Friday, October 17, 2008

Kruh sa crnilom od sipe
























Ne volim jednolicnu hranu...

Volim malo drugacije, puno drugacije, malo
ludje...

Volim zaprepastiti svoje goste, al uvijek na
ugodan nacin.

I vjerujte mi....ovo je bilo jedno od tih "zaprepastenja"......

Kada sam ovo prvi put vidila , mislila sa....ooooouu...precrno izgleda,
pa tko bi imao apetit za ovo.

Prosle godine je na televiziji bila neka emisija,mislim da se zvala "30 u hladu" ili tako nekako i gostovali su po svim gradovima Hrvatske, pa tako i u Metkovicu.

Vlasnik restorana "Villa Neretva", gospodin Pavo Jerkovic je medju ponudjenim neretvanskim specialitetima ponudio i kruh sa sipinim crnilom.

Nikada prije nisam ni cula za to , a niti probala.

Nedavno sam tek otkrila crnilo od sipe, a do tada sam crnilo vadila iz samih sipa, tako da mi ga je bilo dovoljno taman za rizot.

Na ovaj nacin, posebno kupljeno samo crnilo,ali ono pravo....je prava stvar.

Ima i okus i miris....nije prejako , ali opet dovoljno jako da vam da ono nesto posebno...malo drugaciji "smek".

Ovo nije kruh koji bi uzeli ujutro i isprzili u tosteru,pa namazali maslacom i djemom...ovo je nesto pikantno i fino,nesto sto prekrasno pristaje uz neke fine namaze, dipove uz buzare ili tome slicno.

Ovo je uzitak, za moj pojam i za nepca i za oci.

Priznajem pomalo neobicnog izgleda,mozda za nekoga neprihvatljivog, ali oprobajte, uzivat ce te bas kao i ja .









Zamijesila sam kruh na moj uobicajen nacin uz dodatak sipinog crnila .

Kocku svijezeg kvasca sam razmutila sa malo vode i jednom zlicicom secera da se kvasac uspjeni.

1 kg brasna sam prosijala u zdijelu,dodala mu soli po potrebi i uspjenjeni kvasac , dolila jos oko 600-700 ml mlake vode koju sam pomijesala sa pune 3 zlicice crnila.

Kuhacom sam lagano izmijesala brasno sa vodom,samo da se spoji i onda tijesto izradila na mixeru.

Tijesto je pokriveno odstajalo dok nije udvostrucilo volum.

Premijesila sam ga, pa taj proces ponovila jos 2 puta.

Tijesto sam razdijelila na 3 komada, oblikovala duguljaste struce i stavila peci u zagrijanu pecnicu na 220* i pekla nekih 25 minuta.

Posto je tijesto crno i nece dobiti zlatkastu boju, kao normalni bijeli kruh, potrebno je kucnuti po njemu prstima, pa ako cujete "supljikav" zvuk,a ne tezak i tup, kruh je pecen .

Kruh izvaditi iz pecnice i ostaviti ga na resetki od kolaca da se ohladiti.

Posluziti i uzivati.










Uz ovaj kruh sam spremila jos nesto sto sam mislila da bi islo uz njega, sos od pecenih kozica i feta sira.

Kozice obozavam,a feta sir isto tako.

Dugo vremena sam ga koristila samo u salatama, dok nisam otkrila daje prekrasan pecen.
Ovo su "garlic prawns" na malo drugaciji nacin.

















5-6 reznjeva cesnjaka

500 g kozica

persin

malo maslinovog ulja

2 lovorova lista

ljute paprike, po zelji

1 manja kantica pomidora

casa bijelog vina

1 zlica konserve od pomidora

sol i papar

Na malo maslinovo dodati lovorov list, ljutu papriku i na sitno narezan cesnjak i lagano mijesati pazeci da nam cesnjak ne zagori.Dodati mu kanticu u grubo zgnjecenih pomidora i kuhati lagano dok se sos malo zgusne.

Kada se sos lagano zgusnuo,dodati i koncentrat od pomidora i kuhati jos minut-dva dok ga malo ukuhamo, pa onda zalijemo sve sa vinom.

Posolimo po ukusu i popaprimo, dodamo izrezani persin i kuhamo nekoliko minuta dok se vino ne ukuha.











Prebacimo sos u vatrostalnu zdjelu, dodamo mu ociscene kozice, izmijesamo i preko svega namrvimo feta sir.

Zapecemo u zagrijanoj pecnici nekih 15-tak minuta ili dok sir dobije zlatkastu boju.

Izvadimo iz pecnice i posluzimo.



















Za mene,ovo uvijek moze....svidjaju mi se ovakve stvari...brze su, lagane, a povise svega prekrasno izgledaju i savrsenog su okusa.






















9 comments:

nlo October 17, 2008 1:59 PM  

Ovo je za mene nešto novo i volila bi provati. Izgleda jako zanimljivo iako je crn ali i samim tim neobićan.

Vera October 17, 2008 9:15 PM  

Verujem da je ukusan,iako je crn,Prelepo napisano!

cuisine by monsoon October 18, 2008 2:10 AM  

dvije fotografije su mi upale u oko; druga i poslijednja. Crnilo na drugoj fotografiji izgleda "ka pitura", gusta i ljepljiva... bas onakva kakva ti se uvuce pod nokte i uporno i tvrdoglavo odoljeva svim sredstvima za pranje.
Poslijednja mirise morem i tek ispecenim kruhom...
Prekrasno Branka!!!:)))))

Milicza October 18, 2008 8:37 AM  

draga branka, predivno izgleda, kao i sve što izađe iz tvoje kuhinje, znaš da sam tvoj veliki fan..
čestitam na blogu, do sada nisam znala da si ga otvorila, baš se veselim!

branka October 18, 2008 2:50 PM  

Ovo mi je bio mali experiment....Cudno izgleda, neobicno, al je fino i ukusno.
Milice, drago mi je da si tu i hvala sto si me posjetila :):)

Andrea October 18, 2008 9:27 PM  

Jako mi je zanimljiv ovaj recept, jela sam crnu tjesteninu i svakako ću isprobati i kruh.

cosmo2503 August 30, 2009 6:51 PM  

Ovo se mora probati, jedva čekam da osjetim okus. Čini mi se da bi odlično išao uz neku crvenu buzaru.

cosmo2503 September 28, 2009 12:18 PM  

Draga Banka, prije nego što završim sa pisanjem posta o tvom blogu želim ti poručiti da je ovo nevjerovatno. Koja boja! Apsolutno sam oduševljena.

LoveAffair June 05, 2012 11:04 PM  

Ovaj vas kruh zapazila sam jos davno,davno i kada god radim neke kombinacije sa kruhom on mi padne na pamet :) Uskoro sam u Splitu i jedva ga cekam probati..Tamo mi je crnilo na dohvat ruke. Veliki pozdrav...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP