Monday, September 28, 2009

Finiii rizot sa kozicama i sparogama

fini rizot i balsamic 021




Evo me ponovno sa rizotom.
Oni su mi jedno od omiljenih jela i sasvim je nebitno od cega su radjeni.
Skromni i nezahtjevni svaku i najobicniju namirnicu pretvore u malu gozbu.
Zaista su nezahtjevni, sve sto se trazi je 20 minuta pune paznje kada dodate rizu i neprestalno mijesanje a to zaista nije puno kada sebe nagradite savrsenstvom kao krajnjim rezultatom.

fini rizot i balsamic 030

Kremasto, fino i super ukusno.
Riza se sprema na mali milion nacina, a svako jelo spremljeno sa rizom nije rizot.
Potrebno je izabrati pravu rizu, a to je riza kratkog zrna, koja se kuhanjem nece lomiti i pucati, vec ce ostati cijela a kuhanjem ce nabubriti i ispustati skrob.
Zbog tog skroba ja rizu nikada, bas nikada ne perem.
probala sam svasta, a pranje rize sam probala samo jednom i to u kojim kuharskim pocetcima.

fini rizot i balsamic 036

Glupo mi je ispitari skrob pa ga na kraju dodavati u nekom drugom obliku,
u stvari nepotrebno.
Rizot kao rizot bi trebao biti kremast, ne premekan a ni tvrd.
Da dobijete odlican rizot potrebno je lagano i postepeno podlijevanje temeljcom ili vodom i neprestalno mijesanje rize dok se kuha na srednjoj vatri.
najbolje bi bilo rizot posluziti odmah cim se skuha.
Idealno bi bilo rizote podlijevati sa temeljcom, dobije se puniji okus, a nije ih tesko pripremiti.
Ja obicno napravim temeljac i rasporedim ga u manje zdjelice i zamrznem, tako da ih uvijek imam pri ruci i da ih koristim po potrebi.

fini rizot i balsamic 025

Ovaj rizot je za mene poseban, sve sto volim sroceno u jednom jelu,
sparoge, kozice, masline.....
Uzivanje za nepce .
Jako je interesantnog okusa, tapenada mu stvarno da poseban okus.
Ovo jelo bih svakako preporucila.

Potrebno je:

1-1.5 l temeljca od povrca
2 sveznja svjezih sparoga
2 zlice maslinovog ulja
1 veci luk
2-3 zrna cesnjaka
oko350 g rize za rizot
400-500 g vecih kozica
1 dcl bijelog vina
2 vece zlice tapenade(namaz od maslina)
2 zlice nasjeckanog bosiljka
sol i papar
parmezan sir
malo bosiljka za garnish

Temeljac staviti na vatru da prokljuca, dodati mu sparoge kojima sto odstranili drvenkasti donji dio i prokuhati 2-3 minute, ne vise od toga.
Izvaditi sparoge .
Kozice lagano proprziti na maslinovu ulju i staviti ih sa strane
Na istom ulju staviti narezani luk da se przi par minuta, nepotrebno je da dobiva boju, dodati cesnjak, promijesati jos minut i dodati rizu.
Na smanjenoj vatri mijesati rizu dok ne postane prozirna(oko 2-3 minute), podliti bijelim vinom i mijesati dok ishlapi pa postepeno poceti dodavati temeljac uz konstantno mijesanje.


fini rizot i balsamic 044


Vatru malo pojacati i kuhati rizu uz neprestalno podlijevanje i mijesanje, oko 20-tak minuta.
Sa zadnjim dolijevanjem temeljca dodati kozice i narezane sparoge.
Kuhati jos minut-dva i skiniti sa vatre.
Dodati isjeckani bosiljak i dvije pune zlice tapenade i sve pomijesati.
Provjeriti ukus i zaciniti po potrebi.
Ukrasiti sa bosiljkom.
Moze se posluziti sa svjeze ribanim parmezanom.

fini rizot i balsamic 034

Dobar tek !!!!

4 comments:

Andrea September 29, 2009 9:47 AM  

mmm šparoge i kozice, ovo mora negdje biti savršena kombinacija. Sad kod nas nije sezona šparoga pa ovaj recept ne mogu odmah isprobati ali pamtim ga za proljeće. ;)

Josipa September 29, 2009 11:41 AM  

ovaj rižoto je pravi raj za nepce! nažalost kod nas šparoge nisu u sezoni, ali sačuvat ću recept pa ću probati :)

Shangri La Food September 29, 2009 1:55 PM  

ajme divote.. a ja gladna :(

Snježa September 29, 2009 7:14 PM  

Uh, stvarno je dobar. A vidi se na sklikama svako zrnce ne samo riže nego i tapenade! Izvrsno! Kada počne sezona šparoga trebalo bi ga svakako iskušati.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP