Thursday, September 22, 2011

Namaz od jabuka i cimeta ili apple and cinnamon butter

djem od jabuka 048-1



Odakle da krenem ????
Dal'da najprije recem kako me evo opet sa staklenkama ili kako nam je ljeto vec gotovo ili kako me krpi nesto skroz stoto.
Ma nevazno skroz, sve ce svakako doci na red !
Da, ljeto je izgleda gotovo, bar one velike vrucine koje su mi pocele smetati,
ne znam da li bi se zbog toga veselila ili da za njim zalim.
Nema veze, stici ce opet i prije nego sto mislimo.
Ali nam zato stize jesen,
jos jedno prekrasno godisnje doba, puno svega i svacega.
Cini mi se da je jesen cak najraskosnije godisnje doba....
u stvari....za mene svako doba ima svoju car.
sada kada su nestale vrucine a jos je uvijek dovoljno toplo, kao da je izmijesano ljeto sa jeseni,
kao da se ljeto upotpunilo sa jesenskim plodovima zemlje kojih stvarno ima u izobilju.
Ovo mi je i vrijeme kada hvatamo sve ono cega je bilo tokom cijelog ljeta, ono ljetno zadnje, po mom ukusu sada i najukusnije jer je sazorilo bas onako kako i treba.

djem od jabuka 055-1

Od moje drage prijateljice sam dobila izobilje domacih jabuka.
 Moram ih  iskoristiti, a ima ih toliko da biram nacin na koji cu !!!
Od mali milion kolaca sa jabukama, ja se nisam mogla odlucit koji cu najprije radit pa sam otisla u sasvim drugom pravcu....ja sam njih fino stavila u staklenke, tako da sto duze traju.
Ovdje dolazi ono sa pocetka posta, opet ja sa staklenkama ;)
Sada je vrijeme toga, a steta bi bila da se zazelimo necega zimi kada toga sada imamo u izobilju.
Jabuke i cimet su mi savrsen par,
uvijek povezivam jedno uz drugo,
a volim oboje.
Cimet mi je tako topal zacin, opojan i mirisan,  malo je reci da ga volim koristiti,
trpam ga gdje god stignem i obozavam mu okus.
Ne znam jeste li znali da cimet pozitivno djeluje na razinu secera i kolesterola u krvi ! 
Ne znam da bih ovo nazvala djemom, a mogla bi....ali
namaz je sasvim OK.

djem od jabuka 077-1


Potrebno je:


2 salice apple cider
1 kg jabuka, ociscene i narezane na komadice
sok i korica jednog limuna
1 zlicica mljevenog cimeta
280 g secera
Staviti apple cider u lonac dovesti do vrenja.
Ostavimo da se ukuha do pola pa dodamo jabuke, limunov sok i naribanu limunovu koricu.Poklopimo i kuhamo na srednjoj vatri oko 10 minuta, zatim lonac otklopimo i kuhamo 20-30 minuta, tj. dok jabuke sasvim omeksaju.

2011-09-22 djem od jabuka

Lagano prohladimo pa kuhane jabuke stavimo u blender i dobro izmjesamo dok smjesa ne postane glatka.
Smjesu tada propasiramo kroz cijedaljku i izmjerimo kolicinu propasiranih jabuka.
U cist lonac stavimo izmjerenu smjesu i dodamo mu secer.
Na svakih 600 ml pirea dodamo 275 g secera.
Dodamo i cimet te pire mijesamo neprestalno na laganoj vatri dok se secer otopi, a zatim lagano pojacamo temperaturu i kuhamo jos 20-tak minuta, odnosno dok se namaz ne zgusne.
Najbolje cemo provjetit gustocu ako na hladan tanjur stavimo zlicicu namaza i ako zadrzava oblik ili ako se kada je djem u pitanju lagano mezura.
Vruc namaz prebacimo u sterilizirane i zagrijane staklenke i ostavimo par dana na hladnom i tamnom mjestu da se okusi prozmu.
Meni je od ove smjese izislo malo preko 600 ml namaza.
Ovo je jako ukusno, jako fino i mirisno.
Nije pretjerano slatko....taman onako kako volim ;)

djem od jabuka 076-1

Dobar tek !!!!

Read more...

Sunday, September 4, 2011

Snecin pekmez od sljiva i cokolade


snecin pekmez 023




Evo mene opet sa  staklenkama !!!
Kasno ljeto i pocetak jeseni i jesu vrijeme staklenki.
Mada svako godisnje doba za mene ima posebnu draz, bas ovo vrijeme mi je na neki nacin posebno.
Ja to cak ni ne zovem spremanjem zimnice, vec pakiranjem ljeta u staklenke.
I volim to raditi jakoooo.....

snecin pekmez 005

Vec odavno sam vidjela ovaj recept na Coolinariki, al nisam ga probala do prosle godine....doduse neuspjesno tada, ali dovoljno da me miris koji je preplavio tada moju kucu osvoji.
Lani sam u nedostatku sljiva radila pola kolicine sljiva, al sam se zezla i pekla puno vrijeme koje je bilo naznaceno pa mi je ostao tvrd, ali kazem vam, miris je bio fantastican.
Toliko me je osvojio da sam ove godine jedva cekala sezonu sljiva pa da ga napravim kako treba.
Jednostavne stvari u zivotu su najcesce one najbolje, pa tako i ovaj pekmez.
Nema ovdje puno mudrolije a ni previse dodataka, al je opet poseban na svoj nacin.
Ovaj recept je Sneca postavila na Coolinariku prije par godina, a ja ga, naravno, uz njezino dopustenje postavljam ovdje na blog.
Sneca je inace, za mene, jedna jako fina "dama" za koju sam davno primjetila da voli fino papat !
Po mom misljenju jedna odmjerena, pristojna i pametna dama puna prekrasnih recepata.
Neke sam probala a neki su u planu uskoro, tako da sam uvjerena da cu obogatit svoji kuhinju jos kojom ljepotom !

snecin pekmez 014

Probala sam pekmeza i pekmeza, al ovaj pekmez mi je poseban iz vise razloga.
Najprije, ne treba ga mijesati ni visiti nad loncem satima, vec staviti sve u dovoljno duboku i veliku posudu, staviti u pecnicu i zaboraviti na njega.
Nema prskanja ni nepotrebnog ciscenja i ribanja, a nema ni mijesanja.
Slobodno dok vas se sve lijepo ispece mozete odraditi milion drugih stvari po kuci.
Druga stvar koja mi se svidja je okus.
Dok vam se pekmez pece po kuci ce se sirit prekrasan miris,a kada se ohladi sebe cete nagradit necim posebnim.
Osjete se i sljive i cokolada, a i rum.
Cokolada, posto se ne stavlja u nekoj ogromnoj mjeri da neku posebnu notu, osjetite je, al ne dominira.
A treca stvar koju kod ovog recepta volim je tekstura.

snecin pekmez 036

Voce kao da ostane u komadu, ali kada ga razmazete na kruh ili gdje ga god koristite, se maze i ne osjete se komadici, tako da i oni koji vole samo glatke namaze ovo mogu jesti i vjerujem da se nitko ne bi bunio ;)

snecin pekmez 008

Pekmez se ostavi malo rijedji, nije ga potrebno previse ugustit.
Ovo mi je bilo takodjer interesantno jer je Sneca rekla da ga oni jedu zlicicom iz teglica kao slatko, a posto ja slatko nisam nikada ni jela ni pravila  probala sam pogoditi pravu teksturu i mislim da sam uspjela.
I da dalje ne duljim evo i recepta !

Potrebno je:
4 kg ociscenih sljiva
3kg secera ( ja sam koristila malo manje od 2 kg)
100 g fine gorke cokolade
4 kasike ruma

Ociscene sljive narezat na pole i staviti u lonac i presuti secerom.
Peci na 170* 3-4 sata.
Dodati cokoladu koja se moze predhodno rastopiti, dodati u prahu ili samo nalomiti i pazljivo je umijesati u vrelu smjesu, te dodati i rum.
Peci dok se ne pocne zgusnjavati, ali paziti da se ne zgusne previse.
U vruce tegle pazljivo stavljati vruc pekmez i ostaviti u vrucoj pecnici da se uhvati korica na pekmezu.
Sutradan staviti poklopce i spremiti.

snecin pekmez 018


Ja u kuhinji, a i inace volim precice, volim kada neke stvari mogu ubrzati i usput sebi olaksati posao al da na kraju dobijem isti okus odnosno da mi okus ne ostane odskrnjen,
negdje to mogu postici, a negdje ne tako da dolazim do zakljucka da cu se radje za nesto pomuciti, posebno ako cu takvo nesto jesti cijelu godinu, kao ovaj pekmez, nego ubrzati i koristiti razne dodatke samo da dobijem na vremenu.
Ovdje mislim na razne zelee i zelatine kojih danas ima kupiti u svakoj samoposluzi, gdje je kao dovoljno sa njima kuhati voce jako kratko....cini mi se tek nekoliko minuta, i da cete dobit pravu stvar.
Necete!!!!
Sigurno necete!

snecin pekmez 025

Iako mi je okus na prvom mijestu volim znati sto jedem i sto koristim u svojim receptima, a to sigurno nisu neke kesice sa "carobnim praskom" !!
Volim se ja pomucit ako treba, a to u ovom receptu stvarno nije problem !

snecin pekmez 040

Dobar tek !!!!!

Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP