Liker od ružinih latica
Ima li išta mirisnije od svibanjskih ruža, onih starinskih i super mirisnih ??
Mislim da nema.
Ružovača, ružolin, rozalin....sve je to isto, samo zavisi u kom se području kako zove.
Meni je ovaj liker čak i premirisan, a nisam ni ljubitelj "ženskastih" likera tako da ga većinom koristim u slasticama.
Najpoznatija slastica u kojoj se koristi ružovača je rožata a i ona je po ovom likeru dobila svoje ime.
Koristim je obavezno i u sirnicama, kao i uštipcima i raznim drugim tijestima i desertima.
Fino, fino i super mirisno !!!!
Iskreno, nemam neki poseban recept za ovaj liker već ga radim onako od oka kao i većinu likera koje pravim i odličan je.
Koriste se latice rascvalih mirisnih netretiranih ruža. Za okus im boja nije važna, al ruže intezivnije boje će dati ljepšu i dublju boju likeru.
Cvjetovima ruža istrgajte latice i stavite ih u staklenku širokog grla (oko 150 g ) i izmješajte sa šećerom (oko 250 g) te sve prelijte sa rakijom lozovačom (oko 1 l):
Ja koristim rakiju od mandarine i odlično mi se okusi spoje.
Promiješajte stadržaj staklenke, dobro zatvorite i iznesite na sunce te ostavite bar 40-tak dana.
Ja ostavim i duže, ne može naškoditi.
Ponekad u tih 40-tak dana, kada se sjetite, samo protresite staklenku, za svaki slučaj da se rastopi šećer.
Kada prođe 40-tak dana, procijedite rakiju, po potrebi je doradite i spremite na hladno mjesto pa koristite po želji.
Kada sam tek počela raditi likere, uvijek sam se slijepo držala recepta i puno puta dobila preslatke likere, a ja to ne volim,
zato uvijek dodam manje šećera u početku pa poslije kada procijeđivam liker po potrebi dodam po ukusu. U tom slučaju kuham šećer sa vodom dok dobijem lagano zgusnut sirup i to dodajem u liker.....malo po malo.
Meni je ovdje ovo dovoljno, a vi dodajte koliko vama odgovara, mjere doradite kako vama odgovara.
U zdravlje !!!
6 comments:
Divne su ti ruže, liker aromatičan, ja ga radim skoro isto.
Hvala Sneco !
Znam za tvoj recept, ja tako isto kao i ti radim sa suhim ružama:
To sam zaboravila napisati u receptu, al ako osušimo latice ruže pa ih suhe spremimo, možemo
isto napravit ovakav liker. U tom slučaju prelijem sa vrelom vodom, ostavim stajati par dana poklopljeno pa poslije dodajem šećer !
Još nisam radila, a ni pila. Trenutno nemam ruže, dolaze mi kasnije, a kupovne nisu za to. Kako nemam ni lozovaču, vjerojatno ću koristiti votku jer ima sasvim neutralan okus. Baš je divno!
Predivne fotke i još ljepši liker! :)
(Maja)
Isto i ja tako radim likere i uvijek nešto novo. Zanima me da li ide neka posebna vrsta ruža ili su sve jestive?
Ovdje se kod nas koristi samo ova vrsta ruže jer je stvarno super mirisna, al mislim da bi bilo koja mirisna ruža poslužila i naravno da nije tretirana nikakvim sredstvima za pesticide.
Sa tamnijom ružom bi dobila i malo drugačiju boju, al boja nije čak toliko ni bitna nego "miris", stvarno najmirisnija rakija !
Post a Comment