Tuesday, September 7, 2010

Giardiniera ili ukiseljeno povrce

kiselina 003



Jos kad sam bila dijete, sijecam se moje mame koja je obavezno svake godine kiselila povrce.
Najcesce je to bila ukiseljena paprika, kapula i ljutika, a i zelena pomidora koju sam mrzila iz dna duse,
to mi za razliku od kapule i ljutike nikako nije pasalo .
Bilo mi je pre, pre kiselo.

kiselina 024

Naravno, kako vrijeme leti i godine prolaze, a tako se i mijenjaju nasi ukusi i okusi, promijenila sam misljenje o zelenoj pomidori,
barem ovoj koju ja spremam na moj nacin,
one mamine su mi jos uvijek malo kiselije nego sto ja volim......al'naravno, sve zavisi o ukusu koji preferiramo.
Prije nekih desetak + godina sam prvi put radila ovaj recept i odusevila se.
Kada bih ovo probala zatvorenih ociju, nikada ne bih pogodila da je to zelena pomidora,
tak da ovo preporucam svima koji misle da je ne vole.


kiselina 042

Recept mi je dala moja prijateljica Helena, koji je ona dobila od jedne starije gospodje iz okolice Zagreba,
a ja godinama poslije listajuci svoje omiljene kuharice nadjem isti recept al pod drugacijim imenom......Giardiniera,
Recept za Giardinieru sam nasla u knjizi "Our Table" autorice Marie Ponte, naravno talijanke,
a cija mi se knjiga jaaako svidjela.
Pronasla sam da se moze na ovaj nacin koristiti bilo koje povrce, zasebno ili pomijesano nije uopce vazno,
u svakoj varijaciji bude odlicno.

kiselina 084

Ja sam ove godine bila jako vrijedna,
radila sam i pomidoru i balancane,pa opet balancane a i nekoliko teglica pomijesanog povrca.
Moram priznati da sam balancane ove godine radila prvi put i stvarno sam vise nego zadovoljna.
Naime, kada sam prvi put napravila balancane, imala sam ih nekih mozda 10-tak kila, a kada se sve zavrsilo izislo mi je samo pet malih teglica......
tada sam napravila drugu turu koju sam bar usesterostrucila :))))
Sirugno sam napravila nekih sezdeset kila, malo za mene,
a malo za moje prijatelje.
To mi nekako bude krasan poklon, malo drugaciji,
puno drazi od kave ili neceg drugog :)
Ljudi se iznenade,
a pogotovo se iznenade kada im recem da balancane nisam kuhala.
Sol i kvasina odrade svoje.

balancane 136


Potrebno je:
morska sol
bijela kvasina (ocat)
balancane (oguljene), najbolje srednje velicine
zelene pomidore
crvena i / ili zuta paprika, ociscena od peteljke i sjemenki
mladi zeleni fazol
selen (celer), unutarnji dio stabljike a moze i lisce

maslinovo ulje
cesnjak
origano
ljuta papricica (ako zelite)

Povrce oprati.

maraton ladja, zelene pomidore 068

maraton ladja, zelene pomidore 085

Pomidore narezati na komadice ako koristimo sljive (Roma), a ako koristimo velike okrugle naribati ih na ribezu na ploskice.

maraton ladja, zelene pomidore 087

maraton ladja, zelene pomidore 097

Balancane oguliti od koze i izrezati na uske trake.

zelene pomidore, balancane i puding torta 021

zelene pomidore, balancane i puding torta 025

Paprike ocistiti od sjemenki i peteljki te i njih narezati na trake
Fazol narezati na komade velicine 2-3 centimetra.
Narezano povrce dobro zasoliti i izmjesati.

maraton ladja, zelene pomidore 123

maraton ladja, zelene pomidore 111

zelene pomidore, balancane i puding torta 026

Omjer za sol bi bio bar 150 g soli na 3 kg povrca.
Povrce staviti u prikladnu posudu i staviti pod "piz",
opteretiti ga.
Ostaviti tako da odstoji dva dana,
a zatim povrce dobro ocijediti.

maraton ladja, zelene pomidore 134

balancane 027

Zakuhati bijelu kvasinu i ohladiti je pa sa njom preliti povrce,
povrce mora biti sasvim preliveno kvasinom,
ponovno opteretit i ostaviti jos 24 sata.
Ponovno ocijediti

maraton ladja, zelene pomidore 141

balancane 157

balancane 002

te zaciniti maslinovim uljem, cesnjakom i origanom.

balancane 065



Ako ste ljubitelji ljute paprike moze se i ona ubaciti.
Staviti u teglice (staklenke), nadoliti maslinovim uljem i zatvoriti.

balancane 076

balancane 094

zelene pomidore, balancane i puding torta 003-1

balancane 107

balancane 171


Moze se jesti za tri tjedna,
a ovako spremljeno povrce moze trajati i do 18 mjeseci, tako da je stvarno odlicna ideja raditi ga u vecim kolicinama.


kiselina 030

Ja sam radila i mijesano i zasebno povrce,
svako je lijepo na svoj nacin i stvarno ne znam koje bi izabrala za moj favorit.
Ovako spremljeno povrce je odlicno posluzeno uz prsut ili salamu,
sa svim i svacim,
a moze se jesti i samo sa komadom dobrog kruha i naravno uz casu vina.
Dobar tek !!!!!


2 comments:

Unknown September 08, 2010 8:46 AM  

izgleda odlicno! salji teglu hehehehhe

Unknown September 08, 2010 12:16 PM  

Ovo mi zvuči savršeno, upravo zato što se ne mora kuhati. Ja jako volim zeleni paradajz ovako u zmskoj salati!

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP