Saturday, March 31, 2012

Marinirani inćuni

IMG_2602





Napokon sam našla recept koje g sam tražila vec dugoooo vremena !
Prije godinu dana  sam objavila jedan recept  mariniranih srdela, koji je dobar i približan onom okusu koji sam tražila, al to nije bilo to.....ono što sam tražila cu vam otkriti u ovom receptu...
napokon sam ga našla !!!
U stvari, recept sam našla malo iza objave onog o srdelama, al nikako uhvatit vremena da ga objavim, mada sam ga toliko puta od tada napravila.
Kada sam preselila ovdje prije par godina, a o tome sam vam i ranije pisala, moj susjed Mate me navukao na jedan odlican recept domaćih inćuna koje je on nabavljao iz Mokošice kraj Dubrovnika iz kućne radinosti.
Znala sam naručiti i po dvi staklenke tjedno ispočetka, sve dok ih se nisam lagano zasitila.
Svaki put kada bih ih naručivala Mati je bio lagan osmjeh na licu,
znao je da sam se navukla.
Rekao mi je da je i njemu bilo tako.

IMG_2472

Tih inćuna je uvijek bilo u kući a kako ja ništa ne znam sama pojesti ni zadržati za sebe, servirale su se mojim ukućanima i posebno dragim gostima....nije mi to bilo za svakoga :)
Staklenka, stvarno pošteno nabijena  bi me koštala 100 kuna, al nije mi bilo žao.
Ne kažem da je to pretjerano skupo, ali kada kupujete par njih na tjedan skupi se to !
A još kada znate da za 20 kuna možete kupiti  kilogram svježih  inćuna i da ih uz malo muke možete sami napraviti, a da im nijedni kupovni nisu ravni, sreći nema kraja !
Za marinirane srdele sam rekla da ih moj muž ne jede i da me to čudi,
e, to ovdje nije slučaj.
Nevažno sto je riba u oba slučaja sirova, inćune na ovaj način obožava isto kao i ja, u stvari svi mi u kući,
od najmlađeg do najstarijeg !

IMG_2495

Inače, po objavi onog prvog recepta dobila sam i ovaj od moje rodice iz Nizozemske. Ona ga je nabavila od prijateljice iz Mokošice....znala sam odmah da je to ono što tražim. A moja rodica Tanja je inace strastveni ljubitelj ribe i domaće spize kao i ja....valjda nam je to u krvi.
Recept sam prilagodila sebi i oduševila se.
Recept koji slobodno može biti poslužen i u najboljem restoranu i to uz paprenu cijenu !

Činilo mi se da sam skoro pa odustala od inćuna, nekako nikako da potrefim kada ih ima kupiti....
ili zakasnim ili ih nema ili šta god već...
al domudrila sam se i ja,
fino sam mom ribaru ostavila broj telefona da me nazove kada ih dobije.
A nazvao me odmah sutradan !!!!
Znam prepoznati svježu ribu, a ovaj moj ribar je uvijek ima,
on prodaje ulov koji je tu noć uhvaćen na obližnjoj koći...
ma ljudi moji, tamo se sve može sirovo jest koliko je friško !!!
Dio inćuna sam zasolila a dio sam marinirala na ovaj način.


IMG_2513

O zasoljenim inćunima ćemo neki drugi put a danas ćemo samo o ovim mariniranim !
Ovo će biti jedan od onih recepata bez recepta !
Inćunima otkinuti glave i očistiti ih od utrobe te isfiletirati pa preliti razblaženom otopinom bijele kvasine.
U originalnom receptu je omjer kvasine i vode bio 3:1 ali poslije eksperimentiranja moj idealni omjer je 1:1.
Sve presuti šakom soli i ostaviti 24 sata da odstoji u frižideru.

IMG_2464

Sutradan će meso inćuna pobijeliti.
Meso isprati i slagati u staklenke. Preliti sa biljnim uljem, staviti na vrh komadić limuna i staklenke zatvoriti i spremiti u frižider.
Koristiti po potrebi !
Ja ih obožavam napravljene na salatu, prelivene maslinovim uljem i limunovim sokom uz dodatak maslina i kapara.
Ma za prste polizat !!!!
I još nešto....na slikama je salata poslužena sa nožem i pinjurom.....al nema šanse da ja to tako jedem....

IMG_2593

nego fino, tanjur pred sebe i močiti sve sa kruhom, onako fino prstima....
i naravno sve zaliti sa odličnim crnim vinom.
Ma vrhunska spiza !!!!!!!!
Uživancija za sva čula  definitivno !!!!
Dobar tek !!!!

Read more...

Friday, March 9, 2012

Peceni bakalar na brudet ili " bakalar rosso"

bakalar 013



 " Moj sinko, kada tebi zine guzica na nesto....."
To bi meni moja baba cesto znala rec !!!
Dok sam bila dijete, nisam bas bila pobirljiva na hrani, al se uvijek po meni vidjelo sto volim a sto ne,
valjda po nacinu na koji sam odredjeno jelo jela,
Tako bi mi i danas rekla da je vidila sto sam spremala !!!

bakalar 033

Opet sam bila kod " Sinjorine Agathe "  u gostima !!!
To je moja previse puta  "isprobana kona" cije recepte obozavam !
Jednostavnost, brzina i savrsen okus.....njezini recepti kao da su pisani za mene. Drugim rijecima, volim njezinu kuhinju koja me svojim savrseno ukusnim okusima toliko podsjeca na moju !!!
Kada sam isprobala "Oslica na bakalar"  njezina preporuka mi je bila da isprobam i ovaj recept koji mi je, iskreno receno, promakao. I drago mi je da mi ga je preporucila jer od tada sam ovo skuhala toliko puta i svaki put smo s iznova odusevljavali.
Inace, svi znaju da obozavam bakalar, al na samu rijec bakalar ja pomislim na susenu ribu ciji miris ili obozavate ili ne mozete smisliti,
tu ono izmedju ne postoji.




bakalar 040



Susen bakalar mi je savrsenstvo okusa a njegov miris je parfem za moju kuhinju.
Oni koji ga vole, tocno znaju o cemu pricam....
to je za mene specifican miris mog djetinjstva koji donosi mnostvo uspomena vezanih za meni drage ljude kojih vise nema.
Svjezi bakalar nema onaj intenzivan miris kao suhi, a ni ne treba ga dugo  kuhati, al svejedno, kada zagrizete komad njegovog mesa, tocno znate o kojoj je ribi rijec.
Iskreno, vidjela sam ga u zamrzivacima prodavnica ali nisam znala sto s njim raditi.
Ovaj recept je to promijenio i unio i smrznute filete svjezeg bakalara u stalni inventar mog zamrzivaca.
Ovo jelo nije pretjerano fotogenicno kao neka druga jela, al vjerujte mi na rijec, da je apsolutno fantasticno,
ma uzivancija za sva cula !!!

bakalar 014


Ja sam recept, uz minimalne promjene prilagodila sebi i svom ukusu.
Originalni recept mozete vidjeti ovdje!

Potrebno je :

600 g fileta svjezeg bakalara
1 kapula
 cesnjaka po zelji ( ne zaliti)
1 dcl maslinovog ulja
list lovora
sol i svjeze mljeven papar
2-3 dcl pasirane rajcice
ljute paprike po zelji
1 zlicica meda
1 dcl crnog vina
par vecih krumpira izrezanih na tanje snite

Odmrznuti bakalar lagano zasoliti i zapapriti te ga naglo isprziti na dobro ugrijanom malinovom ulju sa obje strane. Pazljivo filete izvaditi i staviti sa strane.
Na isto ulje dodati narezanu kapulu do dobije laganu zlatno zutu boju, pa onda dodati narezan cesnjak, lovorov list i ljutu papriku ako je koristimo.
Sve zaliti sa pasiranom rajcicom i crnim vinom.
Med razmutiti u malo vode te i njega dodati smjesi te smjesu dovesti do vrenja.
Zasoliti i popapriti po ukusu i maknuti sa vatre.
U lagano nauljenu zdjelu maslinovim uljem slagati red krumpira pa red ribe koju mozemo ostaviti u komadu ili je izlomiti.
Zaciniti i ponoviti postupak redanja.
Gornji nam red trebaju biti krumpiri koje prelijemo sa kuhanim sosom.
Pokrijemo aluminijskom folijom i stavimo u zagrijanu pecnicu na 180*.
Pecemo oko 1 sat.


Desetak minuta prije nego je jelo gotovo otkrijemo foliju i jos malo kratko zapecemo.
Lagano prohladimo i posluzimo i sve zalijemo dobrim crnim vinom.

bakalar 044

Rekla sam vam, uzivancija za sva cula !!!!!
Dobar tek !!!!

Read more...

Saturday, March 3, 2012

Muffins kao kuglof

coko kuglof 016




Kada je pocela moja ljubavna afera sa cokoladom ni sama ne znam,
cini mi se da nas dvoje oduvijek ljubujemo.
Mada nisam nesto posebnog slatkog zuba, dobar cokoladan kolac nikada necu odbit.
Ali opet, nije mi najvaznije ni to sto je cokolada u pitanju, vec mora bit i cokoladan i poseban.
Ukusno i socno...e...to volim
Ovaj recept je bas to !
Odlican je, imam ga godinama, a tako dugo ga nisam radila.
Jos jedan od " mojih australskih " slastica koje kako vrijeme prolazi sve vise i vise volim.
Kod njih nema nepotrebnih kompliciranih recepata kao kod nas,
ukusno, fino, socno i jako, jako jednostavno.
Cak ni mikser nije potreban !!

coko kuglof 038

Mozda zvuci cudno, ali stvarno je tako.
Obozavam teksturu koju ima  "Mud cake", a to dobijem u ovom kolacu, ali za razliku od "Mud cake"  ovaj kolac je laganiji, spuzvastiji, al svejedno socan.
U svakom slucaju vrijedi oprobati i obecavam da ljubitelji cokoladnog okusa ce se ovom receptu opet i ponovno vracati.

coko kuglof 047


Potrebno je:

1 salica hladne vode
1 salica secera
125 g maslaca
2 pune zlice kakaa
nepuna zlicica sode bikarbone
2 jaja, lagano izmucena
1 1/2 salice brasna
1 zlicica praska za pecivo

Zagrijati pecnicu na 180*
U manji loncic staviti sve sastojke osim jaja, brasna i praska za pecivo.
Staviti na laganu vatru i dobro izmijesati i dovesti do vrenja.
Na sasvim laganoj vatri kuhati smjesu 5 minuta te maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.
U ohladjenu smjesu tada dodati jaja i brasno pomijesano sa praskom za pecivo i izmijesati da se dobije glatka smjesa.
E sada........
Ovom smjesom mozete puniti i muffine, a mozete ga ispeci kao sto sam i ja napravila u obliku od kuglofa,
ili vec po zelji.
Ako pecete kao muffine, napunite kosarice sa smjesom i pecite 15 minuta,
a u kalupu od kuglofa pecete nekih  30 minuta.
Svakako, prije nego kolac izvadite vani iz pecnice, provjerite cackalicom ako je pecen.
Pecen kolac ostaviti par minuta u kalupu, te ga onda hladiti na resetci.


coko kuglof 050

Kolac je dovoljno socan i ukusan i bez ikakvih dodataka, al ja ne bih bila ja kada jos ne bih stavila cokoladu kao premaz po vrhu.
Ma uzivancija za sva cula !!!!!!!!

coko kuglof 054

Jos jedna od mojih " trkacih" slastica !!!
Dobar tek !!!!!!!

Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP