Ivanova sačivica ili kako je to uvijek radila moja baba
"Mama, kad dođem doma, svaki ćeš mi dan kuhat sačivicu" !!!
Ove su mi riječi toliko puta natjerale suze u oči a rekao mi ih je moj sin koji se prije par godina odselio od mene. Prošle godine, kada mi je ćerka bila u posjeti, to smo vrijeme između ostalog proveli kuhajući zajedno, a prvi recept koji je htjela naučiti je bila ova sačivica tako da bi je mogla spremati bratu koji neprestalno o njoj priča !
Ako se mislite što je sačivica, tako se zove leća u mom kraju !!
Inače, sačivicu spremam i na drugi način i odlična je,dosta sličan ovom, al ovako napravljena mi je posebna.
Ranije kada bih god ovo kuhala , sjetila bih se svoje babe koja ju je skoro pa isto ovako radila,na lešo. Danas kada je radim, na pamet mi pada moj Ivan koji mi jako nedostaje i kojeg majka željno čeka !
Volim lešo skuhane stvari, lagane su mi i nekako mi, kako godine prolaze, sve bolje leže.
Potrebno je:
350 g sačivice
3-4 režnja češnjaka u ljusci
1 lovorov list
1 mrkva
malo peršina, sitno narezanog
sol i svježe mljeveni crni papar
4-5 krumpira, narezanih na kockice
malinovo ulje
Opranu sačivicu obilato preliti hladnom vodom i staviti kuhati na laganu vatru.Dodati lovorov list, češnjak u ljusci i mrkvu. Pustiti da lagano kuha dok sačivica ne omekša.
Kada je sačivica skoro kuhana, u drugi lonac u lagano zasoljenu vodu stavimo kuhati krumpire .
Izvadimo kuhani češnjak i istisnemo ga iz ljuske pa ga u posebnom loncu na malo maslinovog ulja izmiješamo i lagano zgnječimo. Tome dodamo kuhanu sačivicu i polovinu tekućine u kojoj se kuhala i kuhani krumpir i dio njegove tekućine.
Posolimo i popaprimo i dodamo peršin.
Provjerimo okus i poslužimo obilato preliveno maslinovim uljem.
Dobar tek !!!
Ova juha je nježnog okusa, tek lagano začinjena i dovršena prvoklasnim maslinovim uljem, savršena !!
Ovo jelo je dosta jušno, a možete gustinu prilagoditi prema svom ukusu.
2 comments:
Dosta dugo te nema, pa me je ovaj odličan recept baš obradovao. I ja volim ovakva lešo jelo, a leću posebno. Pamtim ovaj recept jer ću ga sigurno koristiti.
Na sličan način i ja radim, samo malo zažutim kapulu i na to bacim leću, mrkvu i celer (bez krumpira) djeca jako vole i svaki tjedan spremamo...
Post a Comment