Friday, January 10, 2014

Chow Mein noodles





Ni sama ne znam zašto ovaj recept nisam stavila na blog već odavno.
Radim ga već godinama i uvijek ga rado ponavljam, pa se baš iz tog razloga i čudim što ga nisam odavno napisala.
Inače, na blog stavljam sve ono što je puno puta isprobano, dorađeno po našem ukusu i što svi moji ukućani vole. Ovo je moja posebna "kuharica" !
Koliko god znam biti i tvrdoglava i svojeglava, uvijek ponovno kažem da kada je spiza u pitanju tu sam otvorena za sve opcije.
Kontra svih dalmatinskih razmišljanja, mislim da se riba može savršeno okusima spariti sa mesom, pancetom, vrhnjem i svačim nečim drugim.
U ovom slučaju su to piletina, kozice i soja umak.
Okus je fantastičan !


Inače, za ovaj recept koristim što god mi je pri ruci, tako da se ne mora slijepo držati recepta.
Ovdje gdje živim  mi jedino nedostaje kineska zelen, al se i bez nje može napraviti savršeno jelo.
Volim ove kineske kombinacije, a dok nisam doselila ovdje, često sam ih radila.
Ovdje, ne da sam se razlijenila već iz jednostavnog razloga nedostatka namirnica, nisam baš bila česta sa ovakvim jelima, mada ovdje nisam skoro pa ništa egzotično koristila ;)
Razlika ponude koja je sada u supermarketima i prije 4 godine je ogromna, bar se meni čini.



Potrebno je:

8-10 sirovih nekuhanih kozica
2-3 pileća karabataka
2 žlice ulja, plus po potrebi
mali komadić đumbira
1/4 šalice soja umaka (kikkoman soy sauce je meni najbolji)
1 manja kapula
1 mrkva
1/4 brokule
1/4 glavice kineskog kupusa
par gljiva
par zelenih kapulica
1 paket chow main noodles
Najvažnije je da sve namirnice pripremimo za stir-fry.
Ako ne koristimo filet od karabataka, tada taj komad mesa očistimo od kosti i kožice a meso narežemo da  trakice, prelijemo ga sa soja umakom i ostavimo 20-tak minuta da se marinira.
Kapulu narezati na veće komade. Mrkvu oguliti i narezati dijagonalno na komade.
Brokuli odvojiti cvjetove tako da je svaki zaseban a kupus izrezati, ne treba ga rezati pretanko i sitno jer je dosta mekan, a ne želimo ga da sasvim omekša, već da ostane lagano živ.
Zelenu kapulu očistiti i bijeli i zeleni dio dijagonalno narezati.
U dobro zagrijan wok na par žlica ulja dodati očišćene kozice, promiješati ih i izvaditi vani čim počnu mijenjati boju u crvenkasto. To će se dogoditi u svega dvadesetak sekundi.
Izvaditi kozice van iz ulja i staviti ih sa strane.
Ponovno ugrijati ulje i u vrelo dodati piletinu sa soja smakom. Neprestalno miješati par minuta i kada je gotova i nju izvaditi van i dodati kozicama.
Dodati žlicu ulja ako treba i kada se ugrije dodamo kapulu, mrkvu i naribani komadić đumbira. Neprestalno miješamo sa dvije žlice. Dodamo cvijetove brokule i ako je potrebno dodamo par žlica vode, tek toliko da lagano omekša.
Mješamo par minuta i dodamo kupus i gljive.
Uz neprestalno miješanje kuhamo još par minuta.
U međuvremenu tjesteninu prelijemo vrelom vodom, poklopimo i ostavimo 2-3 minute da omekša.
Vodu procijedimo a tjesteninu operemo hladnom vodom ako nam umak nije gotov.
U povrće vratimo kozice i pletinu, lagano izmiješamo i probamo okus.
Ako je nedovoljno slano dodamo još malo soja umaka, a ako je previše suho dodamo malo vode u koju možemo dodati malu žlicu gustina. Pustimo da zakuha, dodamo tjesteninu, izmiješamo i maknemo s vatre.
Umiješamo narezanu zelenu kapulu i poslužimo.


Mislim da duže uzme napisati recept, nego dok se ovo jelo skuha.
Kada su sve namirnice pripremljene, sve ide relativno brzo.
Umjesto pilećeg mesa se može koristiti i svinjsko ili juneće, samostalno ili u kombinaciji.
Isto je i sa povrćem, može se koristiti što god imete pri ruci.
Ovo je za mene stvarno recept koji svaki puta kada se radi ispadne drugačije, a uvijek super ukusno, fino i brzo.
Nemojte prekuhavati povrće, neka ostane čvrsto,
kuhano al da uvijek ima svoj " griz" !


Dobar tek !!!



0 comments:

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP