Thursday, January 27, 2011

Limoncello po Brocki

limoncello 118




Nisam bas neki ispijac alkohola osim ako je vino u pitanju,
casa dobrog crnog vina mi je najdraza popiti iza jela,
to ne odbijam nikada.
Zestoka pica apsolutno ne trosim, mozda 2-3 vodke u godini pomijesane sa sokom od narance i to bi bilo to.
Za Limoncello nisam ni cula jer nisam bas ni ispijac likera...bar nisam bila do sada,
al ovo pice me odusevilo.
Valjda nisam bila ispijac ovih domacih likera zato sto tamo gdje sam ja zivjela, pravljenje rakije je bilo zakonom strogo zabranjeno

limoncello 041


Recept Limoncella je postavila Brocka davno na Coolku, al posto takve stvari nisam tosila, taj recept nisam ni primjetila,
al dolaskom kuci probala sam ga kod moje prijateljice Line i odusevila se okusom.
Inace kod Line ima i maslinika, nasade mandarina a i limuna,
a ona posto je prijateljica siroke ruke sve to podijeli sa mnom.

limoncello 081


Ove godine smo imali i svoje vino po prvi put tako da smo na kraju imali i rakije.
Vise nije bilo potrebe traziti rakiju od tate ili nekog drugog,
ima je vise nego dovoljno......bar je tako moj muz mislio
Radila sam ga duplu dozu ove godine i uvidjela da ce nam to biti malo, tako da sam ponovno napravila duplo.
Nismo sve popili ni od prve ture,
nesto se popije, al dosta zam podijelila prijateljima na poklon, tako da imam jako male zalihe.
Brocka je inace moja apsolutna kraljica likera,
ima ih raznoraznih......sve fino i domace.
Radila sam njezinu ragacusu.......
i ona je nestala brzinom svetlosti.
Cini mi se malo cudno, al moj muz obozava ovakve stvari,
cudno mi je zato sto muskarci inace piju zesce stvari,
al ne ovaj moj :)
Ja sam ovaj recept malo doradila po svom,
u stvari prilagodila sam pripremu rada prema sebi, onako kako je meni lakse,
mada mislim da je u principu sve to isto kao u originalu.
O orginal receptu Limoncella ne zelim pricati, jer iskreno, ni ne znam puno,
al gledajuci na Googlu, ima raznoraznih recepata....
sa votkom, rakijom, cistim alkoholom,
samo sa korom od limuna, sa korom i sa sokom,
sa mlijekom, sa vrhnjem.............
ima svasta.
Mene je ovaj recept odusevio.


limoncello 083


Za Limoncello po Brocki potrebno je:


3 l rakije lozovace
1,25 g secera
1 kg neprskanih limuna
2 vrecice vanila secera
1 mahuna vanilije




Limunu oguliti koru i mesu limuna odstraniti kostice i isjeci i izmiksati stapnim mikserom.
U staklenu posudu sireg grla dodati limun, vanilije, rakiju i secer, te zatvoriti i pohraniti na tamno mjesto najmanje 40 dana.
Povremeno protresti posudu da se secer rastopi.
nakon 40 dana izvaditi koru od limunaa ostatak propasirati kroz pasirku i razliti u boce.
Bocu Limoncella drzati u zamrzivacu prije konzumiranja,
a posluziti liker u hladnim casama.




limoncelo 022

limoncelo 029

limoncelo 035

Ja sam ogulila koru limuna pazeci pri tom da minimalno koristim bijeli, gorki dio limuna.

limoncelo 040

limoncelo 050

Nisam koristila stapni mikser vec blender tako da na kraju nisam ni imala sto propasirati, sve je vec bilo unutra propasirano.
Svejedno sam dobila prekrasne komadice ili mrvice limuna u casi.
Limoncelo mi je prekrasne mutne zute boje.
Posto je moja rakija malo jaca, seceru sam dodala malo vode i na taj nacin ga rastopila, te tu smjesu dodala rakiji i limunu,
nije bilo potrebe protresati povremeno posudi.
Napravila i zaboravila na njega 40 dana........

limoncello 013


cekala i docekala,
I stvarno je bilo vrijedno cekanja svake minute.

U zdravlje !!!!!!

limoncello 008

Read more...

Tuesday, January 11, 2011

Lagani osvrt na prosinac i idemo dalje / Almond bread

almond bread 138




Lijenost je jedan od sedam smrtnih grijeha.....
Mada sebe smatram mnogo cim osim lijenom, pisanje bloga u zadnje vrijeme mi ne ide na ruku.
Tu sam se razlijenila skroz.
Nije da se nije radilo, al toliko se toga dogodilo a i toliko napravilo da jednostavno nisam toliko brza da sve zapisem.
U prosincu sam napisala samo jedan post..........
sram me bilo :(
Al, sve ce se nadoknaditi....
U tom prosincu u kojem nisam nista pisala smo ponovno imali poplavu u Metkovicu i to dva puta,
znaci imali smo tri poplave u godini dana.

Bozicni shopping smo zamjenili gumenim cizmama i pumpama za vodu, a bozicno ukrasavanje su nam bile vrece pijeska za pravljenje nasipa.

Strasno,
osjecala sam se vjerujem kao i vecina ljudi, najprije bespomocno a onda cak i ljutito.
Zao mi je ljudi kojima je usla voda u kucu,
a stvarno ih je puno,
cini mi se da se mi kojima je ostalo suho mozemo izbrojiti na prste ruku koliko nas je.
Cudno je koliko takve situacije ljude zblize,
koliko su ljudi voljni pomoci jedni drugima iako se i ne znaju.....
mada ima i onih drugih koje nije briga za nista nego za sebe....
al na kraju kada se sve zbroji, vise je ljudi,
puno vise je ljudi nego ovih drugih.


U prosincu smo, bas u to vrijeme poplave izgubili, mogu slobodno reci i legendu grada Metkovica,
naseg profesora Zubcica.
Meni to jos nije uslo u glavu.......
To je bio covjek veeeelikog srca,
ostat ce zapamcen meni po mnogo cemu, a generacijama koji ga nisu upoznavale, po pjesmi "Metkovicu moj lipi" koja kao da je postala himna ne samo grada vec cijele doline.


Al idemo dalje,
lijepe uspomene sacuvamo u srcu, stisnemo zube i idemo.....

almond bread 132

Nisam od onih, mada bi u situacijama kakav mi je bio prosinac mjesec voljela da jesam, koji napisu post unaprijed i samo ga dorade i objave.
Ja sve ostavljam za poslije, za poslije.....pa valjda cu imat malo vise inspiracije sutra.....
Ne smijem vise odgadjat, jer mi se nakupilo malo i previse materijala.
Mislila sam se koji recept da stavim, jer stvarno se radilo svasta ovog i proslog mjeseca....
ovaj put cemo nesto slatkasto.

almond bread 156

Kruh od badema ili Almond Bread je jedan od provjereno dobrih biskvita kojeg radim vec godinama.
Tradicionalni talijanski keksi koji su se udomacili u modernoj australskoj a i mojoj kuhinji.
Kada ostane viska bjelanjaca i kada ne znamo sta s njima ovo je savrsena prilika iskoristiti ih.
Znala bih ja sta cu sa bjelanjcima da je ljeto i da imam svjeze sastojke.......
najradije sam ih iskoristavala u radjenju Pavlove.....al to cu sacekat jos koji mjesec.

almond bread 176

Ove kekse sam radila prije Bozica,
mogu jako dugo stajati ako su pravilno prosuseni.
Nisu dugo stajali.....radila sam smjesu od 14 bjelanjaka i okrenili su se svega 2-3 dana,
al neka, bolje da je tako,
napokon mi se kolaci svi pojedu, a ne da ih prebacivam iz jedne zdjele u drugu, a na kraju dosta toga zavrsi u smecu.

almond bread 093

Ovaj kolac mi je "prosao" kod mog tate i to izgleda "odlicnim".
A on ne bi bio on da mu nije dao posebno ime na koje smo mi prasnuli u smjeh.......
Inace, ovi keksici su takva navlakusa.....najgore je pojest jedan i tada ne mozete stati.


Potrebno je:


3 bjelanjca
1/2 solje secera
1 solja brasna
125 g cijelih neoguljenih badema


Istuci bjelanjke i lagano im dodavati secer.
Snijeg ne treba biti pretvrd.
Lagano kuhacom umijesati brasno i bademe te istresti smjesu u lagano nauljenu i pobrasnjenu tepsiju promjera20 cmx 10 cm .
Ja koristim papir za pecenje.
Peci na 190*-200* oko 30 - 40 minuta.

almond bread 023

almond bread 035

Kad je pecen ostaviti ga u kalupu da se sasvim ohladi a onda ga izvaditi i zamotati u plasticnu foliju i ostaviti dan ili dva da pociva.
Svrha cekanja onaj dan ili dva je da kruh malo omeksa i da se lakse reze.

Tijesto se odmota i reze na tanke snitice,
moze se raditi ostrim nozem a moze i na masinu za rezanje mesa, to je nekako najzgodnije.

almond bread 040

almond bread 047

Snitice posloziti u tepsiju u jednom sloju i staviti u lagano zagrijanu pecnicu 120 *-150* da se posuse i postanu hrskave nekih 15-tak minuta.

almond bread 105

Ohladjene spremiti i drzati poklopljene,
a mogu stajati jako dugo.

almond bread 126

Posluziti uz sladoled ili kavu.

almond bread 179

Recept je preuzet iz Australian Womens Weekly.
Ja obicno dodam malo esencije od badema i vanile, a umjesto badema se mogu koristiti i pistacije a za sareniju verziju suho voce u kombinaciji sa bademima.
Kruh bude jako izdasan, posebno ako radite duplu smjesu.

almond bread 152

Dobar tek !!

Read more...

Wednesday, January 5, 2011

Komadic Tibeta u Metkovicu

mliniste, tibetska gljiva 022


Prosle godine sam tek cula za tibetsku gljivu, do tada nisam pojma imala sta je to.

Zahvaljujuci, uvijek kazem, sveznajucem Google-u danas to vise nije nepoznanica.
Prvi put sam to vidjela kod Snjezane na blogu , pa kod Maje,a onda je ta "manija" zahvatila Coolinariku, a tako i mene.
Dokopala sam je se i ja ;)
Citajuci o njoj i ja sam je zamisljala kao neki ogromni sampinjon, a u stvari izgleda potpuno drugacije,
mene izgledom podsjeca na cvjetove cvjetace kupusa.
Hrani se mlijekom koje poslije 24 sata pretvori u kefir prekrasnog okusa koji je navodno ljekovit.
Informacija je pun internet a ukratko o gljivi bi bilo ovo:



TIBETANSKA GLJIVA

1.Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara kolesterol u krvnim žilama
3.Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara žučne kamence
4.Liječi gušteraču, jetru i slezenu
5.Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
6.Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta.
7.Regulira krvni tlak
8.Liječi bolesne bubrege i kontrolira mokraćne puteve
9.Zaustavlja razvoj metastaza
10.Spriječava brzo starenje
11.U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12.Sadrži vitamine potrebne za život

NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU

Dvije velike plastične žlice gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25l ) mlijeka.

Nakon 24 sata promiješati drvenom ili plastičnom žlicom i procijediti kroz plastično cjedilo (ono veće, ono za čaj je premalo).

Činite to nježno da ne oštetite gljivu. Procijeđeno mlijeko popijte.

Pazite da ne popijete ni djelić gljive, ni djelić gljive ne smije dospjeti u odvod sudopera ili kanalizaciju.

Gljivu u cjedilu oprati pod mlazom hladne vode.

Ispranu gljivu staviti u čistu staklenku, naliti mlijeko i promješati.

Staklenku poklopljenu plastičnim poklopcem držati na sobnoj temperaturi

Gljiva se ne smije dodirivati prstima niti metalnim predmetima!!!

NE DRŽATI U FRIŽIDERU!!!!


KURA

Mlijeko piti 20 dana i to prije spavanja ( dakle samo jednom dnevno)

Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzirati 10 dana.

Kuru ponovite nekoliko puta dok se ne osjeti poboljšanje.

Gljiva mora uvijek biti u mlijeku jer inače pocrni i nakon 24 sata gubi ljekovitost.

Za vrijeme pauze od 10 dana gljivu treba redovito svaki dan čistiti i držati u mlijeku.

Zdrava gljiva podvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.


NAPOMENA

U Europu je gljivu donio jedan profesor Uniklinike u Glowitzu

Radio je u Indiji preko pet godina i razbolio se od raka jetre..

Monasi su ga izlječili pomoću ove gljive pa ih je prije povratka u Poljsku zamolio da mu daju gljivu.



Koliko je ovo istina ne znam,al u svakom slucaju kefir je super ukusan da ga svi moji ukucani rado piju.

Gledajuci po netu takodjer sam pronasla i razlicite informacije,

neki kazu gljivu prati svaki dan i stavljati ponovno u opranu staklenku dok drugi kazu da se gljiva ne pere, da se ta ljekovita svojstva nalaze bas oko gljive dok se kefir cijedi,cak da ni staklenku nije potrebno prati svaki put ako ce se ista koristiti......

I da nije potrebno praviti pauzu...

Ja osobno ne vidim zasto je ta pauza potrebna, ovo ne moze nauditi nikako.

U svakom slucaju ja sam je dobila od moje prijateljice i drago mi je da je imam,

mazim je i pazim i jedva cekam kada ce mi narasti pa da mogu dijeliti.


Znaci:


mliniste, tibetska gljiva 007


Sadrzaj staklenke u kojoj je gljivica odstajala 24 sata procijediti u plasticnoj cjedaljci,


mliniste, tibetska gljiva 012

mliniste, tibetska gljiva 026


te je oprati pod mlazom vode,


mliniste, tibetska gljiva 019


lagano i pazljivo promijesati pomagajuci se drvenom ili plasticnom kuhacom.


mliniste, tibetska gljiva 035

mliniste, tibetska gljiva 040


Gljivu pazljivo prebaciti u staklenku, preliti je mlijekom, poklopiti je gazom ili papirnatom maramicom i ponovno je pustiti da odstaje na sobnoj temperaturi 24 sata.


mliniste, tibetska gljiva 041


Postupak sutra ponoviti i to je to.

Procijedjeni kefir ako ne pijete odmah mozete sacuvati u frizideru i piti po zelji.


mliniste, tibetska gljiva 040


I ono najvaznije........ne zaboravite gljivicu podijeliti kada naraste.

U ljetnom periodu gljivica se moze slobodno preko dana ili noci ( po zelji) staviti u frizider,

nece joj nista biti, jedinoce joj se usporiti brzina rasta.

Uzivati u okusu,


mliniste, tibetska gljiva 048


Nekako mi se cini da ce mi dugo trebati dok napravim kolicinu koja je mojim ukucanima dovoljna......


Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP