Thursday, February 26, 2009

Palachinka...........


IMG_0282



Evo i mene napokon sa mojim izvijescem.
Opet sudjelujem i u ovomjesecnom krugu FBI Rukavica, igri osmisljenoj by mamajac, a gdje je ovaj put pod istragom bio Palachinkin blog.
I ja kao vjerujem vecina nas koji smo istrazivali, kopkali i prekopavali Palachinku ovaj mjesec sam odusevljena.
Pocevsi od prelijepih slika do jos ljepsih recepata naprosto sam se izgubila u moru te ljepote.
Nisam probala previse, cak ni onoliko koliko sam htjela i namjeravala, al to je jedino zbog nedostatka vremena,
a za sve ono sto sam isprobala i vidjela kod drugih , mogu jedino reci da sam stvarno odusevljena.


IMG_0284




Palachinka je super kuharica, a recepti, bar ovi koje sam radila, cisto savrsenstvo.
Pa da krenem redom....
Prvi recept koji sam radila su Nutella i plazma Truffles, za koje sam po izgledu i sastojcima znala na prvi pogled da ce mi se svidjet.
Mada sam citala kod Monsoon da su joj ispale premekane, nisam htjela odustat od njih.
I imala sam pravo...prelijepe su...
ali.....
za razliku od Monsoon kod mene su ostale suhe, a stavila sam mozda samo polovicu kolicine mljevenog keksa.
Svakako, okus je fenomenalan, a drugi put kada ih budem radila, ako budem imala isti problem dodat cu malo extra Nuttele i to bi rijesilo problem.
Ovaj put mi je bilo prekasno jer su vec loptice bile zarolane....






IMG_0458



Drugi recept koji sam radila je Palachinkina musaka od balancana.
Ovo je za mene ne eksplozija, vec pravi vatromet okusa i to za sva cula.
Ovo mi je tako jednostavno, a prelijepog okusa.
Nisam ih radila u muffin cups vec u kalupima za souflle.


IMG_0376




Prekrasno i za oko i okusom.
Ponovno mi je ovo potvrdilo tvrdnju da se ne trebaju imati luksuzne ili skupe namirnice da se napravi "malo cudo".

IMG_0638




Marija, hvala na ovom receptu, ovo sam do sada slicno radila, ali nikada mi nije palo na pamet da slazem u kalupe.
Stvarno sam odusevljena!!!!!!





IMG_0433




Idemo dalje.....
radila sam i "Oregano Crusted Wavy Skewers" ili kako sam ih ja prekrstila u valovite raznjice.
Ti mi se ucinilo takodjer jako lijepo, a povrh svega jednostavno.
Nisam u kuci imala dimljeni sir, a sada mi je zao sto se nisam specialno zbog njega uputila u prodavnicu.
Al sigurno, ovo mi nece biti jedini put da sam ovo pravila.
Moj muz, koji je inace cudan sto se tice hrane, je rekao da je ovo nesto stvarno prekrasno i da je ljepse i od najljepsih snicli....
Marija, sve pohvale, a vjeruj mi da je ova njegova stvarno ogromna.....
I ja i djeca dijelimo njegovo misljenje.
Prekrasno, mirisno, super ukusno....divota.....




IMG_0471

IMG_0406




Ljudi moji, ovo i sirovo izgleda odlicno.....


IMG_0407





Piletinu sam marinirala i ostavila preko noci u marinadi, a sutradan ih je moj muz ispekao na rostilju.

IMG_0469




IMG_0483





Malo ih je prepekao, ali svakako, jako, jako ukusno, mekani i mirisno.
Sljedeci put cu ih raditi od pileceg zabatka.
Sve se pojelo.



IMG_0326


A sad nesto sto sam u tjednu dana radila 2 puta.
Oba puta sam ostala odusevljena.
"Punjena pastva" je prvi put bila bas sa pastrvom....prekrasno, prekrasno...
tako jednostavno, a lijepo,
ma prelijepo.
Za ovo ostajem bez teksta....


IMG_0319

Naravno, pastrva je vec bila ociscena kad sam je kupila, zasila sam joj otvor na stomaku, a onda izvadila kost na ledjima, tako da nije bilo problema.
Nisam koristila ni korijander ni sesamovo ulje, ja sam pucala na sigurno, na persin i maslinovo ulje, a umijesto normalnog luka sam dodala mladi luk.
Ali svakako cu oprobati i spremiti sa korijanderom i sesamovim uljem.

Ovo sam radila u subotu, a u srijedu, koja je bila post, uz moj bakalar sam pekla i ovo, ali ponovno sa malim promjenama.
Nisam nasla pastrvu, ali to me nije sprijecilo,
kupila sam "ocean perch" kojem ime ne znam na hrvatski, i punila njega...
Ovaj put sam ribu kupila neociscenu tako da sam je ocistila bas kako treba za ovo jelo.
Stomak sam joj izvadila kroz skrge i ledja,
jako, jako jednostavno.
Imala sam goste za veceru, ostali su odusevljeni i izgledom i okusom.


IMG_0868







Marija, hvala ti, obogatila si me za puno stvari, ali ovaj mijesec i kada prodje, jos cu te kopkati i spremati tvoje recepte.
Bilo mi je ogromno zadovoljstvo !!!!!!

Read more...

Wednesday, February 25, 2009

Ajme......idemo dalje...

IMG_0827




Ajme koliko nas je i ovaj mjesec ide dalje.
Vera je ovomjesecna domacica, a njezina tema je suho voce.
Sa ovom temom smo mogli svasta, jer nije izdvojeno specificno voce koje moramo koristit.
Znajuc mene, ja uvijek kasnim, nikada dovoljno vremena, a toliko stvari treba svaki mjesec napravit.
Ali tu sam, opet se sve stigne.
Ja kao ljubitelj smokava sam se ovaj put odlucila za nesto malo neobicno, ali svakako jako, jako lijepo i ukusno.
Ako ste ljubitelj suhih smokava, e, onda ste nasli savrsen dezert,
sladolad od suhih smokava.
Mozda pomalo cudno, ali vjerujte mi, jako ukusno i osvjezavajuce, a priprema svega par minuta.

Potrebno mi je bilo:

450 g suhih smokava
115 g
secera
125 ml vode
225 ml mlijeka
125 ml double cream(Ja sam koristila sa 51 % masnoce)

U food processor se stave smokve i secer i izmijesa dok bude glatko i kremasto.


IMG_0713



Dodamo vodu, mlijeko i vrhnje te izmijesamo dok se svi sastojci spoje.
Smijesu istresti u plicu plasticnu zdjelu i staviti u zamrzivac da se stisne.


IMG_0733


Svakih 30 minuta sa viljuskom izmijesati tako da nam se ne stvaraju ledeni kristalici, pa mijesanje ponavljati za 2 sata ili dok se sladoled sasvim stisne.
Stisnut sladoled prebaciti u zdjelu sa poklopcem i drzati u zamrzivacu.
Prije posluzivanja sladoled izvaditi iz zamrzivaca i ostaviti u frizideru 45 minuta.


IMG_0843


Uzivati.


IMG_0855

Read more...

Wednesday, February 18, 2009

Osso buco


Vec sam puno puta rekla da koliko volim talijansku kuhinju slobodno sebe mogla nazvati Talijankom :),
ali nisam to.

Talijanska kuhinja mi je tako slicna neretvanskoj, po povrcu i vocu i namirnicama uopce koje se koriste.
Stvarno kada pogledate, nema bas puno stvari koje rastu u Italiji, a da ne rastu u Neretvi....
osim rize .
Grozdje, mandarine, narance, limunovi, bademi, smokve, masline, bosiljak, blitva, spanjak,pomidore, kukumari, paprike.....itd, itd....

Mozda malo drugacije u pripremi, ali vise - manje....sve je skoro isto.
Dakako, Talijani su veci majstori od nas u slaganju i iskoristavanju namirnica, za mene su oni pravi umjetnici.
I od najjednostavnije stvari kao da naprave pravo umjetnicko djelo.



Osso Buco, je jedno od tih umjetnickih jela, koji se prave od samo par namirnica koje uvijek imamo, a na tanjiru je to pravo remek djelo.


Inace to je poznato jelo iz sjeverne Italije.
A okus je stvarno eksplozivan.


Teleca koljenica, koja i nije tako skup komad mesa, narezana na komade debljine par centimetara nije bas najmeksi komad mesa, ali duzim kuhanjem postane stvarno nesto posebno,
postane super mekano i socno.

Osso buco inace znaci, bas kako i izgleda...suplja kost.
Ima nekoliko vrsta pripreme ovog jela, pa evo i mog nacina.


Potrebno je :

malo brasna
sol i papar
4 komada telece koljenice debele bar 2 cm
malo maslinovog ulja
1 veca kapula
2 komada celera isjeckanog na komadice
2-3 mrkve
4 glavice cesnjaka
par listica lavorike
malo persina sitno izrezanog
1 solja Marsale (suhe) ili bijelog vina
2-3 solje govedjeg temeljca
2-3 vece pomidore, oguljene i ociscene od sjemenki, te narezane na komadice


Zagrijemo pecnicu na 180*.
U vecu zdjelu koja je pogodna i za kuhanje i pecenje zagrijemo malo ulja.
Meso lagano zasolimo i zapaprimo, uvaljamo lagano u brasno te tek lagano zaprzimo na vrucem ulju.



Kada je meso zaprzeno izvadimo ga u poseban tanjir, a u istu zdjelu od przenja dodamo narezanu kapulu, cesnjak, lovorov list, celer i mrkvu te lagano przimo dok povrce omeksa.

Na kraju dodamo i narezani persin.
Sve podlijemo Marsalom i mijesamo da deglaziramo zdjelu te kuhamo jos malo dok alkohol ne ispari.






Vratimo koljenice u zdjelu, dodamo temeljac i pomidore narezane na komadice pa provjerimo ukus, zdjelu poklopimo ili poklopcem ili aluminijskom folijom i stavimo peci oko 2 do 2
i pol sata.






Najcesce se posluzuje sa rizom, a moze i sa krumpirom ili sa njokama.
Ja sam ga posluzila sa Risotto Milanese.




Risotto Milanese mi je nesto prelijepo, tako jednostavno, a prekrasnog okusa.
Odlican prilog za ovakva jela.
Neki dan sam ga vidila na NLo blogu, ali ja sam ga radila malo drugacije.
Potrebno je:

8 solja pileceg temeljca
2 zlice maslaca
2 zlice maslinovog ulja
2 solje Arborio rize
dobar prstohvat safrana
3 zlice svjeze izribanog parmezana
sol i papar

U zdjelu staviti 1 zlicu maslaca i maslinovo ulje,
Dodati rizu i lagano mijesati par minuta.
Kada riza promijeni boju dodati safran , promijesati i zaliti sa malo pileceg temeljca.




Neprestalno mijesati i postepeno dodavati temeljac dok sve ne potrosimo ili dok je riza kuhana al
dante, ali i kremasta.




Rizot maknuti sa vatre, dodati preostalu zlicu maslaca, naribani parmezan i sop i papar.
Dobro izmijesati da se sve sjedini i odmah posluziti.








Dodatak koji ide uz Osso Buco je i Gremolata.
Naribala sam koricu od limuna i narance, dodala 2 zrna naribanog cesnjaka i malo persina.
Gremolatom pospemo Osso Buco kada ga posluzimo, daje ovom jelu poseban smek.

U slast.








Read more...

Wednesday, February 11, 2009

Burek u slici i rijeci








Evo mene ponovno na burek.
Skoro pa je kao onaj iz starog mlijecnog restorana .
Skoro, ako ne i bolji....

Nekako nama neretvancima je to bilo jedino mijesto za pojest burek, osim onima koji su imali zene Bosanke :)
Moja ga majka nikada nije radila.
Nije to jelo moga kraja, a volim....
Nekada davno do prije nekoliko godina sam naucila raditi burek od jedne zene koju sam ovdje upoznala, a smijesno mi je bilo to sto mi je poslije rekla, da cim sam je upoznala i pitala odakle je, (a ona dosla iz Sarajeva), da sam je zvala kod mene da moze li mi pokazat kako se pravi burek.

Ja pitam sto ne znam, a ako nesto ne znam nije me sramota.
Mene je sramota ne znati, a ne htjeti pitati....e, to je vec problem...
ego je kod nekih ljudi nezamisljivo ogroman.....

Taj burek iz Sarajeva je bio dobar, al mi nije bio dovoljno masan, odnosno ne ni masan koliko mi nije bio socan...
Falilo mi je nesto sto i uz razne prelijeve i vlazenje ispecenih kora i poklapanje krpom...nije to bilo to.
Bilo odlicno, ali nije to to...
Kore zbog svoje situacije ne razvlacim vec godinama, naporno mi je dugo ruke drzati u zraku,
ne dugo nego nikako.

Zadnji burek sam radila prije sigurno3-4 godine , pocela razvlaciti jufke i kod trece odustala....nisam mogla dalje...
Od muke sam uzela sve tijesto i bacila u kantu od smeca,
sjela sam za stol i pocela plakati od muke.
Mom muzu je to bilo smijesno, sto ima veze...ima hrane, kakav je sad burek problem...
ma mozda mu nije bilo ni smijesno, nego ni ne zna kako bi me utjesio, a zna on jako dobro da mene takve stvari pogadjaju.
Ali meni je to bilo nesto skroz drugo....sama pomisao da ne mogu, e, to me ubijalo.
Znate ono kada u glavi sve radi kako treba, ali tijelo ne slusa...
e..to je moj problem

Prosli mijesec sam se obradovala kada smo istrazivali Gagin blog, kada sam radila njezine pite i to sa kupovnim korama.
Bile su prekrasne, stvarno super ukusne.

Inace, moram vam ovo rec, kada sam prvi put poslije ovog plakanja radila burek, al sa kupovnim tijestom, moja cerka mi je rekla da ga vise ne radim, da to nije to.
Ona je iskrena, a voli lijepo jesti....
Rekla je da je tijesto kao papir i neukusno i imala je pravo.
Kada sam radila po Gaginom receptu,bilo je dobro, mozda i najbolje sto se sa kupovnim korama i moze napravit.
Ali nedavno sam na forumu na Coolinarici nasla jednu temu koju sam slucajno otvorila.
Tema se zvala kao i moj naslov;"Burek u slici i rijeci".
Ja sam to gledala u nevjerici.
Mamamaja je pokazala kako ona razvlaci domace kore.

Cak sam , iako nisam u to vjerovala, sve slike spremila i isprintala za svaki slucaj...

Vec nekoliko tjedana su u Australiji bile prestrasne vrucine, tako da isprobavanje nije dolazilo u obzir, ali sa prvom promjenom temperature sam upalila pecnicu koja je do tada stvarno odmarala i oprobala ovo cudo od recepta.

Ovo me tako obradovalo, jer sam se vec na neki nacin i pomirila sa cinjenicom da domace kore sigurno vise nikada necu razvuci.

U ponedjeljak je stiglo zahladjenje i prva proba...
bas proba, jer sam jos uvijek bila skepticna.
Ljudi moji.............ovo je savrseno.
Da je meni mamamaja bila igdje u blizini.....izljubila bih je.

Pa znate kako sam bila ponosna na sebe.
E...to je bilo to i to sa domacim korama i sa "mojim" korama.

Tako sam ponosna na sebe, a mamamaji zahvalna.
Znaci u ponedjeljak proba , a jucer sam krenila ponovno i to sa 3 vrste bureka i sa strudlom od jabuka.
Nemojte me ispravljat, znam da je u Bosni samo jedan burek i to onaj sa mesom, a da su sve ostalo pite....
znam to....

ali kod nas su to sve bureci,

a ja nisam Bosanka ;)

burek od mesa, burek od sira, burek od krumpira......

Jesam malo na kraju dana bila iscrpljena i bolna, kao i danas , ali vjerujte mi da se trud isplatio, a tableta imam ;)







Radila sam burek od mesa, al ja moje meso samo lagano proprzim sa kapulom, tek toliko da izidje krv, tek par minuta.
Na kraju sam u tu smjesu izribala 1 krumpir.









To mi bude odlicno jedno s drugim.
Znam i to da se u Bosni dodaju samo mali komadici sirovog mljevenog mesa, ali kako od svakoga nesto pokupim, tako sam pokupila i ovo lagano przenje.

Radila sam i burek od sira, ili sirnicu...prekrasno ukusno....












Koristila sam ricotta sir, kiselo vrhnje, jaja i fetta sir u grubo izmrvljeni.

I nista nije bilo sa "low fat",
low fat i burek mi ne idu skupa nikako.
Odusevljena.....
E, ovo je stvarno ko iz mlijecnog.....
Ovo je onaj okus i tekstura koja mije ostala jos u ustima od skolskih dana.
Radila sam i burek od krumpira, a tu sam od Gage pokupila da krumpir malo proprzim sa kapulom.







Inace mi je prije bio problem, znao bi mi nekada ostati krumpir malo sirov, ili
krumpir sirov, a krasna korica, ili krumpir pecen, a zagorena korica.
Gagin nacin mi je savrsen.....
Ponekad znam staviti i malo smjese od punjena za sirnicu u smjesu sa krompirom....
i to mi je odlicno.






A ako mislite da sam na te tri stala, varate se jer nisam.

Napravila sam i strudel od jabuka sa istim tijestom.












necu vam nista govoriti......
savrseno do bola....

U ponedjeljak sa za probu radila 2 bureka sa sirom i nesto sto sam stvarno htjela probati od kada sam vidjela ovaj recept na coolinarici, zmajicinu tikvenjacu iliti pitu sa tikvom..




Ovo sam zaboravila staviti u originalni post, cisto zbog slika koje sam koristila..
a mozda me sunce stvarno i opalilo u glavu sve ove tjedne,
ma ne bi me ni to cudilo :)
Znas sto zmajice, ja ne znam sta bi mi moj tata reko kad bi vidio da sam ovo pravila :):)
Kod nas se ne jede tikva.....
u nikakvom obliku.......
na nikakav nacin.....






Ova savijaca me odusevila :)





ovo je tako slatko, fino, socno....ma prekrasno.







Radila sam sa istim korama, jer ne mogu razvlaciti tijesto kao Tasha, ona je savrsena u tome.
Zmajicu mozete naci ovdje i ovdje, a i njezine recepte mozete pregledati, ima krasnih stvari.
Ako se bojite da ce vam ostati masno, vjerujte mi da nece .
Kako sam vadila tepsije iz pecnice, tepsiju bih lagano nakrivila da izbacim masnocu vani, da je prolijem.
A masnoca je svakako za pecenje dobra, ali ne mora ostati unuta...prolijte je kao i ja...
Necu vam postavljati recept, on je objasnjen na forumu Coolinarike, a mozete pogledati i mamamajin profil.
Poslije price sa njom a i gledajuci njene uradke koje mi je pokazala sam shvatila da je stvarno majstor u onom sto radi.
Znate sto, moja me majka nekada pita di sam ja to naucila pravit....
e, tu se moram zahvaliti svima vama s kojima sam dosla u dodir preko interneta,
jer koliko god da je za neke stvari los, e za ove je odlican.
Drage moje , hvala vam :)


Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP