Moj cokoladni "mud cake"
Dok su mi se jucer pekle cupcakes napravila sam i ovaj kolac.
Uvijek kazem da ne jedem slatkise ni kolace, ali onda samu sebe uhvatim u lazi ;)
naime, bez slatkog stvarno mogu mjesecima, nemam nikakve zelje za njim, ali nekada kao da mi tijelo trazi secer....
a tada najcesce napravim nesto cokoladno.
Tako sam slaba na cokoladne kolace,
ne svakakve, vec one fine, socne, glibaste......njima tesko da odolim.
A takvo nesto je tako jednostavno za napravit i to sa tek nekoliko namirnica.
nema potrebe za kremama, slagovima,
ovo je socno samo od sebe.
Davno sam rekla da me je malo australskih kolaca odusevilo, tek njih par.
E to je vrijedilo kada sam tek dosla u Australiju, ne vise.
Kuhinja u cijelom svijetu se mijenja , nadopunjuje, uvijek se traze novi okusi, novi nacini rada,
pa tako i ovdje.
Moderna australska kuhinja u nekoliko zadnjih godina me odusevila.
Ovo je jos jedan prekrasan australski recept.
Evo ga :
1 1/2 solje jake kave
1/4 solje brandy
150 g tamne cokolade
250 g maslaca
2 solje secera
2 solje brasna
1 zlicica sode bikarbone
mali prstohvat soli
2 jaja, lagano izmucena viljuskom
1 zlicica ekstrata od vanilije
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 135*.
Staviti kavu, brandy, cokoladu i maslac na paru ili na jako laganu vatru da se otope a kada je postalo sve glatka smijesa maknuti sa vatre i ostaviti desetak minuta da se malo ohladi.
Lagano rashladjenu smijesu prebaciti u zdjelu od miksera.
Prosijati brasno, sol i sodu te uz lagano mijesanje mikserom ( nije potrebana jaka brzina) postepeno dodavati suhe sastojke.
Kada smo to izmijesali dodamo i dva jaja i vaniliju,
promijesati da smijesa bude jednolica i izliti u kalup od 23-24 cm.
Peci sat i pol vremena, a pecen kolac izvaditi, ostaviti nekoliko minuta u kalupu, a zarim kalup skinuti i hladiti na resetci.
Ukrasiti po zelji i posluziti.
Ja sam za ukras koristila cokoladni ganache.
Za ganache mi je bilo potrebno :
1 solja vrhnja
200 g tamne cokolade iskidane na komadice
1 zlicica maslaca
Na paru staviti vrhnje i cokoladu da se otope i kada je smijesa postala glatka dodamo i maslac, dobro izmijesamo i ostavimo sa strane da se dobro rashladi.
nemojte kremu stavljati u frizider jer ce izgubiti sjaj.
Kada je krema dobila dovoljnu gustinu za mazanje s njom namazemo cijelu tortu.
Solje su velicine 250 ml.
Moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh...
Pa tko ovdje ne bi zgrijesio ???
45 comments:
Divno izgleda! Čokoladno i sočno!
Od čokoladnosti mud cake-a zastaje dah. to je "chocolate paradise" i uvijek se čudim tim Amerikancima kako su mogli nazvati kolač po blatu. Ili možda "mud" znači i nešto ljepše?
Ijaoooo, a ja treba da smršam :( vidi ove čokoladne lepotice, voda mi krenula na usta....
Inače, juče sam ceo dan bila na tvom blogu i odabirala recepte za istragu.. pa čisto da te pitam, ako mi negde zapne, smem li da te cimam za pomoć? :)
Hvala ;)
Gaga, tu sam, ako zapne samo pitaj ;)
Cosmo, i ja sam se cudila imenu :))
Mud je mud, blato, nema drugog prevoda ;)
Al je kolac savrsenstvo ;)
Stvarno je savršen, tako čokoladast i sočan što najviše volim kod kolača!
Hvala :)
Branka moja, ja sam sad ostala širom otvorenih usta nad ovim čokoladnim čudom. Prekrasno izgleda, sočno i turbo čokoladno. Ne znam što bi drugo napisala osim: divno! :)
Andrea, bas sam se nasmijala ;))
Izgleda super cokoladno,
u kolac ne ide bas previse cokolade, a ganache sam u stvari stavila smijesu i pol od navedene u receptu,
mogla sam slobodno i normalnu dozu, opet bi bilo dovoljno ;))
Definitivno jako, jako socno ;))
Ma savršeno,eto bez više riječi..mislim da sam tu tortu već vidjela kod tebe!
Nado, imala sam drugu cokoladnu tortu, mozda je po izgledu slicna,a ovo je nova ;))
Uh Branka, ovo je ekstra cokoladno i fino. Isprobacu ga obavezno ovih dana. Opet nista od dijete...
A joj, zašto mi ovo radiš...ja koja sam ovisna o čokoladi, ovo jednostavno moram probati. Na fotkama tako dobro izgleda da bih najradije ušla u monitor! :)))
uf, uf, obavezno ga radim, savrsen je!!!
Divno zvuči!!
tako jednostavno i lipo ;)
vrucine su prosle,tribala bi napokon nesto slatko napravit',ovo mi izgleda skroz dobro..nije komplicirano,a to mi je najvaznije:)
Moj Mud cake se hladi:)
Trebam li reci da obozavam cokoladne torte?:D
Samo problem mi je ganache krema,
nije se uopste stegla,nemoze se mazati,mogu je samo preliti preko:))
Sjecam se kad sam zadnji put pravila ganache kremu isto nije se stegla.
Pojma nemam zasto.
Inace torta mirise prekrasno,bas volim kad ide kafa u kolacima.
Sjetila sam se samo ali nakon sto sam stavila da se pece,da ce ovo htjeti i moja curica da jede,ali malo se mislim,zbog kafe,( brendi nisam stavljala )
Pozdrav od Viper:D
Viper, ostavi ganache par sati na sobnoj temperaturi, nema sto ici krivo,
mora uspjeti.
Ako stavis u frizider, krema ce se brze stisnuti, ali ces najvjerovatnije izgubiti sjaj.
Za koliko ce se vremena stisnuti zavisi ti i o temperaturi u zraku i u stanu ;))
Ako je hladnije vrijeme brze ide i obrnuto ;))
Drage moje, zahvaljivam ;)))
Hvala Branka na odgovoru ali ja sam vec prelila ganache preko kolaca:D
Kremu sam napravila jutros oko 10h
hladila se do 14h,mislim da je imala dovoljno vremena da se ohladi i stisne,ali se nije stisla:)) i zato nije zasluzila vise vremena:D
Nisam je stavljala u frizider.
Jos nisam probala tortu,ali znam da cu je obozavati,ganache me ne zabrinjava previse,nekad ce uspijeti:D
Pozdrav!
V
rijeka53
oooooooo pa to je sansnova.....
pozzz
Fe-no-me-nal-no! :)
ja sam u tome svemu nova koje vrhnje ide u preljev?:(
I mene znaima da li ide obicno vrhnje za kuhanje ili vrhnje za šlag?
Ja se ispricavam sto kasnim sa odgovorom, ide vrhnje za kuhanje,
ono je ono nezasladjeno a moze se i kuhati i tuci :)
Draga moja,pravila sam je,najbolja čokoladna torta!!!http://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2010/02/cokoladna-torta.html
Dakle ovo je jedina torta u mome zivotu koja mi je ispala lijepa koliko i fina. Pecem je skoro svaka dva tjedna, dok nam ne dosadi :-)
Torta izgleda senzacionalno i svaka čast! :) Odmah sam je morala napraviti, ali mi je nastao jedan problemčić :( Kada sam ju pekla stvorila se suha kora tako da sam ju morala duže peći jer sam se bojala da ne ostane sirova. Vjerojatno sam pogriješila kod pečenja pa me zanima peče li se torta na vrući zrak ili obično?
Oprosti sto nisam naglasila, temperarura je 135 u pecnici sa ventilatorom.
Cini mi se da je pravilo ako se koristi pecnica sa ventilatorom da se smanji za 20 * od naznacene ako je naznacena temperatura za obicnu pecnicu,
znaci, mogla si je slobodno staviti na 150,
al opet kazem, moja je greska jer nisam naglasila.
Puno hvala na pomoći! Vjerujem da će idući put ispasti savršena :D
Bok, moze samo jedno pitanjce..solja je salica od 2,5 dcl ili 2 dcl? :) Hvala! Nikol
Nikol, solja je mjera od 2,5 dcl :)
..hvala na odgovoru, da sam prije pitala prije bi valjda i vidjela da si napisala veličinu šalice na receptu za ganache :)
Nego, još jedno pitanjce: Brašno..Glatko ili Oštro..Ja uglavnom stavljam glatko u sve ako nije posebno navedeno..Tvoja torta je sa kojim? ..Hvala :)
I ja kao ti u sve koristim glatko ako nije drugacije navedeno,
i ovdje je glatko brasno :)
Branka,ovo je savršeni kolač!lako se pravi, a izgleda fenomenalno,neodoljivo...a kad se proba usta puna sreće, nemaju šta reći,jer ne postoje ti pridevi koji bi opisali savršenstvo koje se oseća.Hvala ti ma ovom receptu!
Hvala tebi Ankice na isprobavanju ;)
zaljubljena u kolač...u mjesec dana 3 puta radila..i fenomenalan je..
uuuuuu najbolji i najjači kolač od čokolade....mmmmm
mislim raditi ovakvu tortu za dječji rođ..., Pigs in the mud , na kojoj se okolo kao ogradica stave kit kat fingersi,sad ne znam da li će se na ganache zaljepiti fingersi ili trebam raditi buttercream ispod,totalno zbunjena jer nemam nikakvog iskustva sa slasticama
Ganache bi trebao obaviti posao bez problema ;)
Nema potrebe za buttercream-om
Čitala sam recept prije mjesec dana i odlučila sam se napraviti za Uskrs!Torta mi je ispala kao na Vašoj slici,sve je savršeno!Djeca i ja smo oduševljeni.Planula je u trenu!Ide mi u omiljene!Hvala!
Baš mi je drago da ti se svidio kolač, nema oko njega muke a stvarno je jednostavan, sočan i ukusan !!!
dođem koji put na ovaj Vaš blog samo zato da poslušam ovu Neretvansku pismu...ja, kontinentalka, Zagorka koja prati Vaše prekrasne recepte i isprobava koji puta...lp
Drago mi je da navratite ;)
Drago mi je da sam naišla na ovu tortu,sasvim slučajno, tražeći po internetu nešto jednostavno a čokoladno.Moram isprobati....djeluje jako fino
A kad se stavlja šećer??? Navodi se u sastojcima, a poslije nigdje ne piše (imam print screen od danas, pa me baš zanima hoće li naknadno negdje osvanuti šećer u postupku).
Budući da nemam iskustva s ovakvim mud kolačima, čitam recept rečenicu po rečenicu i dodajem kad što piše. Šećer s e igdje ne dodaje, pa ga ni ja nisam dodala.
Bacila sam sad kolač u smeće. Hvala na beskorisnim uputama.
Šećer nije naglašen, baš gledam recept kako je napisan, al šećer je suhi sastojak. Pomiješaju je suhi i mokri sastojci, mogu mikserom na najmanjoj brzini ili samo kuhačom svejedno je. Ispričavam se što nisam bila jasna, a baš šteta, jer kolač je stvarno jako fin, ukusan i bez previše muke ;)
Post a Comment