Thursday, September 30, 2010

Kremasta pileca jetrica

chicken livers 045



Jos kao dijete sam mrzila jetricu bez obzira od cega ona bila.
Mada nisam bila probirljivo dijete kada je jelo bilo u pitanju, mama se uvijek trudila da me dobro isforsira kada bi ona spremala jetricu.
Nije mi nikako mogla proci kroz grlo....nisam tome mogla pomoci.
Danas ja imam isti problem sa svom svojom djecom,
nisu probirljivi sto ce jest,
ali jetricu im ne spominji ;)
I ne spominjem je a ni ne natjerivam.
Znam da sam i ja bila takva i ne mogu im to raditi.
Valjda ce je zavoljeti vremenom kao i ja.

chicken livers 042

Jako sam probirljiva i izbirljiva sto se kuhanja tice,
ne izborom jela, vec samim nacinom spremanja, bez obzira koja je hrana u pitanju.
Jetrica u svakom slucaju ne smije biti pecena do kraja jer se isusi, pa mi ni danas ne bi mogla skliznuti niz grlo.
Ja je inace lagano isprzim na kapuli, dobro zacinim i to mi je sva muka oko nje,
a kolicinski je ni ne kupujem previse jer je samo ja i muz jedemo u kuci,
al danas nisam htjela raditi na uobicajen nacin.
Danas sam je radila malo drugacije.
Radila sam je u sosu sa vrhnjem i posluzila sa spagetima.
Listala sam neke svoje kuharice i nasla jednu, u stvari nasla sam svoju prvu kuharicu koju sam kupila i koju sam stvarno iskoristila koliko god sam mogla.
U njoj sam nasla recept slican ovom, al svakako odlicnu ideju za nesto drugacije.
Naravno, kuharica je talijanska,
to je moja spiza.
Djeca su spagete smazala, svidio im se i okus, al meso su ostavili sa strane tanjira.

chicken livers 046


Potrebno je:

250 g jetrice
1 kapula solja vrhnja za kuhanje
malo ulja
sol
papar
2 lagano umucena jaja
parmezan sir

Jetricu sam najprije oprala, ocistila i narezala na komadice.

chicken livers 004

Na ulju sam zazutila kapulu do neke zlatne boje i dodala jetricu koju sam mijesala dok nije promijenila boju, a zatim makla s vatre.

chicken livers 016

Mesu sam zatim dodala vrhnje i vratila na vatru nekih 2 minute, ne vise od toga.
U medjuvremenu sam posolila i popaprila.
Kuhan sos maknemo sa vatre i uz neprestalno mijesanje dodamo jaja.

chicken livers 038

Prelijemo sos preko paste, pospemo naribanim parmezanom i posluzimo.

chicken livers 055

Mi smo uzivali u okusu.

chicken livers 058

Kolicine u receptu su za dvi gladne osobe.
Dobar tek !

Read more...

Saturday, September 11, 2010

Homemade fish fingers ili riblje kobasice

fish fingers 063




U zadnje vrijeme sam stalno na nekim proslavama, slavljima,
uvijek neki jednolicni recepti, pretezno mesni,
mesa kao u prici na svakom koraku,
a iskreno, meso mi je dosadilo.
Meso obozavam, to je bez daljnjeg,
i to sto krvavije, meni draze,
ali nekada mi stvarno treba odmor od svega toga.
Uzelim se ribe, koju obozavam, a i zeleni koju mogu stvarno jesti svaki dan i to za svaki obrok.

Jucer sam nasla krasne riblje filete, koje iskreno rijetko kupujem,
preferiram cijelu ribu koju cu filetirati sama,
al jucer su me bas privukli gotovi fileti ribe.
Kupila sam tri komada, ucinili su mi se malo vecima u frizideru,
a poslije mi bilo zao sto nisam kupila jos koji.
Nas je pet u obitelji i ne zna se tko voli ribu vise od koga,
a ja kupila tri fileta......
Inace, dok sam zivjela u Australiji, nisam znala ni jedno dijete koje ne voli fish fingers,
valjda je to nekim roditeljima bio jedini nacin da natjeraju djecu da pojedu ribu,
a koliko je ribe u smrznutim paketicima pod istim nazivom, ne zelim uopce misliti,
cini mi se svega vise nego ribe.
Kupila ih i ja jednom i bilo mi dosta,
nisam nikada vise.
Moja djeca vole ribu, pa nikada nisam ni imala potrebe da je skrivam u krusne mrvice, osim kada sam to , naravno, radila namjerno,
a uvijek kazem da ce dijete pojesti sto god, samo ako je pohano, a pogotovo ako je jos i zapeceno sa sirom.

fish fingers 037

Ovaj put, sam od fileta radila male duguljaste polpetice ili kako sam u jednoj knjizi nasla naziv "riblje kobasice".

Koristila sam;

700 g ribljih fileta bez koze
2 snite kruha
sol
papar
persin
5 jaja
mlijeko
brasno za pohanje
krusne mrvice
ulje za przenje


Najprije snite kruha preliti sa mlijekom i pustiti da odstoji 10 tak minuta.
Kruh ocijediti od mlijeka.
Riblje filete narezati na komade i u multipraktiku ih sameljete zajedno sa ocijedjenim kruhom,
moze se ostaviti malo grublje teksture.

fish fingers 002

Dodati sol, papar, sitno narezan persin i dva lagano izmucena jaja,
izmijesati da se dobije jednolicna smijesa.

fish fingers 008

Brasnjavim rukama uzimati smijesu ( oko 1 zlicu) i oblikovati duguljaste trake,
kao male kobasice, koje zatim stavljamo u preostala tri izmucena jaja, pa onda u mrvice.

fish fingers 021

Przimo u zagrijanom ulju pazeci da ne izgore,
ostavimo malo na kuhinjskom ubrusu pa zatim posluzimo.

fish fingers 027

Krasno je kao predjelo, posluzeno uz limun i tartar sos,
a isto tako je ukusno kao glavno jelo uz dodatak blitve pod ulje ili kakvu salatu.
Dobar tek !

Read more...

Tuesday, September 7, 2010

Giardiniera ili ukiseljeno povrce

kiselina 003



Jos kad sam bila dijete, sijecam se moje mame koja je obavezno svake godine kiselila povrce.
Najcesce je to bila ukiseljena paprika, kapula i ljutika, a i zelena pomidora koju sam mrzila iz dna duse,
to mi za razliku od kapule i ljutike nikako nije pasalo .
Bilo mi je pre, pre kiselo.

kiselina 024

Naravno, kako vrijeme leti i godine prolaze, a tako se i mijenjaju nasi ukusi i okusi, promijenila sam misljenje o zelenoj pomidori,
barem ovoj koju ja spremam na moj nacin,
one mamine su mi jos uvijek malo kiselije nego sto ja volim......al'naravno, sve zavisi o ukusu koji preferiramo.
Prije nekih desetak + godina sam prvi put radila ovaj recept i odusevila se.
Kada bih ovo probala zatvorenih ociju, nikada ne bih pogodila da je to zelena pomidora,
tak da ovo preporucam svima koji misle da je ne vole.


kiselina 042

Recept mi je dala moja prijateljica Helena, koji je ona dobila od jedne starije gospodje iz okolice Zagreba,
a ja godinama poslije listajuci svoje omiljene kuharice nadjem isti recept al pod drugacijim imenom......Giardiniera,
Recept za Giardinieru sam nasla u knjizi "Our Table" autorice Marie Ponte, naravno talijanke,
a cija mi se knjiga jaaako svidjela.
Pronasla sam da se moze na ovaj nacin koristiti bilo koje povrce, zasebno ili pomijesano nije uopce vazno,
u svakoj varijaciji bude odlicno.

kiselina 084

Ja sam ove godine bila jako vrijedna,
radila sam i pomidoru i balancane,pa opet balancane a i nekoliko teglica pomijesanog povrca.
Moram priznati da sam balancane ove godine radila prvi put i stvarno sam vise nego zadovoljna.
Naime, kada sam prvi put napravila balancane, imala sam ih nekih mozda 10-tak kila, a kada se sve zavrsilo izislo mi je samo pet malih teglica......
tada sam napravila drugu turu koju sam bar usesterostrucila :))))
Sirugno sam napravila nekih sezdeset kila, malo za mene,
a malo za moje prijatelje.
To mi nekako bude krasan poklon, malo drugaciji,
puno drazi od kave ili neceg drugog :)
Ljudi se iznenade,
a pogotovo se iznenade kada im recem da balancane nisam kuhala.
Sol i kvasina odrade svoje.

balancane 136


Potrebno je:

morska sol
bijela kvasina (ocat)
balancane (oguljene), najbolje srednje velicine
zelene pomidore
crvena i / ili zuta paprika, ociscena od peteljke i sjemenki
mladi zeleni fazol
selen (celer), unutarnji dio stabljike a moze i lisce

maslinovo ulje
cesnjak
origano
ljuta papricica (ako zelite)

Povrce oprati.

maraton ladja, zelene pomidore 068

maraton ladja, zelene pomidore 085

Pomidore narezati na komadice ako koristimo sljive (Roma), a ako koristimo velike okrugle naribati ih na ribezu na ploskice.

maraton ladja, zelene pomidore 087

maraton ladja, zelene pomidore 097

Balancane oguliti od koze i izrezati na uske trake.

zelene pomidore, balancane i puding torta 021

zelene pomidore, balancane i puding torta 025

Paprike ocistiti od sjemenki i peteljki te i njih narezati na trake
Fazol narezati na komade velicine 2-3 centimetra.
Narezano povrce dobro zasoliti i izmjesati.

maraton ladja, zelene pomidore 123

maraton ladja, zelene pomidore 111

zelene pomidore, balancane i puding torta 026

Omjer za sol bi bio bar 150 g soli na 3 kg povrca.
Povrce staviti u prikladnu posudu i staviti pod "piz",
opteretiti ga.
Ostaviti tako da odstoji dva dana,
a zatim povrce dobro ocijediti.

maraton ladja, zelene pomidore 134

balancane 027

Zakuhati bijelu kvasinu i ohladiti je pa sa njom preliti povrce,
povrce mora biti sasvim preliveno kvasinom,
ponovno opteretit i ostaviti jos 24 sata.
Ponovno ocijediti

maraton ladja, zelene pomidore 141

balancane 157

balancane 002

te zaciniti maslinovim uljem, cesnjakom i origanom.

balancane 065



Ako ste ljubitelji ljute paprike moze se i ona ubaciti.
Staviti u teglice (staklenke), nadoliti maslinovim uljem i zatvoriti.

balancane 076

balancane 094

zelene pomidore, balancane i puding torta 003-1

balancane 107

balancane 171


Moze se jesti za tri tjedna,
a ovako spremljeno povrce moze trajati i do 18 mjeseci, tako da je stvarno odlicna ideja raditi ga u vecim kolicinama.


kiselina 030

Ja sam radila i mijesano i zasebno povrce,
svako je lijepo na svoj nacin i stvarno ne znam koje bi izabrala za moj favorit.
Ovako spremljeno povrce je odlicno posluzeno uz prsut ili salamu,
sa svim i svacim,
a moze se jesti i samo sa komadom dobrog kruha i naravno uz casu vina.
Dobar tek !!!!!





Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP