

malo soli

80 g maslaca

60 g secera

2 zumanjka

korica od limuna

2 zlice ruma

200 ml mlijeka


Kvasac pomijesati sa mlijekom,secerom i brasnom da bude kremast.
Ostaviti par minuta.

U medjuvremenu prosijati brasno u zdjelu i napraviti malo udubljenje.

U njega usuti kvasac, dodati sve druge sastojke i zamijesiti tijesto.

Ostaviti tijesto u lagano nauljenoj zdjeli poklopljeno da se obujam udvostruci pa ga premijesiti i razvaljati.







Napuniti ga nadjevom po zelji, zamotati i namazati savijace otopljenim maslacem da se ne lijepe jedna za drugu i ostaviti da ponovno naraste.

Paziti da ostavimo razmak izmedju savijaca jer ce se tijesto zbog kvasca nadignuti.

Premazati ih razmucenim jajem i staviti peci u pecnicu na 180-200*, zavisi od pecnice.

Pecene savijace staviti na resetke da se ohlade.

Od ove kolicine izidju 2 vece savijace.











Mada su sve tri savijace ukusne i lijepe, a orahnjacu obozavam, ali moj favorit je ipak bademnjaca.
Ona mi je tako njezna i prekrasno ukusna.
A radjena sa oguljenim mljevenim bajamima, odlicnog je i izgleda.








Potrebno je:



250 g maslaca
250 g secera
3 zumanjka
3 bjelanjka
500 g mljevenih oguljenih bajama

Maslac pjenasto izmutimo sa secerom te mu jos mijesajuci mikserom dodajemo jedan po zedan zumanjak, pazeci da poslije svakog dodavanja dobro izmijesamo.
Na kraju dodamo snijeg od bjelanjka, lagano ga umijesamo u smijesu i s tim premazemo razvaljano tijesto.













Po vrhu pospemo bademima i savijacu zamotamo.
Premazemo maslacem, a nadignutu savijacu pred pecenje namazemo razmucenim jaje i pecemo.


Za orehnjacu je potrebno;







500g mljevenih oraha

150 g secera


200 ml mlijeka


malo ruma,


korice od limuna


malo orascica



Umijesto 150 g secera ja koristim jedan dio secera, a drugi dio meda, ali sve je stvar ukusa, zavisi kako volite.

Orahe i secer pomijesati tepreliti kipucim mlijekom.

Dobro izmijesati, pa dodati druge zacine.






Mazati po tijestu, zamotati i pustiti da se tijesto nadigne i premazati maslacem.
Sve premazati jajem i peci.






Za makovnjacu je potrebno:







300 g mljevenog maka

250 ml mlijeka

100 g secera

malo cimeta

malo klincica

20 g grozdjica (po zelji)

korica od limuna

Zakuhanom mlijeku dodati mljeveni mak i lagano kuhati.







Skuhanom maku dodati secer, dobro izmijesati, te dodati koricu limuna, rum, cimet i mljevene klincice.

Sve dobro izmijesati jos jednom i ostaviti da se hladi.

Ohladjenom smijesom mazati tijeso, presuti grozdjicama i zamotati.








Ova savijaca je takodjer jako ukusna, a ja sam je radila godinama, a da cak mak nisam ni meljala :):):)

Nisam imala masinu za mak do ove godine.

Razlika je velika.


Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP