Tuesday, February 7, 2012

Suplje krofne

suplje krofne 018





Svako godisnje doba ima svoje cari...ne znam, uvijek kazem da ne volim vrucinu i da mi je draze hladnije vrijeme, al brate mili ovo je za mene strava....snijeg i led.
Nisam iz kuce izisla danima, a i nemam zelje.
Onda da se ispravim, volim hladno al bez oborina.
Volim kada su vani hladnije temperature a meni unutra u kuci fino i toplo, kada drva pucketaju u peci a ja nesto smrdam po kuhinji.

gif animation maker




Ziveci u Australiji 20 godina odvikla sam se snijega, a i nije nesto kod nas doma strasno padao dok sam bila dijete. Sijecam se snijega da je padao svega par puta.
Moja djeca snijeg nisu nikada ni vidjela, tako da je njima ovo strasna  novina i ogroman dogadjaj !
Oni su se odusevili !
Ledenu kisu u zivotu nisam vidjela i da dalje ne nabrajam.
A o spremnosti za "zimske radosti" da ne pricam, onako kako sam spremna ja spremna je i vecina Dalmacije...
Slabo i nikako !!!!

gif animation maker




I kada mi netko kaze da i snijeg ima svoje cari......
neka oni budu i ostanu ocarani, ja nisam !
Jedinu car koju vidim je sto se mogu posvetiti kuhinji malo vise nego inace, jer svi smo doma i uvijek se nesto trazi, nesto slatko ili slano....nevazno.
E, tu ulijecem ja.
Ovih dana, sto god da sam spremila, slatko ili slano je nestalo,
sve se pojede.

suplje krofne 020

Listajuci stranice interneta naisla sam jucer na privlacne fotografije supljih krofni.
Krofne volim radit, a volim ih i pojest.
Dok sam bila dijete i isla u skolu, to mi je obavezno bila marenda,
nista mi nije bilo draze od krofne sa dzemom i jogurta,
ta slatkasto kiselkasta kombinacija mi je uvijek bila odlicna.
Ovaj recept mi se cini savrsen i za nadolazece vrijeme maskara, kada su krofne i fritule jedno od najcesce pravljenih slastica kod nas.
Suplje krofne su za mene novina,
niti sam ih radila, a iskreno, nisam ih ni vidjela.

suplje krofne 012

 Nasla sam ih kod Minje, kod nje ja cesto zalutam, doslovno zalutam, jer kada odem na njezin blog, odnosno u njezinu kuhinjicu, zadrzim se sigurno pola dana ;)
Zena je majstor svog posla i kod nje se moze puno toga naucit
Odusevila sam se.


Ja cu recept zapisati onako kako sam ja radila.

Potrebno je :

2 zumanjca
2 zlica masti ili maslaca
1 zlicica soli
18 g svjezeg kvasca
500 ml mlijeka
950 g brasna
 Staviti kvasac u malo mlakog mlijeka  kojem smo dodali zlicicu secera, da se aktivira.
U zdjelu pomijesat zumanjca, mast, sol i secer, dodati mlijeko i aktivirani kvasac. Tu smjesu dodati u prosijano brasno i umijesiti mekano, al ne ljepljivo tijesto.
Ostaviti tijesto pola sata da se digne.
Tijesto razvaljati i oblikom za krofne ( okruglim kalupom) oblikovati kruzice.
Ostaviti jos nekih 10-tak minuta da s malo digne, pa opet lagano oklagijom preci preko tijesta.
Ostaviti jos par minuta  i krofne su spremne za przenje.
U zagrijano, al ne pregrijano ulje, pazljivo spustati komadice oblikovanog tijesta tako da ona strana koja je bila gornja, sada bude donja i da s prva przi u ulju.
Kada krofna dobije boju okrenemo je na drugu stranu i dovrsimo przenje.
Vadimo ih supljom zlicom iz ulja i stavimo na papirnate ubruse.
Punimo sa punjenjem po zelji i lagano pospemo secerom u prahu.

Samo da napomenem, dok se prva strana krofni przi ja obavezno poklopim zdjelu poklopcom, a kada ih okrenem, nije potrebno vise poklapati. Na taj nacin mi se krofne uvijek savrseno dignu i napusu, a i uvijek dobijen onaj prekrasan prsten koji mi je za njih specifican.

suplje krofne 001


Nadjev od vanilije :


3 zumanjka
8 zlica secera
4 zlice brasna
1 puding od vanilije
1 l mlijeka
4 bjelanjka
Uzavreti oko 7 dcl mlijeka.
U zdjelu pjenjacom umutiti zumanjca, secer, brasno i puding pa dodati toj smjesi ostatak mlijeka kojeg smo oduzeli  one litre, te tu smjesu uliti u uzavrelo mlijeko. Kuhati dok se zgusne.
Prohladiti par minuta pa u tu smjesu lagano umijesati snijeg od bjelanjaca.
Tom jos toplom smjesom puniti vrecicu sa manjim  spricom i lagano probiti svaku krofnu i napuniti je nadjevom.


suplje krofne 015

Nadjev ce se hladjenjem stisnuti.
Ovaj nadjev inace koristim za punjenje princes ustipaka i odlican je.
Nije presladak, a gustina mu je savrsena, mada dok je jos topao izgleda rijedak.
Svakako preporucam !!!!
Ja sam recept napisala onako kako sam ja radila, a original recept mozete naci ovdje  kod Minje.
Dobar tek !!!

Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP