Friday, October 17, 2008

Kruh sa crnilom od sipe
























Ne volim jednolicnu hranu...

Volim malo drugacije, puno drugacije, malo
ludje...

Volim zaprepastiti svoje goste, al uvijek na
ugodan nacin.

I vjerujte mi....ovo je bilo jedno od tih "zaprepastenja"......

Kada sam ovo prvi put vidila , mislila sa....ooooouu...precrno izgleda,
pa tko bi imao apetit za ovo.

Prosle godine je na televiziji bila neka emisija,mislim da se zvala "30 u hladu" ili tako nekako i gostovali su po svim gradovima Hrvatske, pa tako i u Metkovicu.

Vlasnik restorana "Villa Neretva", gospodin Pavo Jerkovic je medju ponudjenim neretvanskim specialitetima ponudio i kruh sa sipinim crnilom.

Nikada prije nisam ni cula za to , a niti probala.

Nedavno sam tek otkrila crnilo od sipe, a do tada sam crnilo vadila iz samih sipa, tako da mi ga je bilo dovoljno taman za rizot.

Na ovaj nacin, posebno kupljeno samo crnilo,ali ono pravo....je prava stvar.

Ima i okus i miris....nije prejako , ali opet dovoljno jako da vam da ono nesto posebno...malo drugaciji "smek".

Ovo nije kruh koji bi uzeli ujutro i isprzili u tosteru,pa namazali maslacom i djemom...ovo je nesto pikantno i fino,nesto sto prekrasno pristaje uz neke fine namaze, dipove uz buzare ili tome slicno.

Ovo je uzitak, za moj pojam i za nepca i za oci.

Priznajem pomalo neobicnog izgleda,mozda za nekoga neprihvatljivog, ali oprobajte, uzivat ce te bas kao i ja .









Zamijesila sam kruh na moj uobicajen nacin uz dodatak sipinog crnila .

Kocku svijezeg kvasca sam razmutila sa malo vode i jednom zlicicom secera da se kvasac uspjeni.

1 kg brasna sam prosijala u zdijelu,dodala mu soli po potrebi i uspjenjeni kvasac , dolila jos oko 600-700 ml mlake vode koju sam pomijesala sa pune 3 zlicice crnila.

Kuhacom sam lagano izmijesala brasno sa vodom,samo da se spoji i onda tijesto izradila na mixeru.

Tijesto je pokriveno odstajalo dok nije udvostrucilo volum.

Premijesila sam ga, pa taj proces ponovila jos 2 puta.

Tijesto sam razdijelila na 3 komada, oblikovala duguljaste struce i stavila peci u zagrijanu pecnicu na 220* i pekla nekih 25 minuta.

Posto je tijesto crno i nece dobiti zlatkastu boju, kao normalni bijeli kruh, potrebno je kucnuti po njemu prstima, pa ako cujete "supljikav" zvuk,a ne tezak i tup, kruh je pecen .

Kruh izvaditi iz pecnice i ostaviti ga na resetki od kolaca da se ohladiti.

Posluziti i uzivati.










Uz ovaj kruh sam spremila jos nesto sto sam mislila da bi islo uz njega, sos od pecenih kozica i feta sira.

Kozice obozavam,a feta sir isto tako.

Dugo vremena sam ga koristila samo u salatama, dok nisam otkrila daje prekrasan pecen.
Ovo su "garlic prawns" na malo drugaciji nacin.

















5-6 reznjeva cesnjaka

500 g kozica

persin

malo maslinovog ulja

2 lovorova lista

ljute paprike, po zelji

1 manja kantica pomidora

casa bijelog vina

1 zlica konserve od pomidora

sol i papar

Na malo maslinovo dodati lovorov list, ljutu papriku i na sitno narezan cesnjak i lagano mijesati pazeci da nam cesnjak ne zagori.Dodati mu kanticu u grubo zgnjecenih pomidora i kuhati lagano dok se sos malo zgusne.

Kada se sos lagano zgusnuo,dodati i koncentrat od pomidora i kuhati jos minut-dva dok ga malo ukuhamo, pa onda zalijemo sve sa vinom.

Posolimo po ukusu i popaprimo, dodamo izrezani persin i kuhamo nekoliko minuta dok se vino ne ukuha.











Prebacimo sos u vatrostalnu zdjelu, dodamo mu ociscene kozice, izmijesamo i preko svega namrvimo feta sir.

Zapecemo u zagrijanoj pecnici nekih 15-tak minuta ili dok sir dobije zlatkastu boju.

Izvadimo iz pecnice i posluzimo.



















Za mene,ovo uvijek moze....svidjaju mi se ovakve stvari...brze su, lagane, a povise svega prekrasno izgledaju i savrsenog su okusa.






















9 comments:

nlo October 17, 2008 1:59 PM  

Ovo je za mene nešto novo i volila bi provati. Izgleda jako zanimljivo iako je crn ali i samim tim neobićan.

Вера October 17, 2008 9:15 PM  

Verujem da je ukusan,iako je crn,Prelepo napisano!

Snjezana October 18, 2008 2:10 AM  

dvije fotografije su mi upale u oko; druga i poslijednja. Crnilo na drugoj fotografiji izgleda "ka pitura", gusta i ljepljiva... bas onakva kakva ti se uvuce pod nokte i uporno i tvrdoglavo odoljeva svim sredstvima za pranje.
Poslijednja mirise morem i tek ispecenim kruhom...
Prekrasno Branka!!!:)))))

Milicza October 18, 2008 8:37 AM  

draga branka, predivno izgleda, kao i sve što izađe iz tvoje kuhinje, znaš da sam tvoj veliki fan..
čestitam na blogu, do sada nisam znala da si ga otvorila, baš se veselim!

dvi ribe dva kumpira October 18, 2008 2:50 PM  

Ovo mi je bio mali experiment....Cudno izgleda, neobicno, al je fino i ukusno.
Milice, drago mi je da si tu i hvala sto si me posjetila :):)

Andrea October 18, 2008 9:27 PM  

Jako mi je zanimljiv ovaj recept, jela sam crnu tjesteninu i svakako ću isprobati i kruh.

cosmo2503 August 30, 2009 6:51 PM  

Ovo se mora probati, jedva čekam da osjetim okus. Čini mi se da bi odlično išao uz neku crvenu buzaru.

cosmo2503 September 28, 2009 12:18 PM  

Draga Banka, prije nego što završim sa pisanjem posta o tvom blogu želim ti poručiti da je ovo nevjerovatno. Koja boja! Apsolutno sam oduševljena.

LoveAffair Cakes by mirela June 05, 2012 11:04 PM  

Ovaj vas kruh zapazila sam jos davno,davno i kada god radim neke kombinacije sa kruhom on mi padne na pamet :) Uskoro sam u Splitu i jedva ga cekam probati..Tamo mi je crnilo na dohvat ruke. Veliki pozdrav...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP