Sunday, March 22, 2009

Dvije prekrasne pite

IMG_2356





Prije sam nekoliko puta rekla da ne jedem bas kolace...ali svako nekoliko "naleti" neki koji mi se svidja, tako da kada se to i dogodi samu sebe iznenadim.
Nije da ne jedem kolace, ali stvarno mogu bez njih.
Mozda mi je to plus jer mozda da je drugacije ne bih imala mjere...ne znam,vjerujem da je tako.
Jedno vrijeme, davno, sam radila kolace, kao extra zaradu tako da me je mozda i to natjeralo da ih ne jedem.
Volim ih praviti, to mi daje ogromno zadovoljstvo,
ali zadovoljstvo jos vece od toga mi je bilo gledati druge kako uzivaju u njima.
Rijetko radim nase domace kolace,ali dogodi se.
U stvari mozda sam se krivo izrazila, rijetko radim "nase domace modernije kolace" koje budu pune slaga, zelatine, raznih krema, punjenja i drugih dodataka,
nekako mi to ne lezi.
Kuhinja mi se ne sporkaje zbog jednog kolaca, a to je bas slucaj s tim kolacima koje ne volim,
Previse sudja, previse kompliciranja...a za sto...
Volim jednostavne stvari.


IMG_2353


Ove dvije pite ne uvrstavam u kategoriju "nasih domacih modernijih kolaca".
Jednostavne su za napravit, nekomplicirane, a jako, jako ukusne.
a nisu ni suhe, vec kremaste.
Iskreno, ne znam koja mi je draza pa cu ih zato stavit zajedno u jedan post.
Moja "Nailon pita" ili kako je ja zovem "Jakin kolac" je stvarno ukusna, mirisna, mekana....i da je dalje ne hvalim.


IMG_2352


To je jedan od kolaca koji se u mojoj kuci pojedu do zadnjeg zalogaja.
Ni moja djeca nisu neki slatkoljubci, ali svaki put kada je radim, iznenade me.
Kako sam recept dobila, to je vec duga prica,
ne bi ni povjerovali u nju,
a da se meni nije osobno dogodila ne bih ni ja, vjerujte mi.
Kada sam slucajno oprobala ovaj kolac, odusevila sam se,
a na moje pitanje, mogu li dobit recept, odgovor je bio...ma neces ti to znat napravit.
A ja, uporno tvrdoglava, nisam odustajala, mozda bas zbog tog odgovora koji je bio ponizavajuci.
Poslije cjelodnevnog "masiranja", zena mi je na kraju rekla da ona kolac nije ni pravila, al sam uspjela pronaci odakle je dosao.
Kada sam dosla do te druge, koja ga je navodna napravila, ispostavilo se da ga nije ni ona radila, vec narucila od trece...od Jake.
Jaku kada sam pitala, zena je bez ikakvih pitanja izvadila svoju biljeznicu, dala je i rekla da uzmem sta mi se god svidja.
Zeni je bilo drago da ga podjeli,
a ja sam joj neizmjerno zahvalna.
Uzelo mi je 3 dana dok sam dobila recept.
Ponekad se isplati biti tvrdoglav :):)
Pa da ne prolazite "moju muku" ja cu podjeliti sa vama, jer je stvarno odlican.



IMG_2359



Potrebno je :

Za vanjske kore;

250 g secera
80 g maslaca
5 zlica mlijeka
2 zlice meda
1 jaje
2 zlice kakaa
1 prasak za pecivo
malo vanilije, cimeta,
brasna po potrebi

Jaja, secer,maslac i cimet izmijesati mikserom,
dodati mlijeko i ostale sastojke osim brasna i dobro izmijesati.
Brasno prosijati skupa sa praskom za pecivo.
Lagano dodavati brasno i jos uvijek miksati al' na najmanjoj brzini.
Kada dobijete malo gusce tijesto izbacite ga na dobro pobrasnjenu povrsinu i pocmite mijesiti rukama, uz povremeno dodavanje brasna.
Tijesto bi trebalo biti mekano, ali ne ljepljivo.
Tijesto podijeliti na dva dijela i razvaljati u velicini lima kojeg koristimo,
te peci na okrenutoj strani .
Peci nekih 5 minuta pazevi da kore ne pregore.
Na dodir peceno tijesto kora je jako mekano, a kada se ohladi stvrdne se zbog dodatka meda.

Svijetlo tijesto:

5 zumanaca
8 zlica sitnog secera
7 zlica brasna
2 zlice mlake vode
malo praska za pecivo
5 bjelanjaka

Zumance i secer mijesati mikserom dok pobijeli,dodati vodu, lagano umutiti spatulom brasno izmjesano sa praskom za pecivo i bjelanjke.
Peci u istoj tepsiji u kojoj smo pekli kore nekih 15-tak minuta ili dok se uhvati korica po vrhu biskvita.

Nadjev:

1 l mlijeka
10 zlica continental brasna (ostro brasno)
10 zlica
secera
1 maslac
1 sok od limuna
malo vanilije

Malo mlijeka od 1 litre odvojiti i pomijesati sa brasnom,a ostatak staviti da se kuha te izmijesati to u uzavrelo mlijeko.Kuhati dok se zgusne i ostaviti da se hladi.
Maslac i secer dobro istuci, dodati ohladjenu smijesu mlijeka i brasna te dobro izmijesati.
Na kraju dodati malo vanilije i sok od limuna.


IMG_2358



Kore slagati tako da na tamni dio stavite polovicu kreme, prekrijete je sa svijetlim dijelom, na taj dio ponovno namazete preostali dio kreme te prekrijete tamnim dijelom.
Kolac je najbolje prekriti plasticnom folijom i ostaviti preko noci (ili bar odredjeno vrijeme) optereceno sa necim i tek sutradan rezati.
Do sutra tamne kore prekrasno omeksaju pa ga mozete rezati.
Kada ga jedete, ne bi nikada promislili da tamne kore nisu biskvitno tijesto.
Budu fantasticno mekane.


IMG_2362


Ako vam se ne radi jos jedan recept tipa brasna po potrebi, ovaj recept mozete naci i na Coolinariki sa cije strane je bio i potvrdjen i malo modificiran.
Njihova verzija je ispala malo blijedja jer je u original receptu nedostajalo kakao, moja greska ;) .
Posto godinama radim ovaj kolac, organizirala sam se najbolje kako mi je odgovaralo, kao vjerujem i vecina od vas.
Ne znam zasto uvijek kada citate recept, pa tako i ovaj moj, krema je uvijek zadnje po redu napisana.
Ja najprije napravim kremu tako da mi se ohladi dok napravim kore.
Jednom kad su kore pecene i ohladjene, ostane mi jos da ga namazem i sve je gotovo.


IMG_2185


Ovoj piti uz rame ide i moja bijela pita.
Vjerujem da svatko ima neku svoju verziju, pa tako i ja.
Mada ide dosta secera u nju nije bas slatkog okusa vec kiselkastog.
O kaloricnosti ovdje necu uopce razmisljat, al opet kada pogledam, mogu i to priustit s vremena na vrijeme.
Ovo sam nekada davno, davno, jos kao dijete prvi putjela i odusevila se.
Sada su njome odusevljena moja djeca.
Naprosto se topi u ustima.


IMG_2194


I ona se odlicno zamrzava, cini mi se da joj cak zamrzavanje odgovara jer je extra omeksa.U slucaju ako je zamrzavate, nemojte joj mazati gornju koru nadjevom, vec ostavite prazno, a poslije nakon odmrzavanja je jednostavno lagano prespite secerom u prahu.


IMG_2183


Potrebno je:
1 jaje + 2 zumanjca
140 g masti (ili maslaca)
300 g secera
6 zlica mlijeka
560 g brasna
1 prasak za pecivo
malo vanilije

Jaje, zumanke i secer dobro izmijesati mikserom i lagano dodavati brasno pomijesano i prosijano sa praskom za pecivo.
Poslije istresti tijesto na pobrasnjenu povrsinu i mijeseci rukama dodavati ostatak brasna.
Mozda vam nece ni otici sva kolicina brasna, sve zavisi i od velicine jaja, a i samog brasna.
Tijesto treba biti mekano, a ne ljepljivo.
Razdijeliti na 4 dijela i tanko razvaljeti te peci na okrenutoj strani tepsije tek toliko da je peceno.
Pazite da kore ne izgore vec da ostanu blijede.


IMG_2196-1


Krema:

1 l mlijeka
6 zlica brasna
250 g maslaca
2 vanilin secera
400 g secera u prahu
sok od 3 limuna

Kremu skuhati, rashladiti te dodati u tucenu smjesu maslaca i secera u prahu,
dodati i sok od limuna i nadjenuti kore.
Kore isto kao kod Nailon pite prekriti plasticnom folijom i lagano opteretiti, ostaviti ih tako nekoliko sati ili preko noci i sutradan rezati.
Ako cemo mazati i gornju koru kremom tada ostavimo dio kreme u frizideru i sutradan s njom premazemo i gornju koru.
Umijesto vanilin secera ja koristim vanila paste ili koncentrat.


