The best meatballs ever !!!
Sjecam se davno, davno, mojih prvih pocetaka u kuhinji, gdje su polpete u sosu bile jako velik izazov, al opet dovoljno lagano i za mene pocetnicu.
Ovo je jedno od onih jela gdje sam vjecito eksperimentirala,
ne znam da li su mi tada dva puta ispali isti.
Uvijek nesto novo, nesto drugacije, skoro svaki put drugacije.
Bili su mi jako cudni,
ponekad tvrdi, ponekad suhi, pa opet nepeceni, pa svasta nesto kako nije trebalo i kako nisam htjela.
Ali godine iskustva valjda naprave svoje i svugdje pokupimo po koji koristan trik,
pa tako i ja u ovom jelu.
Ovo moja djeca obozavaju,
ja ih obozavam.
Puno puta ljudi kazu da je lako napraviti dobro jelo ako ti je kuhinja puna finih namirnica....
ne bih se bas slozila s tim uvijek...
al opet ponavljam, valjda to dodje sa iskustvom kada se i od "manje" moze napraviti dobar rucak.
Bas kao sto je i ovdje slucaj !!!
Ja mislim da i ptice na granama znaju koliko ja volim 'pastu",
puno, puno puta sam ovdje na ovoj stranici napisala da je toliko volim da bih trebala biti Talijanka :lol:
Ljepota paste mi je u tome sto stvarno nije prezahtjevna,
ne treba previse namirnica,
moze se stvarno kombinirati sa svim i svacim i ne smije biti previse uronjena u ikakav sos,
sosa bi trebalo biti tek toliko da zacini pastu.
bas kao u ovom jelu.
Ovo jelo je ekonomicno, preukusno i premirisno.
Potrebno je:
700g mljevenog mesa ( ja sam koristila mjesavinu junetine i svinjetine)
1 komad ( feta) kruha bez korice namocena u mlijeku
1 veca kapula
malo nasjeckanog cesnjaka
par zlica ulja
1 jaje
1/2 solje naribanog parmezana
malo persina
sol i papar
Sos:
1 veca kapula
malo nasjeckanog cesnjaka ( po zelji)
lovorov list
pola zlice koncentrata od pomidore ( rajcice)
1 komad pasirane pomidore ( 500 g)
casa vode
zlicica origana
bosiljak
sol i papar
Na sitno narezati kapulu i cesnjak i na srednjoj vatri je ispirjati dok dobije staklenkastu boju i maknuti sa vatre.
Dodati ispirjanu kapulu uzdjelu sa mesom i lagano izmijesati.
Kruh ocijediti od mlijeka i prstima ga lagano namrviti.
Smjesi dodati sve ostale sastojke i kuhacom izmijesati da se poveze.
Budite oprezni sa soli jer je sir dosta slan.
Mokrom rukom oblikovati male okruglice po zelji i spremiti ih u prikladnu zdjelu i spremiti u hladnjak do upotrebe.
Na malo ulja poprziti okruglice na srednjoj vatri sa obje strane dok ne dobiju boju.
Maknuti sa strane i ostaviti ih dok spremite sos.
Sos se moze raditi po zelji,
ja sam radila obicni, najobicniji sos od pomidora.
Na malo ulja dodati sitno narezanu kapulu, casnjak i lovorov list i mijesati na srednjoj vatri dok kapula postane staklenkasta,
dodati koncentrat, umijesati i zaliti sa pasiranom pomidorom i casom vode.
Dodati origano, sol i papar i pustiti da zakuha.
U zakuhani sos dodati skoro pecene okruglice i kuhati na laganoj vatri jos 15-20 minuta.
Provjeriti okus i dodati natrganog lisca od bosiljka.
Posluziti sa kuhanim spagetima.
Mislim da je jako vazno da se mljevenom mesu kojem se dodaju zacini ne mijesa dugo ni previse, vec tek toliko da se masa spoji.
Ja obecavam da su ovo stvarno najbolje mesne kuglice ikada.
Dobar tek !!!
24 comments:
Bas sam htela praviti ovo jelo svojoj deci... i sad znam po kom receptu ce biti... Fenomenalno!
meni je ovo super! tako jednostavno, a tako fino! baš u talijanskom stilu :)
Hvala cure :)
Jako je jednostavno, volim kapulu lagano proprziti pa onda dodati mesu, daje lagano slatkasti okus.....
parmezan u mesu, mmmmm.......prefino,
ovo je tako mekano a ukusno,
inace kada ove okruglice radim sa spagetima obicno ih radim manje velicine,
onako, bas za jedan zalogaj,
a danas je ispalo neplanski :)
Odlično! Ovo će sigursno uskoro biti za ručak!
Ah, tvoja kuhinja meni mami uzdahe. Ja volim te, kako to nazivamo konkretne stvari. Ove okruglice su naprosto fantastične i ja ti vjerujem na riječ da su 2the best ever" Vjerujem tvom višegodišnjem iskustvu i ukusu koji si vremenom tako dobro razvila, a sve iz te tvoje kuhinje mi 100% odgovara.
Ovo jelo moj dragi obožava, a ni ja nisam ravnodušna prema njemu. :)
Tvoje okruglice izgledaju toliko savršeno da sam dobila želju ovo raditi danas za ručak! :)
prelepo!
stvarno izgledaju preukusno :)))
http://lakakuharica.blogspot.com/2009/11/mesne-okruglice-i-spageti.htmlolimo špagiće i meatballs, aradim ih slično tvojima - http://lakakuharica.blogspot.com/2009/11/mesne-okruglice-i-spageti.html
Fino!
Mi također obožavamo polpete u saftu, najčešće sa njima onda radim pire i rižu. Tvoje su jako primamljive i izgledaju sočno !
zvuči primamljivo, mogla bih danas ovo za ručak,...bila sam mislila raditi bolognese ali si me uvjerila,:) hvala. I slažem se za kapulicu!Javim kako su ispale!
moji to obozavaju :)
Polpete su ispale super, sve smo smazali,:) pozz!
Hvala cure,
enogastromama, drago mi je da su vam se svidjele ;)))
Branka draga, ovo je meni HEAVEN:)))
Mmmmm. Skoro da im i miris mogu osjetiti preko monitora :-)
Pravim ih na slican nacin i uvijek se davimo njima.
Ubuduće pravim po ovom receptu! Taj parmezan a i luk i u umaku mi djeluju savršeno!
Moje omiljeno jelo!
Branka,hvala na receptu:)
Dosad sam uvijek izbjegavala da ih pravim jer pravila sam ih onako kako ih moja mama pravi a nisu mi se svdjali,nekako preobicni i suvi:)zadnjih nekoliko godina pravila sam mozda 2 puta:))
Ali zato od sada sigurno cu ih praviti skroooz cesto:) svidjele su nam se jako,moja malecka je pojela neznam koliko:D
Pozdrav Viper:)
Evo i mene. Upravo sam ih napravila, fenomenalne su. Jako su mekane i ukusne, mislim da im parmezan daje poseban ukus :)))
Pozdrav draga moja :)))
Hvala cure ;)
Posebno hvala Viper i Ljilji koje su ovaj recept oprobale ;)
Bas mi je drago da vam se svidilo :)
Pravila sam ih danas, od pola količine mesa. Hvala ti za divne musave dječje osmijehe i prazne tanjire! :))))
Djeci se puno više svidjela kombinacija paste sa ovim ćufticama, namjesto često spremanog nam bolonjeza. :)
Hvala tebi Natasa :)
najbolje na svitu !!!!!!!!
Post a Comment