Perfektno pohana piletina
Puno puta sam rekla kako nisam bila te srece da ucim kuhati od moje majke jer sam jako mlada otisla od nje vec da sam se ucila kuhati iz raznih kuharica.
Dosavsi u Australiju bez i osnovnog poznavanja engleskog jezika osjecala sam se kao da sam spustena na Mars, al sam uporno probala i zapitkivala znacenje nekih rijeci koje su mi bile nerazumljive, kupila hrpu rijecnika a i krenila jedno kratko vrijeme u skolu tako da sebi koliko toliko olaksam zivot.
Ne volim ovisiti o nikome tako da sam se iz pocetka borila kao lavica sa najobicnijim stvarima samo da sebi i svojoj mladoj obitelji olaksam svakodnevni zivot.
Uporno sam kupovala knjige, kuharice, ali obavezno sa slikama.
Slike za mene pricaju sve jezike.
Probala, kuhala, prevodila, bacala u smece, probala ponovno.....
dok na kraju ne uspije.
Slike su mi bile najbolje objasnjenje.
U jednoj takvoj knjizi sam nasla i recept za pohanu piletinu,
Nije bila poz nazivom "perfektno pohana piletina" vec sam je ja tako nazvala zato jer je za mene i sve one koji su je probali bila bas to.
Pohanje piletine i nije mozda neki problem, ali probala sam na mali milion nacina i nikada nisam bila 100% zadovoljna.
Ako je sirovu poham i przim deblji komadi se nikada ne isprze kako treba, a strah me je jesti sirovu piletinu.
Ako je przim duze da se meso isprzi kako treba, dobijem crnu koricu od preprzenih mrvica.
Ako je kuham pa onda pohujem nema mi okus koji zelim, okusa mi je leso piletine.
Dosla sam skoro do razmisljanja da je pohana piletina stvarno "umjetnost" za napravit.
Ovo me je odusevilo,
jako, jako jednostavno, malo drugacije, super socno a perfektno zlatne korice i nije bas nikakva umjetnost.
Stvarno je super jednostavno, a piletina izidje savrseno kuhana (pecena),
Probajte!
Potrebno je :
1 | pile (ili komadi piletine po izboru) |
---|---|
par | jaja |
brasno | |
mrvice | |
parmezan sir | |
sol | |
ulje za przenje |
Piletinu ocistiti, oprati, posusiti i posoliti.
Mrvice pomijesati sa ribanim parmezanom sirom, to daje poseban okus, a i miris.
Dodajte dobru saku ribanog parmezana.
Lagano pobrasniti,uvaljati u jaje, pa u mrvice i samo kratko zaprziti na ulju zagrijanom na srednjoj vatri dok se uhvati zlatkasta korica.
Piletinu izvaditi iz ulja,staviti na papirnate maramice da se ulje ocijedi, pa onda sve posloziti u tepsiju na koju smo stavili resetku od kolaca, tako da se prilikom pecenja ulje cijedi, a ne da se kupi u meso.
Poslaganu piletinu pokriti aluminijskom foliom i peci nekih 40-tak minuta u dobro zagrijanoj pecnici.
Pecenje zavisi o velicini komada.
Provjeriti cackalicom ili raznjicem ako je piletina gotova, maknuti foliju pustiti malo da odstoji i posluziti po zelji.
Folija se ne mora sasvim skidati, ali odkrijte bar jedan dio, inace ce vam korica ovlazit i nece biti hrskava.
Ja obozavam hladnu piletinu pripremljenu na ovaj nacin, pa uvijek pravim vecu kolicinu nego sto mi je potrebna za posluziti za jedan dan, a ostatke sto ostanu obicno sutradan djeca nose u skolu za rucak.
Ovako pripremljenu piletinu je nepotrebno prije pohanja kuhati, a da ste sigurni da imate perfektno spremljeno pilece meso, bez straha da ce vam ostati sirovo.
Obecavam vam da socnije piletine od ove nema.
Jos uvijek sam velika ovisnica o kuharicama, ali sada, mada volim slike, nije mi vise vazno da li u njoj ima slika ili ne,
Recept koji citam, po sastojcima sama sebi naslikam u glavi i znam od prilike kako bi trebalo izgledati.
Valjda to dodje iskustvom.
14 comments:
Perfection, excellent and delicious!
harasho! :):):)
Savršeno i stvarno jednostavno!
Wow it's look so perfect! I will eat the monitor...the picture is perfect too! Kisses for you dear!
Isprobana i izvrsna je.
inače ja nemam problem kod pohanja piletine jer je volim jako tanko pa tako nemam straha da će ostati sirova jer je poham na lagano dosta dugo. upravo danas imam je za ručak i možda se nađe koji perfektan komad :D
Da. Rek'o bi covek u cemu je mudrost u ispohovati piletinu :) Ali ja sam primetila da sam retko gde jela to a da valja. Meni mnogo smeta ako "poh" upije ulje. A kod vecine se to bas desi. Ova tvoja izgleda bas po mojoj meri. Kod mene kuci je to prestalo da se pravi jer, moja mama, iako je odlicna kuvarica, to bas i ne pravi kako treba :) Pokazacu joj tvoj recept pa cemo da isprobamo.
Hvala cure :)
Mikkey, thank you for visiting me and for your beautiful comments!
Nisam još ni pokušavala pohati piletinu upravo iz strana kako će to izgledati..sirovo ili prepržene kore, ovo je super, fantastično izgleda i eto konačno mogu i piletinu početi pohati :) Hvala draga :)
Skroz super zvuci. Mislim da je bas vazno to sto je meso na resetki. Ja sam pravila nesto slicno ali je meso bilo na dnu posude, i naravno taj donji deo se malo ukuva.
Filete ipak najcesce pecem na par kapi ulja na teflonu, i ako su lepo istanjeni i lepo marinirani, budu gotovi za par minuta a nisu zivi unutra.
Fotke su prelepe.
Ovaj savjet zlata vrijedi, hvala. Predivno izgleda i baš je savršena.
Kako si slatka kada pišeš o tome što si prolazila kao mlada žena u tuđem svijetu. Vjerovatno bi tako i svaka od nas, ali ja ti se ipak divim...
Hvala vama na komentarima.
Ovako mi je najdraze raditi deblje komade piletine, uvijek sam sigurna da ce biti savrseno peceno.
Cosmo, ja uvijek na neki nacin ubacim malo sebe u recepte :))
Mozda mi je to mana, al' sto cu kad sam takva :))))
Pohano izbjegavam koliko god mogu, a jako ga volim. Sad maštam o ručku: juha od špinata, pohana piletina i desert naravno mud cake, a tek je 10 ujutro! ;)
obožavam pohanu piletinu i hvala ti što si nam pokazala da se može pohati i na ovaj način..svaka čast na receptu..
Juce sam je pravila. Za prste polizati, kao i svi tvoji recepti.
superrrrrrr je ..opet radila.. nema vise pohanja na stednjaku ..hvala ti još jednom na ovom recepteku
Post a Comment