IMG_2182


Obje pite pecem u velikoj tepsiji i stvarno su jako izdasne.

29 comments:

Snježana Cetina March 22, 2009 11:57 PM  

Evo ja dočekala i ove dvije pite :). Sad sam brzinski pročitala jer žurim u krpe. Super da si napomenula mogućnost zamrzavanja. Pusa velika, u maju očekuj moje slike ove bijele pite i one Milichine u dvi verzije :))

Snježana Cetina March 22, 2009 11:58 PM  

I da slike su mrak!! kako si samo precizno odrezala svaki komad!! Super!

dvi ribe dva kumpira March 23, 2009 12:33 AM  

Hvala Masatera,
nisam zurila sa receptom jer sam recept ranije stavila na Coolinariku, al sam onda shvatila da recept od bijele pite tamo nisam stavljala, a to je iz razloga sto ih tamo ima mali milion sa istim nazivom.
Evo, ovo je moja verzija koju tamo necu ni stavljati iz razloga kojeg sam gore navela.
Probaj, jako su ukusne i izdasne, brze su za napravit, a odlicno se zamrzavaju.
Ja ih svaki put izrezem na velike komade koje zasebno smrznem,tako da uvijek imam kolac u kuci...skoro uvjek.
Odlicno se smrzaju i to mi je prednost kod ovakvih kolaca :))
Pozdrav draga, a Milicine pite ti stvarno toplo preporucujem, jer su stvarno super.

Maja Babić March 23, 2009 12:34 AM  

Uh, mislim da bih obozavala oba kolaca, i ja volim te obicnije stvari. Mada nije da ne ljubim i one druge, no dobro ;)

Najlon pitu sam videla na coolinariki, a par dana kasnije mi jedna drugarica iz Uzica salje neke recepete i medju njima i najlon pitu. Nema slike, nisam sigurna da li je ista kao ova tvoja, ali sam sigurna da cu je jednom morati napraviti jer tako divno izgleda da nemam reci. Fascinirana sam i potpuno jednakim debiljinama testa na svakom delu, meni uvek na sredini bude deblje neko na obodu.

Trenutno pokusavam da izbacim slatkise iz vise razloga, a kad zavrsim misiju casticu se najlon pitom. Divna je.

Hvala ti!

Monika March 23, 2009 8:20 AM  

stvarno su predivne obje! :)

Вера March 23, 2009 9:37 AM  

Obe pite su toliko kvalitetne i vredne paznje.Ja volim slatko-mogla bih malo i smanjiti...

Andrea March 23, 2009 10:51 AM  

Prvo ti moram reći da ti se divim na pedantno izrezanim jednakim komadima kolača. Koliko god se trudim ja nikako nisam u stanju odrezati dva ista kolača. :(
Obje pite su mi jako privlačne. Ovakvi kolači se nisu radili u našoj obitelji, baka se uvijek držala strogo tradicionalnih dalmatinskih stvari, a mama je uvijek radila te moderne kolače i svoje eksperimente. Ja sam u par navrata radila slične kolače i jako sam zadovoljna njima. Moj je problem što je nas samo dvoje, a on mi ne jede skoro ništa slatko tako da ja "jadna" moram sve sama smazat. :D
I ja uvijek prvo radim kreme iz istog razloga koji si ti napisala. ;)

Marija March 23, 2009 11:01 AM  

Ja se pridruzujem Masateri i obecavam da cu praviti uskoro neku od ovih divnih pita :)

Anonymous,  March 23, 2009 11:48 AM  

Pite su fenomenalne, obje. Divim se tvojoj preciznosti, odmah se sjetim kako je kod mene sve nekako neuredno. :)

cosmo2503 March 23, 2009 4:41 PM  

Pite su lijepe po sebi, a u tvojoj izvedbi savršene.

Anonymous,  March 24, 2009 10:44 PM  

Zaista su obe jednako lepe i ukusne, imam oba recepta sa vrlo neznatnim razlikama koje to i skoro da nisu!
Naravno, tvoj "rucni rad" je prelep!

Milicza March 29, 2009 6:53 PM  

draga moja branka, obje tvoje pite su savršeno urađene. za karlovu pričest ću raditi obje, bijelu sam probala i savršena mi je, apsolutno najbolja bijela pita. u moju verziju ide i korica i sok od limuna, samo kad se mamina stabla smiluju s plodovima.. a kad nema domaćih, onda ide samo sok...

Iiiii March 30, 2009 12:57 PM  

Dodijelila sam ti nagradu Lemonade!!! Sve sto trebas uraditi ako je zelis prihvatiti je objaviti logo na svom blogu sa linkom na moj blog i listom 10 blogova kojima ti dodjeljujes nagradu (ako je uopce jos neko ostao:)))!

dvi ribe dva kumpira April 02, 2009 3:17 AM  

Hvala :))
Melrose, hvala ti na nagradi :))

Marija September 29, 2009 2:36 PM  

Samo da javim da sam pravila Belu pitu. U kore sam stavila, naravno, mast i stvarno nam se jako svidelo. Pravicu je cesto sigurno :-)

Unknown October 02, 2009 11:40 PM  

Najlon pita je fantazija. Ali fantazija. I sto duže stoji sve je bolja.

Za mene je ovaj tip kolaca nov, moja mama nije pravila ovakve kolace, a onda sam u Koprivnici probala Medenu pitu od Monchi i zaljubila se. Kad sam procitala recept za Najlon pitu shvatila sam da cu i nju obozavati, jer jer princip potpuno isti.

dvi ribe dva kumpira October 03, 2009 3:21 AM  

Marija, probaj sljedeci put staviti i limunov sok, koliko sam shvatila u tvom postu nisi ga koristila,
iznenadila bih se okusom, u stvari to i pravi ovu pitu posebnom, bar za moj pojam ;))
Svakako probaj, limun ubije slatkocu na neki nacin.
Maja, bas tako, u pravu si, ova pita sto duze stoji sve je bolja i bolja.

Bina January 21, 2012 5:29 PM  

Super izgledaju i ja hocu da pokusam da napravim ovu bijelu pitu ali sam malo zbunjena jer u opisu kako se pravi nema nigdje maslaca a gore u sastavu stoji da ide...pomoc molim.
Pozdrav,

Sebina

dvi ribe dva kumpira January 21, 2012 11:37 PM  

Dok mijesas jaje, zumanjke i secer.....i maslac ili mast se mijesaju zajedno....sorry, morat cu ispraviti u receptu !!!

Unknown December 21, 2013 8:22 PM  

Hvala za ovako krasne recepte i nesebicnosti da ih podjelite sa nama. Radila sam Najlon pitu i prekresna je .Samo jedna molba cime ste rezali i kako da vam je presjek kolaca savrsenstvoo? Nisam mlada i imam iskustva ali uvjek se ima nauciti od tako mladih i talentovanih kao sto ste vi Branka, Zelim vam puno srece u predstojecim praznicima koji dolaze .

dvi ribe dva kumpira December 22, 2013 12:31 AM  

Reki, hvala !!!
Kolač režem oštrim nožem kojeg perem vrućom vodom i brišem kod svakog zarezivanja.

Unknown March 15, 2014 2:51 PM  

Najlon pita, ili medena, je stvarno odlicna! Trebala su mi dva pokusaja da bi uspela. Upozorila si da braon testo treba da ostane mekano,. U mom prvom pokusaju bilo je toliko mekano da je 'kapalo' sa tepsije - pa sam ga, kanda, prepekla. Sledeci put sam dodala vise brasna (15 kasika), krace pekla i ispao je - skoro k'o tvoj.
Ovaj recept ide u svesku.

Unknown October 30, 2015 5:10 PM  

Joj meni na vasoj stranici sve izgleda njami, a kad se preciznije procitaju upute i komentari, sve je vrlo precizno objasnjeno. Odlucila sam krenuti sa vasim njokicima i pasticadom. Bas me zaitrigiralo da spremim pasticadu sa sljivama i jabukom. To jos nikad nìsam koristila, a biti ce lijepo osvjezenje u mojoj kuhinji. Dakle, krecem ovaj vikend sa rapsodija menijem njoki-pasticada prema mojem muzicu i tinejderima. Hvala uz pozdrav Danica

Unknown October 30, 2015 5:11 PM  

Mljac, pita je fantazija.

Janči October 25, 2016 12:37 PM  

Moja mama obožava Belu pitu i dok smo živeli u Slavoniji često je pravila. Pravila bih je da je iznenadim samo me zanima koja je gramaža maslaca u kremi, pošto piše 1 maslac. Da li je od 250g ili 125g?

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP