Saturday, July 3, 2010

Marinirani fazol i ko te sisa

marinirani fazol 070




Pocelo je pocelo.....
Pocela je sezona cini mi se svega.
Napokon su pjace postale prekrasno sarene i zivih boja,
pa ljudi moji svega ima, a bit ce i jos,
a ja sretna kao malo dijete :))
Pa , tek je pocelo.
Proljece i ljeto u mojoj dolini su prekrasni.
Zaista svega ima, a sto je najvaznije, sve je frisko.
Izgleda da mi je glavni izlazak postao velika pjaca, a sve vise izbjegavam trgovine,
i to namjerno :)

marinirani fazol 092

Kada vidim svu tu ljepotu, ni ne mislim na danas vec kako bi htjela da sve to traje sto je duze moguce, a to znam da ne moze .
Najprije mi padne na pamet sto bih iskoristila za zimnicu pa da bar na taj nacin produzim malo sezonu ljeta i sarenih svjezih boja i za one kisne i tmurne dane kojih je prosle zime bilo i previse.
Mahune obozavam spremljene na svaki nacin.
Volim ih i marinirane odnosno zakiseljene,
mogu stajati dugo, dugo vremena, a sto duze stoje cini mi se da budu sve ukusnije.
E, sad dolazi onaj dio iz naslova "Ko te sisa".
Ma ne mislim na frizere vec na nepristojnost u nasim prodavnicama.
Kako sam 20 godina zivjela negdje drugo a samim tim se i naucila i na drugacije namirnice od onih koje se koriste ovdje, pricam za Metkovic, tako cesto mi se dogodi da neke namirnice jednostavno ne mogu naci,
a onda kada pitam one koji bi kao trebali da znaju o cemu pricam, pogledaju me tako blijedo da imam osjecaj da sam pala sa neke stote planete.
A u stvari ne pitam ih za nista posebno......
jucer sam u Lidla pitala da li prodavaju svjezi origano, jer oni cesto imaju razlicito zacinsko bilje u malim pitaricima.
Posto je prodavacica bila zauzeta cakulanjem sa svojom radnom kolegicom, kratko i hladno mi je odbrusila "Ne",
Kako sam li se samo usudila da joj prekidam ogovaranje,
ogovarale su svog sefa ;)
a na pitanje da li ce ga slucajno dobiti nije htjela ni odgovoriti...
E pa ljudi moji sto je ovo.
Nisam ocekivala da mi ga stvori u roku par sati ili dana,
ali sam ocekivala bar mrvicu pristojnosti.
Hahaha.....kada bih pisala sve na sto naidjem i koje odgovore dobijem.....
to bi bio jedan drugi blog :lol::lol::lol::lol:

Njihova sefica u Lidlu mi je jutros na moje pitanje dala normalan odgovor.
Hvala Bogu , ima i normalnih.

Na zalost ja sam svoj origano tek nedavno posijala i nemam ga jos, a za ove mahune mi bas treba.
Nema veze, ima ga kod moje prijateljice Line.
U medjuvremenu sam zacinila malo sa suhim a poslije kada mi dodje origano obavezno cu staviti i svjezi i napuniti cu u staklenke.
Ovo mi je pokazala jedna talijanka prije skoro 20 godina i od tada ga radim svake sezone.
Djeca mi ovo obozavaju pogotovo kada im ovo uvalim kao dodatak u sendvic.
Inace moze se koristiti kao prilog jelu, umjesto salate a ja ih jedem i onako, same sa kruhom.
Fazol vam za ovo mora biti super svjez.

marinirani fazol 080

U mojoj drugoj ladici, onoj sto je ispod pinjura i noza, gdje mi stoje drvene kasike, spatule i ostala pomagala je vjeciti nered kojem uvijek i ponovno nastojim pospremiti ali i u cijem se neredu perfektno snalazim.
Tu su i nekolika ova nozica koja koristim bas za ove mahune.
Nabavila sam i dok sam zivjela u Australiji a ne znam ima li ih kod nas kupiti.
Svakako vrijedi potraziti :)

Potrebno je:

zelenog, super friskog fazola
bijele kvasine ( octa)
sitno narezanog cesnjaka
origana
malo soli
maslinovo ulje



marinirani fazol 023
marinirani fazol 037

Mahune ocistiti i sve ih provuci kroz noz koji ih uzduzno tanko nareze.

marinirani fazol 041-1

Uroniti ih u uzavreli ocat na 20-tak sekundi i vaditi van .

marinirani fazol 049

Dobro ih ocijediti, posuti narezanim origanom i cesnjakom, lagano posoliti i pouljiti i puniti u staklenke.

marinirani fazol 055

marinirani fazol 061

Staklenke nadopuniti sa maslinovim uljem po vrhu ako je potrebno i spremiti na tamno mjesto.

marinirani fazol 063

Moze se jesti odmah a ovako napravljeno moze trajati i cijelu zimu.

Omjer zacina je po zelji i ukusu, nema zadanih omjera.
Uzivajte !

5 comments:

Anonymous,  July 03, 2010 9:02 PM  

nemoj sve pojesti;)
ja ću svakako doć,a ovi fažol mi izgleda extra:)

Fátima July 04, 2010 12:05 AM  

Huuuum, que delícia!! :))

Unknown July 04, 2010 9:37 AM  

Izvrsno! Sinoć sam sa prijateljicom razgovarala o ovome i mislim da ćemo barem malo spremiti na ovakav način.
A o našim trgovinama i uopće uslugama bi se dalo pričati i pričati, čini mi se da svima najviše fali osmjeh:)))
Baš gledam ove naše u Lidl-u, tako su nekako napeti, uvijek nekuda trče, nikada im nisam vidjela osmjeh na licu. Mislim da ih je malo, puno posla, ali svejedno:)))

Andrea July 07, 2010 11:48 AM  

Ovo mi se jako sviđa jer i ja obožavam fažolete na sve načine.
Što se tiče (ne)ljubaznosti prodavača po našim trgovinama tu uvijek nekako pokušavam sagledati obje strane medalje i ne uzeti nikome za zlo. Ljudi po tim trgovačkim centrima obično rade i petkom i svetkom i bolesni i zdravi za mizerne plaće i nitko ih ne pitak kako su. Kad na taj način postavim stvari nekako im više ništa ne zamjeram.
S druge strane istina je da im mi, kupci nismo krivi i da ne bi uvijek trebali reagirati kao žena iz tvoje priče...

dvi ribe dva kumpira July 07, 2010 12:15 PM  

Sve ja to znam i stvarno probam biti jako, jakoooo pristojna, ali nekada mi sve to strasno smeta,
pa ne mora mi se ni nasmjesiti ali mislim da mogu biti bar pristojni.
Tamo gdje sam ja zivila kupac je uvijek u pravu pa cak i ako nije,
ne trazim to,
al mislim ako fino i pristojno pitam za nesto da mogu dobit pristojan odgovor.
A zamisli samo kakvu sam reakciju dobila kada sam trazila alge za "sushi"......
poslije drugog pitanja, gospodji sam rekla da nema veze, da mi ne treba.....
ona nije znala o cemu pricam,
al i to razumijem, nema veze....
ali rec mi da izmisljam i pri tom jos bude bezobrazna..e pa to mi ne ide u glavu.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP