Wednesday, January 20, 2016

Pečeni kupus pupčar
Trenutno imamo kupusa svih vrsta u količinama koje su tolike da su možda većini nas na neki način i dosadile. Obični glavati bijeli kupus, pa kelj, brokul, raštika, pupčar .....ma kupus na sve strane !!!!
 Još ako imate mog susjeda Matu, nema šanse da će vam ga nestat cijelu zimu !!!!

Kupus pupčar ili "omraženi Brussels Sprouts" su inače noćna mora svakog djeteta pa tako donekle i moje djece koja su ga nerado jela. Te miniaturne glavice kupusa  imaju intenzivan i okus i miris. Najbolje i najukusije su mi baš u ovo vrijeme godine, kada ga je led "opalio" par puta i nema više one žestine koja je karakteristična za njega.
Volimo kupus svih vrsta al ne želim dopustiti da nam pređe u dosadu  zbog jednoličnog načina pripreme.
I jučer opet dobih vrećicu pupčara kojeg obično samo prokuham i dodam koji krumpirić pa podlijem maslinovim uljem,
to danas nisam htjela radit.
Znam da ga neki ljudi prokuhaju do pola pa tada lagano proprže na ulju, al nisam htjela ni to...
Inače, imam pravilo kojeg se držim, a to je da  kuhanje bude super jednostavno i bez prevelike količine namirnica. Jednostavnije od ovog ne može !!Potrebno je:
700 g očišćenog kupusa pupčara
200 g pancete izrezane na komadiće
sol i papar
par žlica ulja
1-2 žlice balsamičnog octa
Zagrijati pećnicu na 200 *
Očišćeni kupus prerezati na pola, podliti sa uljem, posoliti i pobiberiti te istresti u tepsiju dovoljno veliku tako da sve bude u jednom sloju. Presuti pancetom i svatiti u zagrijanu pećnicu oko 35 minuta.


 Promiješati par puta pazeci da ne zagori, al potrebno je da uhvati malo boje.
Pečeno izvadimo iz peći i polijemo sa balsamičnim octom i poslužimo.

Miris koji mi se širio kućom dok se ovo peklo je mamio na isprobavanje !!!
Okus je bio fantastičan !!!

Ovo je definitivno moj "novi najdraži način" spremanja kupusa pupčara !!!
Dobar tek !!!!

5 comments:

Damira Skansi January 20, 2016 4:42 PM  

Sve potpisujem ... Veliki sam ljubitelj svih naših kupusa, posebno našeg dalmatinskog (ja ga zovem dalmatinsko - sinjski, ima glavice, malo rastresite, naravno da ga Branka poznaješ). Živim i izvan Dalmacije i dobije ga se Izvan dalmacije samo ako ga donesu naši proizvođači - to je navodno običan kupus ali je toliko dobar da bi mu trebalo zaštititi sjeme. Isto je i sa raštikom. Svijet otkriva kupuse (u Americi je sve popularnije kale - neka vrsta kelja, ali mnogo slabijeg od našeg), naši sade i toskanski cavolo nero (po meni opet slabiji od naše raštike ili istarske broskve, koja je vjerovatno opet neka podvrsta raštike). Sve ovo su površna poznavanja kupusa u botaničkom već više kulinarskom smislu, ali stalno mislim kako bi trebalo zaštititi ta naša sjemena.
Briselski kupusići - ništa naročito, u stilu ako ima išta drugo...tako da ih moram probati i na ovaj način prvom prilikom.Ali, zar i tu nismo stvorili neku svoju podvrstu pa su oni veći, a još uvijk mali kupusi ista stvar? Oni su puno bolji od ovih pupčara - o čemu se tu radi?

dvi ribe dva kumpira January 20, 2016 7:33 PM  
This comment has been removed by the author.
mirjana January 23, 2016 5:46 AM  

Nema nista bez pancete :)!!
volim kupus svih vrsta,sirovi kuhan..ovaj najvise volim skuhati sa par krompira ,pa ga dodati u masnocu od prpecene pacente,slanine,nessto sto mirisi na dim ...vplim i bez pancete sa dosta maslinovog ulja, bibera i soli i pecena riba uz to :)

Branka - byB January 23, 2016 3:53 PM  

Draga Branka, koliko god volim sve tvoje recepte i za slano i za slatko ovaj moram posebno pohvaliti, odlična ideja i odličan recept za kupus pupčar, upravo smo ga ručali i tko zna koliko ću ga puta još pripremiti, izvrsno !

dejvid March 02, 2016 5:45 PM  

KONAČNO recept za prokulice koje nisam baš volio ali sam svejedno ponekad ubacivao na jelovnike radi raznolikosti ishrane. Ovaj recept je fenomenalan kao i sve šta Branka napravi!! Hvala Branka!!! :)

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP