Wednesday, February 11, 2009

Burek u slici i rijeci








Evo mene ponovno na burek.
Skoro pa je kao onaj iz starog mlijecnog restorana .
Skoro, ako ne i bolji....

Nekako nama neretvancima je to bilo jedino mijesto za pojest burek, osim onima koji su imali zene Bosanke :)
Moja ga majka nikada nije radila.
Nije to jelo moga kraja, a volim....
Nekada davno do prije nekoliko godina sam naucila raditi burek od jedne zene koju sam ovdje upoznala, a smijesno mi je bilo to sto mi je poslije rekla, da cim sam je upoznala i pitala odakle je, (a ona dosla iz Sarajeva), da sam je zvala kod mene da moze li mi pokazat kako se pravi burek.

Ja pitam sto ne znam, a ako nesto ne znam nije me sramota.
Mene je sramota ne znati, a ne htjeti pitati....e, to je vec problem...
ego je kod nekih ljudi nezamisljivo ogroman.....

Taj burek iz Sarajeva je bio dobar, al mi nije bio dovoljno masan, odnosno ne ni masan koliko mi nije bio socan...
Falilo mi je nesto sto i uz razne prelijeve i vlazenje ispecenih kora i poklapanje krpom...nije to bilo to.
Bilo odlicno, ali nije to to...
Kore zbog svoje situacije ne razvlacim vec godinama, naporno mi je dugo ruke drzati u zraku,
ne dugo nego nikako.

Zadnji burek sam radila prije sigurno3-4 godine , pocela razvlaciti jufke i kod trece odustala....nisam mogla dalje...
Od muke sam uzela sve tijesto i bacila u kantu od smeca,
sjela sam za stol i pocela plakati od muke.
Mom muzu je to bilo smijesno, sto ima veze...ima hrane, kakav je sad burek problem...
ma mozda mu nije bilo ni smijesno, nego ni ne zna kako bi me utjesio, a zna on jako dobro da mene takve stvari pogadjaju.
Ali meni je to bilo nesto skroz drugo....sama pomisao da ne mogu, e, to me ubijalo.
Znate ono kada u glavi sve radi kako treba, ali tijelo ne slusa...
e..to je moj problem

Prosli mijesec sam se obradovala kada smo istrazivali Gagin blog, kada sam radila njezine pite i to sa kupovnim korama.
Bile su prekrasne, stvarno super ukusne.

Inace, moram vam ovo rec, kada sam prvi put poslije ovog plakanja radila burek, al sa kupovnim tijestom, moja cerka mi je rekla da ga vise ne radim, da to nije to.
Ona je iskrena, a voli lijepo jesti....
Rekla je da je tijesto kao papir i neukusno i imala je pravo.
Kada sam radila po Gaginom receptu,bilo je dobro, mozda i najbolje sto se sa kupovnim korama i moze napravit.
Ali nedavno sam na forumu na Coolinarici nasla jednu temu koju sam slucajno otvorila.
Tema se zvala kao i moj naslov;"Burek u slici i rijeci".
Ja sam to gledala u nevjerici.
Mamamaja je pokazala kako ona razvlaci domace kore.

Cak sam , iako nisam u to vjerovala, sve slike spremila i isprintala za svaki slucaj...

Vec nekoliko tjedana su u Australiji bile prestrasne vrucine, tako da isprobavanje nije dolazilo u obzir, ali sa prvom promjenom temperature sam upalila pecnicu koja je do tada stvarno odmarala i oprobala ovo cudo od recepta.

Ovo me tako obradovalo, jer sam se vec na neki nacin i pomirila sa cinjenicom da domace kore sigurno vise nikada necu razvuci.

U ponedjeljak je stiglo zahladjenje i prva proba...
bas proba, jer sam jos uvijek bila skepticna.
Ljudi moji.............ovo je savrseno.
Da je meni mamamaja bila igdje u blizini.....izljubila bih je.

Pa znate kako sam bila ponosna na sebe.
E...to je bilo to i to sa domacim korama i sa "mojim" korama.

Tako sam ponosna na sebe, a mamamaji zahvalna.
Znaci u ponedjeljak proba , a jucer sam krenila ponovno i to sa 3 vrste bureka i sa strudlom od jabuka.
Nemojte me ispravljat, znam da je u Bosni samo jedan burek i to onaj sa mesom, a da su sve ostalo pite....
znam to....

ali kod nas su to sve bureci,

a ja nisam Bosanka ;)

burek od mesa, burek od sira, burek od krumpira......

Jesam malo na kraju dana bila iscrpljena i bolna, kao i danas , ali vjerujte mi da se trud isplatio, a tableta imam ;)







Radila sam burek od mesa, al ja moje meso samo lagano proprzim sa kapulom, tek toliko da izidje krv, tek par minuta.
Na kraju sam u tu smjesu izribala 1 krumpir.









To mi bude odlicno jedno s drugim.
Znam i to da se u Bosni dodaju samo mali komadici sirovog mljevenog mesa, ali kako od svakoga nesto pokupim, tako sam pokupila i ovo lagano przenje.

Radila sam i burek od sira, ili sirnicu...prekrasno ukusno....












Koristila sam ricotta sir, kiselo vrhnje, jaja i fetta sir u grubo izmrvljeni.

I nista nije bilo sa "low fat",
low fat i burek mi ne idu skupa nikako.
Odusevljena.....
E, ovo je stvarno ko iz mlijecnog.....
Ovo je onaj okus i tekstura koja mije ostala jos u ustima od skolskih dana.
Radila sam i burek od krumpira, a tu sam od Gage pokupila da krumpir malo proprzim sa kapulom.







Inace mi je prije bio problem, znao bi mi nekada ostati krumpir malo sirov, ili
krumpir sirov, a krasna korica, ili krumpir pecen, a zagorena korica.
Gagin nacin mi je savrsen.....
Ponekad znam staviti i malo smjese od punjena za sirnicu u smjesu sa krompirom....
i to mi je odlicno.






A ako mislite da sam na te tri stala, varate se jer nisam.

Napravila sam i strudel od jabuka sa istim tijestom.












necu vam nista govoriti......
savrseno do bola....

U ponedjeljak sa za probu radila 2 bureka sa sirom i nesto sto sam stvarno htjela probati od kada sam vidjela ovaj recept na coolinarici, zmajicinu tikvenjacu iliti pitu sa tikvom..




Ovo sam zaboravila staviti u originalni post, cisto zbog slika koje sam koristila..
a mozda me sunce stvarno i opalilo u glavu sve ove tjedne,
ma ne bi me ni to cudilo :)
Znas sto zmajice, ja ne znam sta bi mi moj tata reko kad bi vidio da sam ovo pravila :):)
Kod nas se ne jede tikva.....
u nikakvom obliku.......
na nikakav nacin.....






Ova savijaca me odusevila :)





ovo je tako slatko, fino, socno....ma prekrasno.







Radila sam sa istim korama, jer ne mogu razvlaciti tijesto kao Tasha, ona je savrsena u tome.
Zmajicu mozete naci ovdje i ovdje, a i njezine recepte mozete pregledati, ima krasnih stvari.
Ako se bojite da ce vam ostati masno, vjerujte mi da nece .
Kako sam vadila tepsije iz pecnice, tepsiju bih lagano nakrivila da izbacim masnocu vani, da je prolijem.
A masnoca je svakako za pecenje dobra, ali ne mora ostati unuta...prolijte je kao i ja...
Necu vam postavljati recept, on je objasnjen na forumu Coolinarike, a mozete pogledati i mamamajin profil.
Poslije price sa njom a i gledajuci njene uradke koje mi je pokazala sam shvatila da je stvarno majstor u onom sto radi.
Znate sto, moja me majka nekada pita di sam ja to naucila pravit....
e, tu se moram zahvaliti svima vama s kojima sam dosla u dodir preko interneta,
jer koliko god da je za neke stvari los, e za ove je odlican.
Drage moje , hvala vam :)


24 comments:

Maja Babić February 12, 2009 9:03 AM  

Auuh. Ti si bas resila da specijaliziras burek. I rekla bih da jesi, izgleda predivno.

Nikada nisam ni razmatrala da sama razvlacim kore, ali veruj da ces bas ti biti "kriva" ako se resim da probam.

Mnogo ti hvala i sto sve ovako lepo i detaljno opisujes. Nije to vazno samo mladjima i onima sa manje iskustva, uvek je korisno kad se dobija ovako kompletirana celina o nekom jelu. Zaista, svaka cast!

dvi ribe dva kumpira February 12, 2009 10:48 AM  

Mamajac, hvala ti :)
E da znas da bih bas volila biti "kriva" da pocmes raditi svoje kore,
razlika je u okusu velika :)
ja se sjecam kad sam ja pocela kuhat, uvjek sam trazila knjige sa slikama postupka,nisam znala, a kada sam dosla u ovu zemlju nisam znala ni jezik, tako da su mi slike bile odlican vodic,
one pricaju sve jezike.....
Mozda nekada pretjeram i sa slikama i sa opisom, ali ponese me....sta cu...volim i kuhat i slikavat, a i pricat :):)
Hvala draga :))

Tash February 12, 2009 11:14 AM  

eeeeee..... sto li dodjoh.... :D
danas sam bas gladna i sad sam gotova :)
moja branka, kako su ti dobri bureci!!!!

dvi ribe dva kumpira February 12, 2009 11:28 AM  

Joj zmajice....kud zaboravih....kud zaboravih k vragu, obecavam da cu popravit...
Pa nisam stavila savijacu od tikve :))

Snjezana February 12, 2009 11:34 AM  

e branka sve li ti pronades...:)
super ti je burek sve do jedan. i da znas da cu ovo sutra probat.:)
btw di si ti? vec sam se pocela brinit da se ne javljas>:)

dvi ribe dva kumpira February 12, 2009 11:39 AM  

Ej, Monsoonice, di si :)
Ja mislila da si u skoli pa nisam ni probala zvat... sutra, obecavam:))
Ili ja tebe ili ti mene, svakako se cujemo :))

nlo February 12, 2009 12:25 PM  

Prvi put sam razvlačila kore po pulinom receptu i bila sam jako zadovoljna kako sam ih uspila razvući da sam ih sutradan opet razvlačila:)) po ovom receptu nisam ali svakako hoću pošto sad više nemam straha s obzirom da mi je prva dva puta uspilo!
Branka fotke su fantastične i tako jestive:)))

Tash February 12, 2009 2:25 PM  

:D :D :D sasava draga zeno!!!! ne bih se ni sjetila, da nisi sama "priznala" da si me zaboravila :P :P :P
hvala na povjerenju! :)

Dragana Pušica - Moje Grne blog February 12, 2009 7:25 PM  

joj divan ti je bruek...svaka cast!
ja malopre ustala od popodnevne dremke, i da znas da mi se bas jede...

Snježana Cetina February 12, 2009 8:11 PM  

Moram opet komentirati, ove sam tvoje slike pogledala nosom skoro do ekrana. Nikad nisam razvačila kore ali ti ćeš me na to natjerati. Idući tjedan kupujem okruglu tepsiju i onda idući vikend krećem u akciju pa makar sve završilo u smeću. Ne mogu se nagledati, ja i Sara obožavamo burek sa sirom, dečki ne vole ali mi ćemo već to same popapati :)
Zanima me samo što si u sir stavila, možda neko jaje ili samo žumanjac ili kiselo vrhnje??

dvi ribe dva kumpira February 12, 2009 9:04 PM  

Masatera, stavila sam od oka pola kila, malo vise ricotta sira, 5 jaja, kiselog vrhnja i onda sam namrvila fetta sira,
kada to zamijesas ostane onako grudicasto, nije skroz glatko,
probj koliko je slano, nemoj se zaletit...fetta je slana :))
Zmajice, rekla sam ti i ponovo se ispricavam....kako sam samo mogla zaboravit, opalilo me sunce po glavi, nema drugog objasnjena :P:P
Vjerujes li mi sad kada sam titjednima pricala da sam napola prokuhala...:P:P
Hvala drage moje :):)
Za ovo se vrijedilo malo potrudit :))

Snježana Cetina February 12, 2009 9:22 PM  

Super! Hvala draga. Upustit ću se ubrzo i u tu avanturu! Pusa!

Andrea February 12, 2009 9:24 PM  

Još prije nekog vremena me prijateljica uputila na taj forum jer je ona radila po tom receptu i bila oduševljena. Ja nemam sreće s razvlačenjem kora i moja svaka imam milijun rupa. :D
Tvoji bureci izgledaju baš savršeno i fotke su ti divne, a ja mogu samo vježbom do savršenstva. :)

dvi ribe dva kumpira February 12, 2009 9:49 PM  

Andrea, nema veze ako ima koja rupica, tijesto se preklapa pa to nije ni vazno.
Imam ih i ja :)
meni je ovo do sada najlaksi nacin, stvarno nema puno rastezanja,sve je vise manje napravljeno na stolu "mazeci" tijesto :))
samo se rastegne zbog masnoce, a jedino krajeve malo izvuci rukama...
Daleko sam i ja od savrsenstva, ali za mene je ovo veliki uspjeh....prezadovoljna sam :))

rijeka February 12, 2009 10:41 PM  

E Branka svaka ti cast ! Razumijem tvoj ponos i radost u ovome :) Ja to jos uvijek nisam savladala, na zalost. Mama me ucila i ucila i - odustala. Moji Svedani su jeli sirnicu i burek kad je moja mama bila u posjeti i razvijala - i svi je odusevljeno gledali i s jos vecim odusevljenjem jeli:) I onda me je stariji muzev sin pitao: kad ces nam ti ovo praviti ? Ah to samo mama zna ovako - brzo sam odgovorila.
Gledala sam i ja one slike i savjete "burek u slici i rijeci" ali jos uvijek nisam savladala to razvlacenje kora. A volim sirnicu, a volim burek... Kupim gotove kore.
Mozda moram ovako kao i ti - probati sve dok ne savladam!
Pozdrav draga i hvala na super postu :)

dvi ribe dva kumpira February 12, 2009 11:02 PM  

Rijeka, ja ti sebe cesto opisem kao "uporno tvrdoglavu osobu", a takvu me znaju i oni moji najblizi....
Znas da mi se to nekada isplati...
Ja mislim da sam i ja sada mirna sa burekom jedno duze vrijeme :P:P
Sad sam mirna kad mi je uspjelo i kada znam da mogu, sad me vise ne kopka.....

Monika February 13, 2009 8:26 AM  

ja sam ostala bez teksta...svaka čast! :)

Anonymous,  February 19, 2009 10:24 AM  

Ja sam totalni antitalenat za razvijanje kora oklagijom, pa isto tako vučem rukama i valjda smo moja mama i ja jedine Bosanke kojima je teško napraviti domaće pite (bureke). meni ne ide, pa ne ide...

Snježana Cetina February 22, 2009 9:18 PM  

Evo mene opet da te malo gnjavim. Konačno sam dobila mast pa imam još jedno pitanjce: Da li će mi bit dovoljna tepsija promjera 26 cm? Koliko su te tvoje široke?? Pusa!

dvi ribe dva kumpira February 22, 2009 10:25 PM  

Moje tepsije su promjera oko 30 cm.
Masatera, pa neces valjda radit samo jednu tepsiju :)))
Pojest ce ti se za dvi minute,
vjeruj mi, prelijepo je :))))

Snježana Cetina February 22, 2009 10:45 PM  

Da mislila sam jednu tepsiju sa pola kile svježeg sira ..
Nekako me strah, nisam nikad radila takve kore, a burek jedemo samo ja i kćer. Nebi ja ni sad radila ali nakon tvojih slika morammmm!!Naravno da neću palit pećnicu samo za jednu tepsiju bureka, ispeći ću još nešto, makar buhtle ili kruh :)

dvi ribe dva kumpira February 22, 2009 11:01 PM  

To je i vise nego dovoljno za jednu tepsiju :))
A ti znas da se ja salim kad ti kazem da neces valjda samo jednu tepsiju peci :)))
Oprobaj, ja sam se odusevila :))))

Snježana Cetina February 23, 2009 10:43 PM  

Znam da se šališ, ali i samnom se nikad ne zna, možda već drugi put napravim bar dvije tepsije :)

Anonymous,  March 11, 2009 12:33 AM  

joooj kako bi ja sad jedan burek!

nikad ga nisan probala pravit. kore pogotovo. al morat cu to ispravit! cak ga je i moj muz (englez) probao pravit, ali s kupovnim korama! morat cu i ja.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP