Lisnata peciva
Tijesto je za mene opuštanje, užitak, terapija i totalno zadovoljstvo !
Mislim da sam se dovoljno opisala ovom rečenicom !
Poslije još jednog izuzetno radnog perioda godine, sada bih trebala biti u fazi mirovanja i odmaranja.....i jesam !
Al za mene mirovanje nije izležavanje, dosadi mi to poslije dva dana, već vrijeme kada ga ja mogu potrošiti po svom guštu i onako kako meni odgovara. Sada mogu to vrijeme iskoristiti za sve ono za što nisam imala vremena tijekom godine .
Kada sam tek počela kuhati, tijesto mi je bilo nešto od čega sam lagano zazirala i uvijek sam imala određeno strahopoštovanje prema njemu al mislim da sam svojom upornošću, tvrdoglavošću i težnji ka boljem došla do faze kada se ne ustručajem više ničega.
Uvijek kažem da tijesto nije nešto što se radi na brzinu,
treba imati vremena i strpljenja i na kraju dobijemo savršen rezultat kao nagradu !
Ova peciva su prekrasnog izgleda, mekana kao pamuk, lagano lisnata i savršenog okusa !
Potrebno je:
100 ml vode
100 ml mlijeka
100 ml ulja
18 g svježeg kvasca
2 jaja
4 žlice šećera
2 žličice soli
oko 650 g brašna
malo maslaca
1 žumanjak
Mlijeko, vodu i ulje lagano zagrijati te u to dodati kvasac, razmutiti ga da se otopi, dodati jaja, šećer i sol. Pjenjačom i to lagano umutiti, pa onda dodato brašno te izraditi glatko tijesto. Poklopiti prozirnom foliom i ostaviti da se tijesto udvostruči.
Tijesto lagano premijestiti i narezati na 20 komada pa te komade oblikujemo u kuglice. Na svaku kuglicu stavimo malo maslaca i ostavimo tako da tijesto odmara 10 minuta.
Nakon što je tijesto odmorilo svaku kuglicu prstima istanjimo zajedno sa maslacem i lagano zamotamo u klipić.
Opet tijesto ostavimo da odmori 10 minuta.
Svaki komadić tijesta tada lagano rukama izduljimo i dva po dva motamo jedan o drugi te krajeve učvrstimo te podvijemo. Ostavimo da se tijesto ponovno digne, premažemo ga umućenim žumanjkom i vodom i stavimo peći u pećnicu na 180 * 20 minuta te izvadimo da se ohlade !
Možete ih jesti same ili puniti bilo čim !
Dobar tek !
0 comments:
Post a Comment