Thursday, October 16, 2008

Neretvo, o Neretvo




Ja sam rodjen na jugu Hrvatske
u ravnici, kraj plavoga mora,
Budile me zabe i komari,
milovali neretvanski vali










Najveci i najpoznatiji neretvanski specialitet je brudet .Kao sto kazemo za pasticadu da svaka kuca ima svoj recept, tako isto kazemo i za brudet
Netko voli kiselije,netko malo manje, netko sa jeguljama, drugi sa zabama, ploticama, moze i pomijesan...
Svi tako isti a svi na neki svoj nacin tako razliciti.
Jedna stvar u kojoj se slazemo , mora biti papren...

Brudet sam pocela kuhati tek kad sam se udala.
Moj svekar je stari ribar, koji je od svojih skoro 80 godina, sigurno 70 sproveo na vodi, po rijeci , jendecima, jezeru Kuti koje za sobom nose puno prica.
On je za mene jedan od rijetkih, mozda cudno ako kazem, ali onih istinskih starih neretvanskih gusara, ljudi koji dok god budu disali i mogli hodati do tada ce ici u trupe i pete mreze i vrsve,parangale....
Neretva vam udje pod kozu....udje vam u krv....i ne izlazi....

Recept za brudet je tesko dati,trebate ga jesti da znate kako ga ugoditi i koji okus postici. Svaka kvasina je drugacija, i uvijek se mora probati prije nego je dodate ribi.
Za nas, Zažabce, ako spremate puru i ribu, brudet moze biti malo "saftastiji", a inace safta mora biti malo i mora biti gust.

U Opuzenu se svake godine,vec sestu godinu, odrzava natjecanje "Brudetijada" gdje se skupe ekipe iz cijele Neretve i sire...tko ce skuhati najbolji brudet....

U nedostatku domace ribe, zbog mijesta gdje zivim, prilagodila sam australsku rijecnu ribu ovom nasem neretvanskom specijalitetu.

Buramandi i silver perch su odlicna zamjena za one nase neretvanske ljepote sto plivaju...a ima i jegulje...samo nema vise zaba....na moju zalost i na zalost svih nas Neretvana koji zivimo u Australiji...


Silver perch ima meso kao jegulja, prekrasno,
a buramandi je slican nasem brenu,malo manje masniji od Silver perch.

Potrebno je :



Riba ( u mom slucaju rijecna) oko 1 kg za 4 osobe
malo ulja

ljute paprike
lovorov list
kopar, suhi ili svjezi
1-2 zlice konserve
oko 2 dcl vinske kvasine
oko 1 l mlake vode
par cesnjeva cesnjaka
Ribu koju cemo kuhati dobro ocistiti i ako je veca narezati na komade, a ako je manja ostaviti u cijelo.
Na malo ulja staviti na tanko izrezanu kapulu i ljutu papriku, tu smo jako darezljivi, ne skrtarimo na tome i kopar da se proprzi, ali ne da izgori. Kada je kapula dobila malo vise od zlatne boje dodamo i zlicu dvije koncentrata od pomidora, pa to promijesamo minut-dva i u to dodamo ribu.
Sve se dobro izmijesa i onda se doda kvasina pomijesana sa vodom.Riba mora biti pokrivena skroz sa vodom.
Pustiti da prokuha i onda dodati na sitno sjeckan casnjak, posoliti i ostaviti da kuha 30 -40-tak minuta uz povremenu tresnju tece (ne smije se mijesati) da ne zagori. Na kraju kada je riba gotova , a svaka friska riba je sigurno gotova) trebali bi imati fini i gusti sos ali ne previse, osim ako ga hocete posluziti sa purom.

Ulja ne smije biti po vrhu ali ako koristite neku masniju ribu ulje zlicom odstraniti.

Okus treba biti kiselkast i dosta paljiv od ljute paprike.
Tecu ne smijete prenatrpavati ribom, jer bi sve izislo kasasto, treba ostati u komadima kakvim smo narezali.
E sada nastaje problem, kako objasniti kako ugoditi kvasinu jer ni jedna nije ista.

Moja majka mi je rekla da kada se proba na jezik da mora biti malo jaca od onog sto bi se moglo piti.
Omjer koji sam dala je odprilike, ali se svaki put mora probati.

Ovo je verzija brudeta koji se kuha u mom kraju i tesko je za to dati recept jer to morate jesti da znate kakav okus trebate dobiti, ali ja sam to probala objasniti najbolje sto sam znala.
Ako pripremate brudet od jegulje pomijesan sa nekom drugom ribom ili zabama, najprije kuhajte jegulju kako je opisano i kuhajte da bude kuhana negdje do pola, pa onda ubacite drugu ribu, jer je jegulji potrebno vise vremena dok se skuha, a da provjerite je li gotova lagano prstom pritisnite u meso i trebalo bi biti mekano kao butter, a ucinak je neopisivo fin .
Posluživanje
Posluziti uz puru ili samostalno uz domaci kruh i dobro crno vino i ne mozete promasiti.

Vino nemojte bevandati.... to je smrtni grijeh...

Za moj prvi post sam morala staviti ovaj recept, jer kakav bi to bio neretvanski blog, a da brudet nije na prvom mijestu .

p.s.

Prosle godine je moj svekar umro,

za mene je bio velik covjek u svakom pogledu, a mislim da je bio i zadnji istinski neretvanski gusar.



11 comments:

cuisine by monsoon October 16, 2008 5:30 AM  

Dobrodosla u blogerske vode!
Drago mi je da si se odlucila na pisanje bloga jer imas krasnih recepata i ideja...:))))
U dolini Neretve nisam nikad bila ali sam jednom prosla Jadranskom magistralom preko njenog usca i ostala odusevljena zelenilom i ljepotom. Obecala sam onda sebi da cu jednog dana obici cijeli njen tok, od izvora do usca...

branka October 16, 2008 7:57 AM  

Hvala ti Monsoon,dugo sam mislila hocu li ili ne....
Pa sam danas napokon nakon par tjedana ostala sama u kuci i mislim....zasto ne,idem probat...
Neretva je krasna i ne bas tako ni mala....nece ovo biti samo o neretvi....bit ce valjda i svasta drugog odi...
Bila bi mi zelja.... a nikada ne znas, mozda se i ostvari, da te ja provezem kroz Neretvu.
Hvala sto si tu :)

nlo October 16, 2008 8:25 AM  

Branka dobrodošla u blogerski svijet :-)))
Ni ja nisam nikad bila u dolini Neretve!:( Slike su prekrasne!

branka October 16, 2008 10:00 AM  

Hvala :)
Smotala sam se malo i sve pomijesala,ali bit ce valjda bolje,kad dobijem malo iskustva :)

maslinka October 16, 2008 6:26 PM  

Nemaš pojma kako sam se obradovala kada sam videla da si rešila da zaploviš blogerskim vodama... priča o zavičaju i predivnih recepata ti ne nedostaje tako da ću često svraćati ovde...:)

Vera October 17, 2008 11:15 AM  

Branka,ovo je tako predivno,ja nisam nikada jela brudet,a cekam i neki recept sa zabama,ako moze.Slikice predivne,zaista su me ganule!

branka October 18, 2008 2:47 PM  

Hvala vam i Maslinka i Vera :)
Vera, na zalost u Australiji nema zaba za kuhanje, al obecavam ti da cim odem doma, da cu ih spremiti i poslikati :)

Andrea October 18, 2008 9:24 PM  

I ja ti želim dobrodošlicu u blogerske vode. Oduševila si me prekrasnim fotografijama i radujem novim sadržajima.

cosmo2503 September 04, 2009 9:46 PM  

Brankić, ovo je vrhunski recept koji bi ja mogla pripremiti i sa ribom iz Neretve, jer u moju ribarnicu i dolazi neretvljanska. U jednom drugom receptu za neretvljanski brudet sam pročitala da u njega uvijek ide i jegulja, a bome i žabe. Je li to tačno ili može bez žaba (jegulju bi još i mogla zamisliti)?

branka September 05, 2009 5:26 AM  

Selma, neretvanski brudet ti je kao dalmatinska pasticada,
svi se kunu da je njihov recept pravi i autentican ;)Neretvanska dolina nije prevelika, ali je isto podijeljena,
dole Opuzen i kraj okolo njega su donjani...kako se mi znamo zvati, a moj kraj je Zazablje, mi smo blize jezeru Kuti, blize Neumu,
Kod donjana je brudet nekada i sa morskom a nekada sa rijecnom ribom, oni su bas na uscu pa koroste sto dole uhvate,
a mi smo vise bas na rijecnoj ribi.
Jegulja je cini mi se zastitni znak za neretvanski brudet bas kao i zabe,
ali ne mora se praviti ni sa jednim ni drugim,
ima jos puno ribe koja se kuhala na isti nacin,
mi smo kuhali i "plotice", to su manje ribe koje se kuhaju cijele, bez da ih rezemo a super su ukusne pocetkom zime kada se i mrijeste, tada su pune jaja ili kako smo mi zvali butarge,
Kuhao se i brudet od brena, to je isto jedna krasna rijecna riba...
zabe i jegulja su delicija, stvarno posebna delicija.
ne znam ako si ikada probala zabe,
puno ljudi njihovo meso uporedjuje sa piletinom,
ne znam, mozda je to jedini nacin da se nekome tko nije probo docara taj okus i tekstura mesa,
ja ih ne bih opisala kao piletinu, za mene su one jako delikatne, prekrasno bijelo meso.
Svejedno su mi ukusne, u stvari ne znam na koji nacin su mi ljepse, kuhane u brudetu ili pohane.
Ako ih nisi probala moja preporuka bi ti bila da probas, nemoj se gaditi,
Puno ljudi se gadi na zabe, ali nisu sve zabe jestive,
Ove sto se prodaju u prodavnicama (kuci mislim) smrznute su odlicne zabe.
Za mene je jegulja odlicna, ali zabe su vrhunac ;))

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP