Thursday, January 27, 2011

Limoncello po Brocki

limoncello 118




Nisam bas neki ispijac alkohola osim ako je vino u pitanju,
casa dobrog crnog vina mi je najdraza popiti iza jela,
to ne odbijam nikada.
Zestoka pica apsolutno ne trosim, mozda 2-3 vodke u godini pomijesane sa sokom od narance i to bi bilo to.
Za Limoncello nisam ni cula jer nisam bas ni ispijac likera...bar nisam bila do sada,
al ovo pice me odusevilo.
Valjda nisam bila ispijac ovih domacih likera zato sto tamo gdje sam ja zivjela, pravljenje rakije je bilo zakonom strogo zabranjeno

limoncello 041


Recept Limoncella je postavila Brocka davno na Coolku, al posto takve stvari nisam tosila, taj recept nisam ni primjetila,
al dolaskom kuci probala sam ga kod moje prijateljice Line i odusevila se okusom.
Inace kod Line ima i maslinika, nasade mandarina a i limuna,
a ona posto je prijateljica siroke ruke sve to podijeli sa mnom.

limoncello 081


Ove godine smo imali i svoje vino po prvi put tako da smo na kraju imali i rakije.
Vise nije bilo potrebe traziti rakiju od tate ili nekog drugog,
ima je vise nego dovoljno......bar je tako moj muz mislio
Radila sam ga duplu dozu ove godine i uvidjela da ce nam to biti malo, tako da sam ponovno napravila duplo.
Nismo sve popili ni od prve ture,
nesto se popije, al dosta zam podijelila prijateljima na poklon, tako da imam jako male zalihe.
Brocka je inace moja apsolutna kraljica likera,
ima ih raznoraznih......sve fino i domace.
Radila sam njezinu ragacusu.......
i ona je nestala brzinom svetlosti.
Cini mi se malo cudno, al moj muz obozava ovakve stvari,
cudno mi je zato sto muskarci inace piju zesce stvari,
al ne ovaj moj :)
Ja sam ovaj recept malo doradila po svom,
u stvari prilagodila sam pripremu rada prema sebi, onako kako je meni lakse,
mada mislim da je u principu sve to isto kao u originalu.
O orginal receptu Limoncella ne zelim pricati, jer iskreno, ni ne znam puno,
al gledajuci na Googlu, ima raznoraznih recepata....
sa votkom, rakijom, cistim alkoholom,
samo sa korom od limuna, sa korom i sa sokom,
sa mlijekom, sa vrhnjem.............
ima svasta.
Mene je ovaj recept odusevio.


limoncello 083


Za Limoncello po Brocki potrebno je:


3 l rakije lozovace
1,25 g secera
1 kg neprskanih limuna
2 vrecice vanila secera
1 mahuna vanilije




Limunu oguliti koru i mesu limuna odstraniti kostice i isjeci i izmiksati stapnim mikserom.
U staklenu posudu sireg grla dodati limun, vanilije, rakiju i secer, te zatvoriti i pohraniti na tamno mjesto najmanje 40 dana.
Povremeno protresti posudu da se secer rastopi.
nakon 40 dana izvaditi koru od limunaa ostatak propasirati kroz pasirku i razliti u boce.
Bocu Limoncella drzati u zamrzivacu prije konzumiranja,
a posluziti liker u hladnim casama.




limoncelo 022

limoncelo 029

limoncelo 035

Ja sam ogulila koru limuna pazeci pri tom da minimalno koristim bijeli, gorki dio limuna.

limoncelo 040

limoncelo 050

Nisam koristila stapni mikser vec blender tako da na kraju nisam ni imala sto propasirati, sve je vec bilo unutra propasirano.
Svejedno sam dobila prekrasne komadice ili mrvice limuna u casi.
Limoncelo mi je prekrasne mutne zute boje.
Posto je moja rakija malo jaca, seceru sam dodala malo vode i na taj nacin ga rastopila, te tu smjesu dodala rakiji i limunu,
nije bilo potrebe protresati povremeno posudi.
Napravila i zaboravila na njega 40 dana........

limoncello 013


cekala i docekala,
I stvarno je bilo vrijedno cekanja svake minute.

U zdravlje !!!!!!

limoncello 008

Read more...

Wednesday, January 5, 2011

Komadic Tibeta u Metkovicu

mliniste, tibetska gljiva 022


Prosle godine sam tek cula za tibetsku gljivu, do tada nisam pojma imala sta je to.

Zahvaljujuci, uvijek kazem, sveznajucem Google-u danas to vise nije nepoznanica.
Prvi put sam to vidjela kod Snjezane na blogu , pa kod Maje,a onda je ta "manija" zahvatila Coolinariku, a tako i mene.
Dokopala sam je se i ja ;)
Citajuci o njoj i ja sam je zamisljala kao neki ogromni sampinjon, a u stvari izgleda potpuno drugacije,
mene izgledom podsjeca na cvjetove cvjetace kupusa.
Hrani se mlijekom koje poslije 24 sata pretvori u kefir prekrasnog okusa koji je navodno ljekovit.
Informacija je pun internet a ukratko o gljivi bi bilo ovo:



TIBETANSKA GLJIVA

1.Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara kolesterol u krvnim žilama
3.Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara žučne kamence
4.Liječi gušteraču, jetru i slezenu
5.Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
6.Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta.
7.Regulira krvni tlak
8.Liječi bolesne bubrege i kontrolira mokraćne puteve
9.Zaustavlja razvoj metastaza
10.Spriječava brzo starenje
11.U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12.Sadrži vitamine potrebne za život

NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU

Dvije velike plastične žlice gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25l ) mlijeka.

Nakon 24 sata promiješati drvenom ili plastičnom žlicom i procijediti kroz plastično cjedilo (ono veće, ono za čaj je premalo).

Činite to nježno da ne oštetite gljivu. Procijeđeno mlijeko popijte.

Pazite da ne popijete ni djelić gljive, ni djelić gljive ne smije dospjeti u odvod sudopera ili kanalizaciju.

Gljivu u cjedilu oprati pod mlazom hladne vode.

Ispranu gljivu staviti u čistu staklenku, naliti mlijeko i promješati.

Staklenku poklopljenu plastičnim poklopcem držati na sobnoj temperaturi

Gljiva se ne smije dodirivati prstima niti metalnim predmetima!!!

NE DRŽATI U FRIŽIDERU!!!!


KURA

Mlijeko piti 20 dana i to prije spavanja ( dakle samo jednom dnevno)

Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzirati 10 dana.

Kuru ponovite nekoliko puta dok se ne osjeti poboljšanje.

Gljiva mora uvijek biti u mlijeku jer inače pocrni i nakon 24 sata gubi ljekovitost.

Za vrijeme pauze od 10 dana gljivu treba redovito svaki dan čistiti i držati u mlijeku.

Zdrava gljiva podvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.


NAPOMENA

U Europu je gljivu donio jedan profesor Uniklinike u Glowitzu

Radio je u Indiji preko pet godina i razbolio se od raka jetre..

Monasi su ga izlječili pomoću ove gljive pa ih je prije povratka u Poljsku zamolio da mu daju gljivu.



Koliko je ovo istina ne znam,al u svakom slucaju kefir je super ukusan da ga svi moji ukucani rado piju.

Gledajuci po netu takodjer sam pronasla i razlicite informacije,

neki kazu gljivu prati svaki dan i stavljati ponovno u opranu staklenku dok drugi kazu da se gljiva ne pere, da se ta ljekovita svojstva nalaze bas oko gljive dok se kefir cijedi,cak da ni staklenku nije potrebno prati svaki put ako ce se ista koristiti......

I da nije potrebno praviti pauzu...

Ja osobno ne vidim zasto je ta pauza potrebna, ovo ne moze nauditi nikako.

U svakom slucaju ja sam je dobila od moje prijateljice i drago mi je da je imam,

mazim je i pazim i jedva cekam kada ce mi narasti pa da mogu dijeliti.


Znaci:


mliniste, tibetska gljiva 007


Sadrzaj staklenke u kojoj je gljivica odstajala 24 sata procijediti u plasticnoj cjedaljci,


mliniste, tibetska gljiva 012

mliniste, tibetska gljiva 026


te je oprati pod mlazom vode,


mliniste, tibetska gljiva 019


lagano i pazljivo promijesati pomagajuci se drvenom ili plasticnom kuhacom.


mliniste, tibetska gljiva 035

mliniste, tibetska gljiva 040


Gljivu pazljivo prebaciti u staklenku, preliti je mlijekom, poklopiti je gazom ili papirnatom maramicom i ponovno je pustiti da odstaje na sobnoj temperaturi 24 sata.


mliniste, tibetska gljiva 041


Postupak sutra ponoviti i to je to.

Procijedjeni kefir ako ne pijete odmah mozete sacuvati u frizideru i piti po zelji.


mliniste, tibetska gljiva 040


I ono najvaznije........ne zaboravite gljivicu podijeliti kada naraste.

U ljetnom periodu gljivica se moze slobodno preko dana ili noci ( po zelji) staviti u frizider,

nece joj nista biti, jedinoce joj se usporiti brzina rasta.

Uzivati u okusu,


mliniste, tibetska gljiva 048


Nekako mi se cini da ce mi dugo trebati dok napravim kolicinu koja je mojim ukucanima dovoljna......


Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP