Saturday, November 2, 2013

Marmelada svih marmelada ili marmelada od prtiguza, srbiguza, šipurike ili šipka !!!!!!!!



prtiguze 021-001





Znate li vi šta su "prtiguze"  ????
Ako niste iz mog mjesta najvjerovatnije ne znate !!!
1312-001
Neke stvari kao da imaju mali milion imena.
Pitala sam majku neki dan zašto se tako zovu i nije mi znala odgovorit, a baš me silno interesiralo ;)
Poslije sam na jednoj kavici pitala isto pitanje, zna li itko šta su "prtiguze" pa su mi se svi nasmijali rekli da su to "srbiguze" !
E tad sam se i ja odvalila smijati !
prtiguze 017-001
A na pitanje zašto se tako zovu, sam tada dobila i odgovor. Baba Štefica mi je to odlično objasnila !
Rekla je da kada je bila dijete, kada bi jeli sirive šipurike jer nije baš bilo nekog izbora delicija ni slatkog, djecu bi "svrbila guza"  zbog dlačica koja je unutar šipurike !
Baš smo se dobro ismijale !!!!!!
Da, da....."prtiguze ili srbiguze " kako god da se zvale je šipurika !
Inače, uvijek smo je brali pa bi je mama sušila i od njih pravila čaj.
Već odavno sam htjela isprobati i marmeladu al nikako prilike.
 Lani smo ja i moj dragi išli u šetnju u brdo baš zbog "prtiguza"  i našli smo ih i on mi ih fino nabrao, al pošto mi je ovo doba godine stvarno velika stiska s vremenom, nisam ih napravila i propale su mi !
Baš mi bilo žao, al zato sam ove godine odredila to popraviti.
Prošle nedjelje iza ručka smo ja i moja mama išle na ista mjesta gdje mi ih je muž brao, al nekako kao da ih baš i nije bilo previše.
Tada mi je majka rekla da će me ona povest na jedno mjesto da ona zna di ih ima.....
ljudi moji, kada sam ja ušla u to polje, ja sam mislila da su "prtiguze" svuda oko mene, učinilo mi se kao da je cijelo polje puno njih.
Poslije kada sam tu sliku vraćala u mislima, nije baš bilo tako, al bilo je sigurno 6 prekrasnih i ogromnih grmova punih ploda .

1323-001

Ona je mislila da ja berem za čaj, a kada sam rekla da ću radit marmeladu nekako me s nevjericom gledala,
nije je nikada probala iz kućne izvedbe i nije mogla predpostaviti kakvog će okusa biti. Iskreno, nisam ni ja. Volim kupovni đem od šipka, al ovo kada sam napravila  totalno me raspametilo.
Čula sam puno puta da je ovo stvarno najbolji namaz iz kućne izvedbe, al nisam mogla predpostaviti kakav je okus.
Inače se ta marmelada ni ne zove marmelada od šipurike već od šipka, mada je meni šipak nešto drugo, a ne ovo !!!
E, sad sam vas zbunila skroz ;)
Gledajući recepte po internetu naišla sam na mali milion njih i svi su više manje isti, jedina razlika je u količini šećera. Ja ne volim preslatko pa sam  našla mjeru prema mom ukusu.
prtiguze 022-001


Potrebno je:

1.5 kg prtiguza, srbiguza ili šipurike
voda
šećer
"Prtiguzama" otkinuti malu crnu kapicu na vrhu i odstraniti je a očišćene bobice staviti u lonac i preliti obilato sa vodom pa staviti kuhati. Po potrebi dolijevati vodu dok bobice ne omekšaju.
Još vruće voće propasirati zajedno sa vodom i to nekolika puta, osim ako imate malo bolju pasirku koja odvaja unutarnje dlačice, koje stvarno svrbe.
Ja koristim pasirku sa kojom inače pasiram pomidoru gdje mi odvaja sjemenke i kožicu odvojeno od soka.

prtiguze 026-001

Ako vam je previše vode ishlapilo podlijte prtiguze sa vrelom vodom.
Propasiranu smjesu izmjerite i stavite još malo kuhati da se lagano zgusne.Tada na svaki litar smjese dodajte 500 g šećera i kuhajte uz neprestalno miješanje još par minuta dok se šećer rastopi pa vruću smjesu nalijte u vrele  teglice.
Meni je izišlo oko 3 litra propasirane smjese.
Okrenite ih naopačke par minuta a zatim vratite u zagrijanu pećnicu da se lagano ohlade.


prtiguze 010-005

Uz svaki recept od šipurike koji sam pročitala na internetu sam pročitala i to kako je ova marmelada zahtjevna za napraviti, kao puno posla.....
meni je bila čista uživancija !!!!!!
I da.....ovo je stvarno marmelada svih marmelada !!!!!!!
Dobar tek !!!!!!!!!


6 comments:

GagaGrne November 02, 2013 8:43 PM  

Definitivno najlepša marmelada, po meni, nema joj ravne. :)

Zorica Pavlovic November 03, 2013 10:22 PM  

Izuzetno lepa marmelada, možda jedna od najboljih...ali za palačinke jeste najbolja.Divne slike.
Ja ovo znam kaš šipak,šipurak a na tvom postu naučih još dva,za koja nikad nisam ranije čula.

Snježana Petrović Tomić November 03, 2013 10:51 PM  

pravila sam...moja mama često...mi ostavimo nekoliko dana ubran šipurak da odstoji još malo, da omekša, sazrije, poskidamo one "brkove" i onda po tvome dalje...tada bude i malo tamnija...

Jeka i Maja November 04, 2013 10:24 AM  

Način da se odstrane sitne dlačice iz ploda koje izazivaju "svrbiguzu" je jednostavan - gaza.
Propasiranu smjesu treba protisnuti kroz gazu i nema svraba.

Jeka

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP